Työnjohtajasta insinööriksi

Tekstin on kirjoittanut Oamkin koneosaston KTO16KM9-monimuotoryhmän opiskelija Kreeta Manninen opintojaksolla YY00BB72 Tutkimus- ja kehittämistoiminta.

Olen Kreeta Manninen ja opiskelen neljättä vuotta Oulun ammattikorkeakoulussa konetekniikan insinööriksi. Opintojani suoritan monimuotona, sillä opiskelujeni lisäksi työskentelen täysipäiväisesti muovituotteita teollisuuteen valmistavassa yrityksessä nimeltä Aikolon Oy. Työkseni olen tuotannon työnjohtaja ja olen tehnyt sitä työtä nyt vajaat viisi vuotta.

Miksi insinööriopinnot?

Kun aloitin työtehtäväni nuorena työnjohtajana, ei minulla ollut minkäänlaista koulutusta tehtävään. Vaikka työstäni selvisikin hyvin pitkälle pelkällä järjellä ja hyvällä organisointikyvyllä, tiedonhalu oppia asioita enemmän oli kova. Aloinkin sitten selvittelemään, millaisia työtäni tukevia opintoja Oulussa olisi tarjolla. Kuin tilauksesta löysin nettiä selailemalla Oulun ammattikorkeakoulun monimuotona järjestettävän konetekniikan insinöörikoulutuksen, johon oli hakuaikakin alkamassa sopivasti noin kuukauden päästä. Tuumasta toimeen ja hakupaperit sisään.

Insinööriopiskelijan kirjahylly

Näe monimuoto-opinnot mahdollisuutena

Niinhän siinä sitten kävi, että tammikuussa 2016 aloitin konetekniikan monimuoto-opinnot yhdessä noin 30 muun uuden opiskelijan kanssa. Aikaa tästä on nyt kulunut lähes kolme ja puoli vuotta, ja tarkoitus olisi valmistua tavoiteajassa joulukuun loppuun mennessä. Kun kulunutta aikaa miettii taaksepäin, tuntuu kuin se olisi mennyt ohi vilauksessa. Ehkä näin onkin, sillä pääsääntöisesti arkipäivät kuluvat ensin viettämällä päivän töissä ja illan koulutehtävien parissa. Viikonloppuisin tehdään sitten kaikki ne tehtävät, mitä ei ole viikolla kerennyt tekemään.

Onko se sitten ollut raskasta opiskella ja käydä töissä yhtä aikaa? Vastausta ei tarvitse kauaa miettiä, sillä se on hyvin selkeä kyllä. Ilmaiseksi tämä ei ole tullut, mutta olen aina sanonut opiskelemisen olevan kuin laittaisi rahaa pankkiin. Aina siitä saa itsellensä jotain uutta ja arvokasta. Monimuoto-opinnot on suunniteltu erityisesti työssäkäyville ihmisille, ja ne järjestetään nimensä mukaisesti monella eri tavalla verkkoluennoilla, itsenäisillä tehtävillä sekä kontaktiopetuksena.

Mitä minä olen tienannut opinnoistani on

  • paljon uutta oppia ja tietoa, jota olen voinut hyödyntää heti työssäni
  • laajan ja monipuolisen pohjan erilaisten suunnittelu- ja laskentaohjelmien käyttöön
  • paljon hyödyllistä tietoa projektityöskentelyyn
  • teknistä laatutietoa
  • hyvän opastuksen tiedonhankintaan
  • uusia ystävyyksiä, jotka jatkuvat vielä opintojen päätyttyäkin.

Valmistumisensa jälkeen koneinsinööri voi työllistyä monenlaisiin tekniikan ja teollisuuden tarjoamiin työtehtäviin kuten suunnittelijaksi, työnjohtajaksi, projektipäälliköksi tai erilaisiin valvontatehtäviin. Vaikka työpaikka olisikin jo valmiina kuten itselläni oli, eivät opinnot missään nimessä mene hukkaan, vaan niiden myötä saat laajaa näkökantaa ja uusia kehittymismahdollisuuksia urallesi. Itse haaveilen kansainvälisestä työstä teollisuuden parissa, ja siihenkin olen saanut koulutukseltani hyvät eväät. Mikset siis valitsisi viisaasti ja hakisi opiskelemaan monimuotona kuten minä tein?

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *