Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Opinnot ja työ

Tekstin on kirjoittanut Oamkin koneosaston KTO16KM9-monimuotoryhmän opiskelija Joonas Iivonen opintojaksolla YY00BB72 Tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Elämänkokemusta ja taustaa

Moro, olen Joonas Iivonen ja opiskelen Oulun ammattikorkeakoululla konetekniikan insinööriksi. Olen työskennellyt jo yli kymmenen vuotta samassa raahelaisessa yrityksessä hitsaajana ja koneistaja. Ajatus insinööriopintoihin tuli, kun kaksi muuta firman työntekijää kävi työn ohessa koulua Raahen tekussa. Olisin itsekin hakenut vuonna 2015 Raahen päähän koulutukseen, mutta harmikseni viikkoa ennen koulutukseen hakua koulu päätettiin lopettaa ja siirtää Oamkin yhteyteen Ouluun, ja näin suunnitelmat kariutuivat ainakin vuodeksi.

No vuonna 2016 uusi haku Oamkin konetekniikan koulutukseen alkoi ja laitoin hakemusta sisään ja pääsin pääsykokeisiin.  Tuurilla ja taidolla ja ehkä vähän vanhojen ammattikoulun opettajien avustuksella pääsin kouluun sisään.

Konetekniikan koulutus

Konetekniikan koulutuksen valitsin ihan sillä mielellä, että tietoa tekniikan alalta oli jo takana kahdeksan vuotta ja halu päästä suunnitteluhommiin oli kova.  Näiden neljän opintovuoden aikana kursseja on ollutkin jos jonkinlaisia, ja mielenkiintoisimpana on ollut 3D-CAD-suunnittelu SolidWorks-ohjelmistolla. Sitten on niitä vähemmän mukavia kursseja, koska konetekniikan koulutusohjelma sisältää laajasti eri alojen kursseja, joten tietenkin mukana on joitain haastaviakin kursseja. Yksi mainittava kurssi on ohjelmointi. Koska tämä kurssi oli itselleni täysin uutta ja tuntematonta, ei ollut odotettavissa siitä suurta menestystä. Läpi kuitenkin päästiin. Muutamat muutkin uudet aiheet on päästy läpi kiitettävästi, sillä Oulun ammattikorkeakoulun loistavat opettajat ovat osanneet opettaa aiheen siten, että kokemattomampikin päässee niistä läpi, jos vain jaksaa seurata tunneilla. Se, mikä hyvä puoli tunneissa on, ne nauhoitetaan ja niitä pystyy kertaamaan yhä uudelleen tarpeen vaatiessa.

Oman opinnäytetyön suunnittelua

3D-CAD2-kurssin harjoitustyön suunnittelua SolidWorks-ohjelmistolla

Monimuoto-opiskelu

Moni varmaan miettii tätä lukiessaan, olenko jättänyt päivätyöni opintojen takia. Vastaus on ”en ole”. Tämä johtuu siitä, että olimme pilottiryhmä monimuoto-opiskelussa aloittaessani konetekniikan opinnot. Tämä olikin yksi syistä, miksi lähdin opiskelemaan. Monimuoto-opiskelu antaa joustavuutta työssä käyvälle henkilölle, koska opinnot painottuvat suurimmaksi osaksi ilta-aikaan ja nämäkin opinnot käydään internetin välityksellä.

Toki tässä on huonojakin puolia. Vapaa-aikaa on niukasti, koska illat menevät tunneilla, mutta tämä helpottuu viimeisillä lukukausilla. Alkuun oli neljänä päivänä viikossa iltaopetusta, mutta viimeisenä lukuvuotena tämä on kutistunut yhteen opetuspäivään viikossa. Lisäksi koulujen loma-ajat menevät kouluhommia tehdessä. Tämä hinta on maksettava, jos haluaa opiskella ja tehdä päivätöitä yhtä aikaa.

Jatkosuunnitelmat

Laajojen kurssiaiheiden takia jatkosuunnitelmia on monia, mutta itselläni päällimmäisenä mielessä on kuitenkin suunnittelupuolen tehtävät.  Vaikkakin nykyisessä työpaikassani ei ole mahdollisuutta suunnittelupuolen tehtäviin, alalla on kuitenkin tarjontaa eikä paikkakunnan vaihtokaan kuulostaisi pahalta. Jos kuitenkin jäisin nykyiseen työpaikkaani, olisi siellä tarjolla työnjohtohommia. Yrityksemme laajentuu jatkuvasti, ja sieltä tällä hetkellä puuttuu varsinainen työnjohtaja.

Nykyinen työpaikkani Raahen Konepajatyö Oy (lähde: http://www.konepajatyo.fi/yritys/)

 

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *