Aito johtajuus

Kirjoittajat: Miika Heikkilä, Tomi Muurikainen, Niina Kinnula

Aitoa johtajuutta ihannoidaan ja peräänkuulutetaan nykyään paljon. Ollakseen aito johtaja täytyy osoittaa hyvää itsetuntoa sekä kykyä esiintyä omana itsenään työyhteisössä, tämä saa ihmiset kiinnostumaan sekä luomaan pohjaa arvostukselle. Omana itsenään esiintyminen vaatii johtajalta hyvää itsetuntemusta ja varmuutta, sillä epäaitous sekä esittäminen tulee aina ajallaan ilmi, sekä myös uuvuttaa henkilön itsensä ajan myötä.

Avoimuus tarkoittaa vilpitöntä sydäntä ja mieltä. Aito johtaja hakee ratkaisuja, jotka ovat parhaita tiimille sekä sen jäsenille. Laitetaan toisten tarpeet etusijalle ja tiedostetaan se valinta. Kukapa ei haluaisi seurata tällaista henkilöä? Kun työtä tekevät ihmiset, liittyy siihen myös inhimillinen tekijä mukaan lukien virheet. Aito johtaja myöntää omat virheensä ja toimii näin esimerkkinä kaikille muille.

Millainen on aito johtaja?

Ollakseen aito johtaja tulee ennen kaikkea pystyä johtamaan itseään sekä omaa elämäänsä. Aito johtaja toimii sisältä käsin kuulostellen ja punniten omia, sekä yrityksen arvoja. Hän myös tietää, että jokainen tilanne on valintojen tulosta. Muiden onnistumiset antavat hänelle virtaa, ja hän sallii myös erehtymisen. Luovuus pääsee kukoistamaan, kun virheitä ei pelätä ja jokaisella on lupa olla oma itsensä. Jokainen aito johtaja ajattelee harkiten ja näin ohjaa suuntaansa sekä ottaa vastuun valinnoistaan. Ihminen, joka tarvitsee vahvistusta arvolleen muilta, voidakseen tuntea olevansa elossa on epäsopiva johtaja. On olemassa myös sellaisia johtajia, jotka eivät sovellu sosiaalisten taitojensa sekä persoonallisuutensa puolesta lainkaan työhönsä.

Työhyvinvoinnilla tulokseen

Hyvässä työpaikassa johtaminen perustuu työn merkityksellisyyden luomiseen, kyvykkyyden kehittämiseen ja työntekijöiden omaan vastuusen työn tuloksista.

Johtaminen ja johtajuus on taito, jonka voi oppia ja jota voi kehittää. Hyvät johtajat tuntevat oman elämäntarinan ja oppivat siitä. Kaikilla meillä on oma erilainen historiamme ja sitä mukaa olemme jokainen ainutlaatuinen yksilö. Johtajia ja tyylejä johtamiseen on monenlaisia, mutta todennäköisesti työyhteisössä kaikki on paremmin, kun työilmapiiri on hyvä ja johtaja ja alaiset tulevat keskenään hyvin toimeen. Hyvään työilmapiiriin alaisten ja johtajan suhteen vaikuttaa erityisesti johtajan tapa suhtautua alaisiinsa.

Kyky miettiä itsensä alaistensa asemaan on varmasti yksi tärkeimmistä asioista, joten on tärkeää myös tarkastella omaa viestintätapaansa sekä millaisen esimerkin antaa alaisilleen. Alaistensa kuulumisien kyseleminen ja työmaalla tai työpisteillä näyttäytyminen, sekä mahdollisista puutteista taikka parannusehdotuksista keskusteleminen rakentaa luottamusta. Hyvä johtaja antaa työntekijöille mahdollisuuden vaikuttaa omaan työnkuvaansa sekä omaan kehityspolkuunsa, valmentamalla heitä ja antamalla mahdollisuuksia esteiden asettamisen sijaan.

Yleinen positiivisuus ja se, että saa koko porukan puhaltamaan yhteen hiileen tukalissakin tilanteissa on varmasti kaikkein haastavin, mutta toisaalta työyhteisön ja työn kannalta kaikkein antoisin ja tuottavin tapa toimia.

Suorituskykyä ajatuksista

Ihminen antaa energialle muodon ajatustensa avulla. Organisaation ajatteluprosessin hallitseminen on tärkeää. Ajateltaessa vääriä ajatuksia tulee myös energialle väärä muoto. Jos ei usko tavoitteiden toteutumiseen ja pelkää vain epäonnistumista, niin silloin se on sama, kuin ottaisi epäonnistumisen tavoitteeksi. Energia on siis täysin palveluksessamme.

James Allen oli englantilainen kirjailija, joka kirjoitti noin sata vuotta sitten ihmisen valintojen vaikutuksista näin:

“Jos jotain tiettyä ajatusta noudattaa, oli se sitten hyvä tai huono, siitä seuraa väistämättä tuloksia, jotka näkyvät sekä ihmisen luonteenlaadussa että olosuhteissa. Ihminen ei voi suoraan valita olosuhteitaan, mutta hän voi valita ajatuksensa, joten hän epäsuorasti, mutta varmasti, muokkaa näin myös olosuhteitaan.”

Määrätietoisuus, riittävä rohkeus ja jämäkkyys sekoitettuna hyvään tilannetajuun ja ymmärrykseen kantaa johtajaa polullaan jo pitkälle. Riskien tunnistaminen ja tiukkojen tilanteiden selvittäminen helpottuu kokemuksen sekä ansaitun luottamuksen kautta. Avarakatseisuus ja varmuus ovat avain menestykseen nykyajan muuttuvassa maailmassa.

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *