Yritysprojektissa opiskelija perehtyy tuotekehitykseen ja yritys tuleviin osaajiin

Kolmannen vuoden tietotekniikan opiskelijoilla alkoi viikolla 44 kuuden torstai-iltapäivän sarja yrityslähtöisten tuotekehitysprojektien aihe-esittelyjä. Yli 20 Oulun alueen yritystä käy Kotkantien kampuksella esittelemässä projekteja, joihin tekijät valitaan hakemusten ja haastattelujen kautta. Varsinainen projektityöskentely alkaa keväällä, tavallisesti hiihtoloman jälkeen.

Keysight Technologiesin Oulun toimipisteen ohjelmistokehityksen johtaja Jukka Hämeenniemi esitteli kolme yritysprojektin aihetta ohjelmistokehityksen, laite- ja tuotesuunnittelun ja englanninkielisen web-ohjelmoinnin suuntautumisen opiskelijoille. – Keysightissa aiheita kartoitetaan tuotekehitystiimeissä säännöllisesti ja yhteistyötä suunnitellaan pitkäjänteisesti tulevia tarpeita varten. Projekteiksi tarjotaan aiheita, jotka vaativat kokeilua tai joita ei ole ehditty omalla väellä selvitellä, kertoo Hämeenniemi.

Keysightin Jukka Hämeenniemen ja Oamkin Pekka Alaluukkaan yhteistyö sujuu usean vuoden kokemuksella

Keysight liittää aiheet todelliseen tuotekehitykseen ja yrityksen sisäisen prosessien kehittämiseen. Tämän vuoden projektiaiheet suunniteltiin niin, että kaikkien suuntautumisvaihtoehtojen opiskelijat löytävät niistä itselleen sopivan. Haastavuus asetellaan opiskelijoille sopivaksi ja tukihenkilöt ja tiimi talon sisällä sovitaan valmiiksi.

Yrityksessä halutaan tarjota projektiaiheita, joihin sisältyy aidosti uutuusarvoa ja jatkokehityspotentiaalia. Opiskelija tuottaa usein demon, josta päästään arvioimaan idean toimivuutta.  Onnistuneesta projektista voi löytyä selvää tuotekehityspotentiaalia. Tuore esimerkki käyttöön päätyvästä yrityslähtöisen tuotekehitysprojektin aiheesta on 3D-visualisointi matkapuhelinverkkojen mittaustulosten esittämiseen. Ohjelmistokehityksen opiskelija aloitti suunnittelun ensimmäisessä yritysprojektissaan, jatkoi aihetta opinnäytetyössään ja kehittää sitä nyt työntekijänä.

Opiskelijat korvat tarkkana – hyvistä aiheista on löydettävä ne itselle kiinnostavimmat

Yritykselle projektiyhteistyö tietotekniikan tutkinto-ohjelman kanssa on osa rekrytointia. Opiskelija pääsee kokeilemaan siipiään ja näyttämään osaamistaan, jossa yritystä kiinnostaa muukin kuin koulussa opittu. Harjoittelijoita otetaan vain sen verran, että heistä pystytään huolehtimaan hyvin.

Opiskelijalle työskentely yritysprojektissa on mahdollisuus päästä kiinni tekemiseen ilman  painavaa vastuuta tuotekehityksen onnistumisesta. – Meillä tarvitaan erilaisia, asenteeltaan sopivia osaajia, ja monia positiivisia yllätyksiä on tullut vastaan projektien päästyä kunnolla vauhtiin, Hämeenniemi toteaa. Esityksessään hän hoksautti, että tuotekehitysprojekti yrityksen Oulun toimipisteessä voi myöhemmin viedä vaikkapa saman yrityksen palvelukseen toiselle puolelle maapalloa.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *