Aika katkaista koulutuksen heikentymisen kierre

Suomen tavoitteena on, että puolet nuorista aikuisista hankkisi korkeakoulututkinnon vuonna 2030. Tavoite on kova etenkin, kun samaan aikaan on tehty kovia koulutuksen rahoitusleikkauksia. Esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) rahoitus on pienentynyt 12 miljoonaa euroa, yli 20 %, kuuden vuoden aikana. Nyt jos koskaan on aika kääntää ammattikorkeakoulujen perusrahoitus kasvuun ja palauttaa rahoituksen indeksitarkistus.

Oamk kouluttaa tällä hetkellä yli puolet alueemme korkeakoulutetuista henkilöistä. Oamkista on reilun 25 vuoden aikana valmistunut yli 26 000 asiantuntijaa, ja mikä hienointa, lähes 80 % valmistuneista jää alueellemme töihin. Meiltä valmistuu vuosittain mm. insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, agrologeja, tanssinopettajia ja rakennusarkkitehteja, osan koulutuksista mainitakseni.

Tarjoamme nuorille aikuisille nopean ja työllistymisen turvaavan korkeakoulutuksen. Viime vuonna Oamkissa AMK-tutkinnon suorittaneista 71 %:lla ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK) suorittaneista 95 %:lla oli työpaikka jo heti valmistumisvaiheessa. Parhaiten työllistyivät bioanalytiikan, rakennusarkkitehdin, rakennustekniikan ja sähkötekniikan tutkinto-ohjelmista valmistuneet.  Ammattikorkeakouluihin ja niiden rahoitukseen on nyt panostettava, koska me koulutamme työelämän korkeakoulutetut ammattilaiset.

Tarjoamme myös aikuisille mahdollisuuden osaamisen ja koulutustason kohottamiseen työuran aikana mm. erilaisilla täydennys- ja muuntokoulutuksilla. Tavoitteemme on, että korkeakoulujen tehtäviin lisättyyn jatkuvaan oppimiseen määritetään työelämän rahoitusvastuu, koska jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia ei voida laajentaa ilman lisäresursseja.

Oamk siirtää vuonna 2020 yli 70 % toiminnoistaan Oulun yliopiston Linnanmaan kampukselle. Yhteiskampuksesta hyötyvät niin opiskelijat, elinkeinoelämä kuin molemmat korkeakoulut. Opiskelijalle tarjotaan yhteistyön myötä molempien korkeakoulujen koulutustarjontaa ja kehitetään joustavia opintopolkuja. Yrityksille kampusympäristö on houkutteleva, koska siellä on tarjolla monialaista osaamis- ja kehittämispalvelua. Yhteiskampus antaa paremman pohjan myös mielenkiintoisille tutkimus- ja kehityshankkeille sekä innovaatioille. Uskon, että yhteiskampuksella on erinomainen vaikutus korkeakoulujen alueellisen ja työelämävaikuttavuuden parantumiseen ja sitä kautta koko alueen kilpailukykyyn.

Ammattikorkeakoulujen rahoitusta ei ole varaa leikata enää euroakaan. Tulevassa hallitusohjelmassa ratkaistaan Suomen kohtalo korkeakouluosaamisen osalta. Toivon tulevien päättäjien ymmärtävän, että pienen Suomen tärkein kilpailuvaltti on maailman parhaiten koulutettu työvoima.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *