Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Viljelijätukien käsittelyä Tyrnävän maaseututoimistossa

Kolme kesäistä kuukautta hurahti harjoittelussa Tyrnävän maaseututoimistossa. Halusin tutustua oman alan viranomaistehtäviin ja oppia enemmän maatalouden tukiasioista. Harjoittelun aikana tutustuinkin maaseutuhallinnon Tyrnävän yhteistoiminta-alueen maaseutuelinkeinoviranomaisen tehtäviin. Tyrnävän yhteistoiminta-alue koostuu Hailuodon, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen sekä Tyrnävän kunnista.
Viljelijät voivat hakea tukea maanviljelyn kannattavuuden ja jatkuvuuden turvaamiseksi. Rahoitus tulee EU:n maataloustukirahastosta, EU:n maaseuturahastosta sekä kansallisista varoista.
Tukihakemusten viimeinen jättöpäivä oli vuonna 2018 kesäkuun 15. päivä. Ensimmäiset viikot harjoittelusta kuluikin tukihakemusten vastaanottamiseen ja niiden kirjaamiseen maaseutuhallinnon uuteen ja vanhaan tietojärjestelmään. Tänä aikana toimistossa oli harjoitteluni aikana eniten henkilöliikennettä ja asiakaspalvelua. Tänä päivänä suurin osa hakemuksista jätetään sähköisesti, mutta tukioikeuksien siirrot tehdään vielä paperisilla lomakkeilla, minkä takia monet ihmiset pyörähtivätkin toimistolla. Päätökset tukioikeuksien siirroista tulostettiin ja lähetettiin toimistosta, mikä vei useamman työpäivän.
Tukihakemusten hakuajan päätyttyä paperisen tukihakemuksen jättäneiden lomakkeet tallennettiin järjestelmään, jonka jälkeen hakemukset ja lomakkeet skannattiin järjestelmään. Jokainen lomake käsiteltiin ja merkittiin tehdyksi erikseen. Hakuajan jälkeen toimistolla selviteltiin viljelijöiden kysymyksiä, mitä toimenpiteillä pelloilla saa tehdä tukiehtojen sisällä. Näihin kysymyksiin vastaukset löytyivät tukiehdoista, joita tulikin kesän aikana lueskeltua useamman kerran.

Hukkakaura

Heinäkuun puolessa välissä oli aika käydä maastossa hukkakauratarkastuksilla. Näillä reissuilla kierrettiin yhteistoiminta-aluetta ja opin etsimään ja tunnistamaan hukkakauran. Samalla tuli kerrattua hukkakauran ennaltaehkäisy- ja torjuntamenetelmiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirven makuupaikka kaurapellossa

Harjoittelun lopulla oli yksi hirvivahinkoilmoitus. Kävimme pellolla, minne hirvien oli ilmoitettu tehneen vahinkoa. Ja totta tosiaan, vahingot olivat suurehkoja. Pellolla oli useita makuupaikkoja, pieniä ja isoja, sekä kasvustoa oli syöty riipimällä laajalta alueelta.

 

 

 

 

 

 

 

Työskentely maataloustoimistossa vaatii laajasti tietämystä tukiasioista sekä hyvää asiakaspalvelutaitoa. Tukiehtoihin tulee vuosittain muutoksia ja poikkeuksia, joten työssä pitää pysyä ajan hermolla. Harjoitteluni oli mielenkiintoinen ja opin kolmen kuukauden aikana paljon uutta.

Henna Kallinen, agrologiopiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *