Prosessinhoitajasta insinööriksi

Niina Kinnula
Kone- ja tuotantotekniikan opiskelija
Oulun ammattikorkeakoulu

Valmistuin prosessinhoitajaksi Oulun seudun ammattiopistosta vuonna 2013, jonka jälkeen työllistyin heti paperitehtaan arkittamolle. Arkittamossa tuotannon työ, koneet ja turvallisuusasiat tulivat hyvin tutuiksi. Vuorotyötä tehdessäni aloin miettimään jatko-opintoja, ja lopullinen innostus hakemiseen tuli muiden kesätyöntekijöiden myötä. Keskustellessani muiden kesätyöntekijöiden kanssa tulin siihen tulokseen, että ammattikorkeakoulu on minulle parempi vaihtoehto kuin yliopisto, sillä halusin opiskella käytännönläheisesti. Konetekniikka on monipuolinen ala, joka ei kata vain yhtä teollisuudenalaa vaan omien mielenkiinnon kohteiden perusteella voi valita itselleen sopivan opintopolun.

Takaisin koulun penkille

Aloitin ammattikorkeakouluopinnot vuoden 2016 syksyllä. Olin päättänyt jo ennen opintojen alkua, että suuntaudun tuotantotekniikkaan, sillä opinnoissa syvennytään erityisesti laatu-, turvallisuus- ja ympäristöjohtamiseen. Nämä asiat olivat minulle jo tuttuja entuudestaan työni myötä. Ensimmäisenä opiskeluvuotena suoritettiin lähinnä perusopintoja, mutta oli myös pari käytännönläheistä kurssia. Opinnoissa oli helppo menestyä, sillä opettajat olivat kannustavia ja ammattitaitoisia.

Ummikkona ulkomaille

Kun opintoja oli kulunut kaksi vuotta, aloin miettimään vaihtoon lähtemistä. Epäröin aluksi, koska en ollut käynyt missään ulkomailla Haaparantaa lukuun ottamatta. Vaihtokohteisiin tuli vuonna 2018 uusi kohde, joka iski heti, sillä se sijaitsi Yhdysvalloissa. Yhdysvaltoihin lähteminen oli haastavaa, koska piti täyttää useita lappuja ja lähettää ne koululle. Viisumia varten tuli käydä Helsingissä haastattelussa. Suoritin syksyn 2018 opintoja Yhdysvalloissa, Vermontin yliopistossa. Vaihtokokemus oli haastava, mutta myös antoisa. Konetekniikan osastolla on useita partnerikorkeakouluja ympäri maailman. Yksi suosituimmista vaihtokohteista on Technische Hochschule Ulm, jossa voi suorittaa kaksoistutkinnon. Kaksoistutkinnon suorittaneella on sekä suomalaisen että saksalaisen insinöörin pätevyys.


The University of Vermont

Tukea työllistymiseen

Konetekniikan alalle on helppo työllistyä, sillä koulu tekee tiivistä yhteistyötä alan yritysten kanssa. Osastolla on järjestetty useampana vuonna Konetekniikan Pitching -tapahtuma, jossa eri alan yritykset etsivät opiskelijoita omiin insinööritasoisiin kehitystehtäviinsä. Pitching-tilaisuudesta voi löytyä mielenkiintoinen aihe projektiharjoitteluun tai opinnäytetyöaihe.

Kun koulu loppuu

Tulevaisuudessa haluan vakituisen työn insinöörinä isosta yrityksestä. Tällä hetkellä minua kiinnostaa erityisesti terästeollisuus, josta olin kiinnostunut jo ammattikoulussa. Olen kuitenkin avoin kaikille työtehtäville. Jos haluat käytännönläheistä opiskelua kannustavassa oppimisympäristössä ja olet kiinnostunut tekniikasta, suosittelen alaa lämpimästi. Kannustan myös naisia hakemaan tälle alalle, koska naiset tuovat erilaista näkökulmaa asioihin.

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *