Kaivosnaiset Karjalan kunnailla

BSUIN-hankkeen viimeinen palvelujen kehittämistyöpaja pidettiin Venäjän Karjalassa toukokuussa. Ylimääräisiä sydämentykytyksiä aiheutti opiskelijatulkkimme viisumin viivästyminen.  Viisumi haettiin puoli tuntia ennen matkalle lähtöä postin jakelukeskuksesta, jonne se oli jo saapunut kaksi päivää aiemmin. Ilmeisesti toukokuun lämmin sää oli aiheuttanut postipojille nurmikonleikkuukiireitä. 

Hankekohde oli hankalien yhteyksien päässä: Ensin ajettiin autolla Suomen rajalle Värtsilään (lähes 500 km), jonne jätimme auton parkkiin. Raja ylitettiin suomalaisella taksilla ja isäntämme odotti meitä heti Venäjän puolella. Rajan ylitys kesti 1,5 tuntia ja viiden kilometrin taksikyyti maksoi 80 euroa. Oman auton käyttöä ei suositeltu Venäjän puolella: se olisi vaatinut lisävakuutuksia. Ensimmäisenä yönä majoituimme Laatokan rannalla Sortavalassa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 1. Sortavala, Laatokan ranta 

Ensimmäinen työpaja pidettiin Kolmas Plus -yhtiön edustajien kanssa Ruskealan Kaivoispuistossa (www.ruskeala.ru). Työpajan järjestely vaati joustavuutta, koska sen ajankohta muuttui päivän aikana kolme kertaa. Ruskealan kaivospuistossa on sekä maanalainen tila että maanpäällinen ulkoilureitti huikeine näköaloineen ja palveluineen. Ruskealassa louhittiin marmoria 1950-luvulle asti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 2: Työpajatyöskentelyä Kolmas Plus -yhtiön edustajien kanssa 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 3: Ruskealan kaivospuisto  

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 4: Ruskealan kaivospuiston maanalainen osa 

Ruskealasta ajettiin vierailun isäntämme kanssa hyväkuntoisia teitä pitkin 260 km Petroskoihin, jossa majoituimme Äänisen rannalla. Toinen työpaja pidettiin Karjalan tieteellisen keskuksen tiloissa (Karelian Research Centre of the Russian Academy of Sciences). Työpajaan osallistui korkea-arvoisia ministeriön virkamiehiä ja Karjalan tieteellisen tutkimuskeskuksen geologeja. Työpajassa porauduttiin turistikäytössä olevien maanalaisten tilojen turvallisuusvaatimuksiin. Lisähaasteen tähän toivat kulttuurihistorialliset perinnekohteet, joita säätelevät sekä kulttuurihistoriallisia kohteita että kaivoksia koskeva lainsäädäntö. Meidän tehtävämme on kehittää turvallisuusarviointiin liittyvä palvelu ja sen arvolupaus. Ilman opiskelijatulkkia emme olisi selvinneet, koska osallistujat puhuivat pääsääntöisesti vain venäjää. Työpajatyöskentely oli uutta ministeriön virkamiehille. 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 5. Työpaja ministeriöiden virkamiesten ja geologian tutkijoiden kanssa Petroskoissa Äänisen rannalla 

Erilaiset karjalanpiirakat, sieniruoat ja marjapiirakat veivät kielen mennessään. Tuliaisvodkan ostaminen voi olla yhtä vaikeaa kuin viinin ostaminen, koska valikoimat ovat laajat ja laaduissa on isoja eroja. Hyvä illallinen ravintolassa maksoi alle 15 euroa. Matkalla tuli kerrattua Suomen historiaa ja sen kipupisteitä. Entisellä rajalla pysähdyimme marjapiirakalle ja kahville, jossa saatiin erinomaista palvelua suomen kielellä.

BSUIN-projekti on edennyt yli puolivälin. Olemme analysoineet maanalaisten laboratorioiden liiketoimintamalleja ja ideoineet niille uusia palveluja ja niiden arvolupauksia palvelumuotoilun keinoin. Seuraavassa vaiheessa maanalaisten laboratorioiden verkostolle kehitetään palvelutarjoomaa ja sen markkinointia.  

BSUIN-projekti tarjoaa jatkossakin opiskelijoille monenlaisia projekti- ja opinnäytetyöaiheita. 

 

 

 

 

 

 

Kuva 6: Kaivosnaiset Päivi Aro, Helena Ahola & Taina Vuorela ja DIB-opiskelija Alina Plorina 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *