Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Oamkista luonnonvara-alalta valmistuneen kuulumisia

Sakari Tasala, maatilayrittäjä ja koneyrittäjä

Työskentelen tilallani, jossa kasvatetaan lihanautoja. Tehtäviäni ovat eläintenhoito, peltotyöt, metsien hoito, kirjanpito sekä tukihakemukset, toisin sanoen kaikki tilalla tapahtuvat työt. Lisäksi minulla on koneurakointia, joka työllistää kesäisin ja talvisin.

Aloimme valmistelemaan tilakauppoja isäni kanssa käymällä erilaisissa sukupolvenvaihdosta koskevissa neuvontatilaisuuksissa. Olin silloin Oamkissa toisella vuosikurssilla. Loppujen lopuksi, kun valmistuin keväällä 2015 aloimme tekemään kauppoja ja kaupat teimme joulukuussa 2015. Tulevaisuudessa haluan kehittää tilaa siten, että talous pysyy tasapainossa ja pellot ja eläimet tuottavat. Lisää eläinpaikkoja on suunnitteilla, mutta niiden kanssa en hoppuile, sillä takana on ollut haasteellisia kesiä rehun riittävyyden suhteen.

Oamkissa oppimastani olen varmaan eniten hyödyntänyt kilpailutusta navetan rakentamisessa, tai ainakin rahallisesti se oppi oli suurin. Olen hyödyntänyt myös muita taloustaitoja kyseiseen asiaan liittyen.

Kuva: Matti Järvi

Tavallisen työpäiväni kulku riippuu siitä, onko kesä vai talvi, sillä kesäisin aloitan aamuni viiden tai kuuden aikoihin ruokkimalla eläimet, jonka jälkeen suuntaan peltotöihin. Talvisin taas voi olla, että aloitan työni auraamalla lumet, jonka jälkeen ruokin eläimet. Iltaisin käyn vielä tarkastamassa, että navetalla on kaikki ok. Paperihommat pyrin tekemään kerran viikossa sopivan tilaisuuden tullen, yleensä iltaisin. Itse eläinten hoitoon ei päivästäni kulu paljoakaan aikaa, vaan erilaiset konetyöt täydentävät sen ajan.

Hienoa työssäni on se, että voin itse suunnitella kuinka aloitan päivän sekä se, että aina ei tiedä mitä päivän aikana voikaan sattua. Yleensä kiireisen päivän jälkeen voi naurahtaa, että ”selvisipä tästäkin häslingistä!” Hyvää on myös se, kun näkee omat onnistumiset pellolta sadon muodossa, sekä kesällä pitkään venyneen päivän jälkeen näkee auringon nousevan uudelleen.  Haasteita työssäni on vaihtelevat sääolosuhteet, joihin itse ei voi vaikuttaa sekä matalalla olevat tuottajahinnat.

Nykyisiä ja tulevia agrologiopiskelijoita kehotan verkostoitumaan erilaisten ihmisten kanssa, sillä tulevaisuudessa on hyötyä, kun tuntee eri aloilla työskenteleviä henkilöitä, joille voi soittaa ja kysyä asiaan liittyvää ja ottaa myös oppia omaankin tekemiseen, vaikkei se omaan tekemiseen niin liittyisikään. Koulussa ei kaikkea opi, mutta pienilläkin tiedoilla voi täydentää osaamistaan, kun opettelee uutta työelämässä.

Sakari Tasala, agrologi

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *