Vertaisoppimalla kehität tutkinto-ohjelmaa

Oletko miettinyt, miten jossain toisessa tutkinto-ohjelmassa tehdään harjoitteluyhteistyötä tai vaikka kehitetään opintosuunnitelmaa? Tai miten hankkeita jollakin tuntuu syntyvän tehokkaasti? Nyt on mahdollisuus päästä juttelemaan kasvotusten toisen tutkinto-ohjelman henkilöstön kanssa ja antaa sekä saada käytännön vinkkejä.

Tutkintovastaavat pohtivat syksyllä tapaamisessaan, että on tärkeää nostaa esiin eri käytänteitä ja esimerkiksi analyyseja tutkinto-ohjelmista. Vertaisarvioinnin avulla kaivattuja tietoja saadaan näkyviin. Nyt on sovittu, että kaikki tutkinto-ohjelmat tekevät vertaisarvioinnin vuoteen 2024 mennessä. Tutkinto-ohjelmat voivat kuitenkin valita itselleen sopivan ajankohdan arvioinnin tekemiseen.

Tavoitteena on henkilöstön kannustaminen arviointitoimintaan, vertaispalautteen saaminen tutkinto-ohjelman nykytilasta, uusien oivallusten saaminen ja sosiaalisten verkostojen rakentaminen.

Vertaisoppiminen on yhteisöllinen työtapa, jossa oleellista on toiselta oppiminen, aktiivinen vuorovaikutus ja yhteiseen kehittämiseen sitoutuminen. Keskeinen osa on vierailukäynti. (Korkeakoulujen auditointikäsikirja 2018 – 2024)

Kurkistamalla toisen käytänteisiin saat varmasti jotain uutta itsellesi!

Vertaiskumppanit valitaan eri koulutusalalta kuin oma tutkinto-ohjelma. Tutkintovastaavat sopivat keskenään vertaisoppimisen teemoista ja aikataulusta. Kaksi keskusteluteemaa kuuluu kaikille. Näitä ovat tuloksellisuus ja opintojaksopalautteet. Muut teemat voidaan valita oman kiinnostuksen mukaan.

Arviointi tehdään yhteisenä keskustelutilaisuutena. Tämän jälkeen kootaan vertaispalaute toiselle tutkinto-ohjelmalle. Kumpikin tutkinto-ohjelma saa siis toiselta palautetta, minkä lisäksi yhteisen keskustelun pohjalta nousee varmasti myös uusia oivalluksia.

Vertaispalautteet laitetaan Heimoon, jolloin muutkin tutkinto-ohjelmat saavat kaipaamaansa tietoa toisten toimintavoista. Lisäksi tutkinto-ohjelmien vertaispalautteiden pohjalta on tavoitteena nostaa jatkossa esiin hyviä käytänteitä.  Lopuksi mietitään palautteen ja keskustelun pohjalta, mitkä asiat arvioinnissa nousivat esiin sellaisina, joita voidaan hyödyntää eteenpäin oman tutkinto-ohjelman kehittämisessä.

Vertaisoppimisesta on tehty sivu Heimoon, jossa on tarkemmat ohjeet sekä yhteinen palautepohja. Toivottavasti tämä uusi toimintapa innostaa ja ensimmäiset tutkinto-ohjelmat muodostavat vertaiskumppanit jo tämän vuoden puolella.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *