Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Kaivosnaiset palvelumuotoilun pyörteissä

Kansainvälinen BSUIN-hanke on Oamkin osalta edennyt maanalaisten laboratorioiden palvelujen kehittämisen vaiheeseen. Lähtökohtana ovat hankkeessa jo aiemmin työstetyt laboratorioiden liiketoimintamallit ja yhteiskehittelyn käytänteet, joita kartoitettiin Cambridgen yliopistossa kehitetyn Coco Toolkitin avulla.

Palveluiden kehittämisessä käytetään palvelumuotoilua lähestymistapana ja kunkin maanalaisen laboratorion (yllä kuvassa punaisella) kanssa pidetään räätälöity työpaja.

Ensimmäisessä työpajassa marraskuussa 2018 ideoitiin uutta liiketoimintaa kaivostoiminnan lopettavaan Pyhäsalmen kaivokseen, jossa sijaitseva maanalainen laboratorio Callio on monialainen toimintaympäristö. Yksi Callion kärkihankesuunnitelmista on datakeskuksen perustaminen maan alle, ja tämä valikoitui BSUIN hankkeen työpajan fokukseksi. Callion työpajassa etsittiin vastauksia siihen, millaisia vaatimuksia hypersensitiivisiä datakeskuspalveluja tarvitsevilla yrityksillä on. Näin saatiin ymmärrystä datakeskusasiakkaan tarpeista ja asiakkaalle lisäarvoa tuottavista tekijöistä. Työpajassa oli mukana 20 asiantuntijaa eri puolelta Suomea. Lisäksi kaksi Oamkin Master-opiskelijaa tutkii ja kuvaa opinnäytetyössään Callion arvolupauksen muodostumista.

Toinen työpaja pidettiin helmikuussa 2019 Saksan Freibergissa, jossa toimi hopeakaivos Reiche Zeche 1839–1913. Sen jälkeen kaivos luovutettiin Freibergin kaivosakatemialle opetuskäyttöön. Tänä päivänä Technische Universität Bergakademie Freiberg (TUBAF) käyttää vanhaa kaivosta opetus- ja tutkimustyössä. Tutkimuslaitokset ovat Reiche Zechen tärkein asiakassegmentti, ja niinpä työpajassa kehitettiin tutkimuslaitoksille suunnattua kaivoksen palveluprosessia sekä tunnistettiin kehittämiskohteita. Työpajaan osallistui mm. kaivosalan professori, kaivoksen johtaja, tutkimuslaitosten asiantuntijoita sekä yliopiston tutkijoita ja asiantuntijoita. Alla on kiteytys Reiche Zechen arvolupauksesta.

Kolmas työpajassa pidetään huhtikuussa 2019 Etelä-Ruotsissa, jossa SKB:n Äspö Hard Rock Laboratory:ssä on tutkittu yli 30 vuotta ydinjätteen loppusijoitusta. Ruotsi sijoittaa ydinjätteensä Forsmarkiin ja Äspön maanalainen laboratorio vapautuu myös muuhun käyttöön. Yhtenä potentiaalisena kohderyhmänä ovat geomittaukseen erikoistuneet yritykset. Työpajassa tutkitaan, miten Äspö Hard Rock Laboratory voi tukea näiden yrityksen tki-toimintaa. Oamkin Master-opiskelija tarkastelee opinnäytetyössään Äspön maanalaisen laboratorion palvelukehitystä.

Lisäksi kaksi DIB-opiskelijaamme ovat opinnäytetyössään luomassa asiakasprofiileja SKB:n työpajaa varten, ja samalla selvittämässä mm. miksi asiakkaat tarvitsevat juuri maanalaista laboratoriota yrityksensä tuotekehityksessä.

Toukokuussa 2019 matkustamme Venäjän Karjalan Ruskealaan, jossa sijaitsee historiallisten kaivosten matkailupalveluja tutkiva ja kehittävä tutkimuslaitos. Työpajan tavoitteena on kehittää turvallisuusohjeistusta matkailupalvelujen tarjoajille. Kaivos tarjoaa huikeita kokemuksia mm. sukellusmatkailijoille.

Tammikuussa 2019 BSUIN hankkeen Oamkin projektipäällikkö osallistui benchmarking-matkalle Sveitsiin Amberg Groupin omistamaan Hagerbachin Test Galleryyn. Se on yksi harvoista maanalaisista laboratorioista, joka on onnistunut luomaan kannattavan liiketoimintamallin. Sen pääliiketoiminta-alueet ovat materiaalien testauslaboratorio, innovaatiot ja koulutus sekä gastronomia ja tapahtumat. Oli elämys kokea simulaatiotiloissa miltä tuntuu, jos tunnelissa kulkevassa junassa syttyy tulipalo.

Kaivosnaiset ovat päässeet ratkomaan sekä maanalaisia että -päällisiä haasteita viidessä maassa (Suomi, Ruotsi, Puola, Saksa ja Venäjä). Olemme perehtyneet teolliseen palvelumuotoiluun ja olleet kehittämässä tutkimusinfrasta palvelua. Siinä missä kaivostoiminta on ollut meille vierasta, maanalaisten laboratorioiden asiantuntijoille palvelumaailma on uutta ja kiinnostavaa. Nykyään liikumme tottuneesti maan alla, kaivoksissa, tunneleissa ja vuorten sisällä ja suunnittelemme niihin uutta palveluliiketoimintaa: business is business niin maan alla kuin sen päällä. Kauppaopettajiltahan tämäkin käy!

BSUIN-hanke tarjoaa edelleen Oamkin opiskelijoille palvelumuotoiluun liittyviä opinnäytetyö- ja projektiaiheita.

Lisätietoa hankkeesta: www.bsuin.eu

Kaivosnaiset: Päivi Aro, Helena Ahola ja Taina Vuorela (kuvassa myös Äspö Hard Rock Laboratorion turvallisuuspäällikkö)

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *