Töissä Ruukin maaseutuopiston opetusmaatilalla

Suoritin ensimmäisen vuoden tilaharjoitteluni Ruukin maaseutuopiston opetusmaatilalla. Ajankohta oli kesällä 2019 touko-kesäkuussa.  Harjoitteluni kesti 8 viikkoa ja työskentelin neljänä päivänä viikossa, jokaisena päivänä 10 tuntia. Tein pitkää päivää, sillä minulla oli myös toinen työ viikonloppuisin. Harjoittelussa nautin joka hetkestä pitkistä päivistä huolimatta ja opin uutta miltei joka päivä.

Navetta, jossa työskentelin, oli 40 lypsylehmän pihattonavetta, jossa lehmillä oli myös ulkoilumahdollisuus. Navetan lisäksi ulkona oli myös kylmäpihatto, jossa oli navetan nuorkarja. Vasikat puolestaan asuivat yksilö- ja ryhmäkarsinoissa, joista osa sijaitsi myös ulkona. Navetassa oli 2 x 4 -paikkainen, kalanruotomallinen lypsyasema, jossa lehmät lypsettiin aamuin sekä illoin. Tilan lypsykarja on pääosin rodultaan ayrshireä, lisäksi on holsteinlehmiä sekä länsisuomenkarjaa.

Opetusmaatilalla peltoalaa on 80 hehtaaria, josta suurin osa käytetään säilörehun tuotantoon. Pelloilla tuotetaan myös rehuohraa ja -kauraa sekä kuivaheinää.

Vasikat pihalla

Alku täynnä innostusta ja motivaatiota

Kun harjoittelu toukokuussa vihdoinkin alkoi, olin täynnä intoa ja valmis oppimaan. Harjoittelun ensimmäisen viikon olin maaseutuopiston opiskelijoiden apuna peltohommissa. Toisella viikolla pääsinkin navettahommiin ja niissä suurin osa harjoittelustani kuluikin. Navetassa työtehtäviini kuuluivat kaikki navetan perustyöt, lypsy, lehmien ruokinta, navetan siivous ja vasikoiden sekä lypsylehmien hoito. Pääsin mukaan myös seuraamaan sorkkahoitoa sekä erilaisia eläinlääkärin tekemiä toimenpiteitä. Pääsin avustamaan useassa poikimisessa. Ne olivatkin harjoittelun kohokohtia. Navettatöiden lisäksi tein laitumia lehmille sekä äestin peltoja ja kesäkuun lopulla olin apuna rehunteossa.

 

Navetan arkea

Peruspäiväni alkoi varhain aamulla lehmien lypsyllä. Lypsyn jälkeen alkoi karsinoiden siivous.

Lypsyasema

Pihatossa meni koko käytävän läpi raappa, joka piti käytävän aina puhtaana ja kuivana. Vasikoiden yksilö- ja ryhmäkarsinat sekä sairaskarsinat siivottiin käsin. Lehmillä oli kuivikkeena turve-puru-seos, jota lisättiin aina tarvittaessa. Lehmät ruokittiin myös useamman kerran päivässä ja karkearehua oli koko ajan tarjolla. Vasikoiden juotto oli myös yksi osa aamunavettaa ja se oli aina yksi lempihommistani.

Joskus aamunavetan päätteeksi saatettiin siementää eläimiä tai oli eläinlääkärin käyntejä, joissa olin innokkaana kuunteluoppilaana aina mukana. Navetassa työskennellessä seurattiin aina silmä tarkkana lehmien käytöstä, jotta voidaan havaita esimerkiksi kiimat tai normaalista poikkeava käytös. Hyvän tarkkailun avulla asiat huomataan ajoissa ja niihin päästään reagoimaan mahdollisimman nopeasti.

Päivällä olin apuna pellolla sekä tein navetalla jotain siivoushommia tai laitumia lehmille. Yksi suurimmista töistä kesän aikana oli, kun teimme vasikoille ulkoilutarhoja. Voi sitä riemun määrää, kun tarhat valmistuivat.  Illalla menin taas navettaan. Iltanavettaan sisältyi aika lailla samat asiat kuin aamunavettaankin. Normaali työaikani oli siis 10 tuntia päivässä. päivä alkoi 06.00 aamulla ja päättyi suunnilleen 18.00 illalla. Päivällä oli aina parin tunnin tauko.

Ensimmäinen käytännön kosketus tähän alaan

Vasikan juotto

Opin älyttömän paljon ihan navetan perusarjesta sekä lehmien terveydestä, fysiologiasta ja ruokinnasta. Koen että sain harjoittelusta paljon käytännön taitoja jo opitun teorian rinnalle.

Mieleenpainuvin muisto harjoittelun ajalta oli varmasti se, kun pääsin mukaan todistamaan ja avustamaan kaksosvasikoiden syntymää. Kaikki päättyi hyvin, molemmat vasikoista olivat terveitä ja emä toipui raskaasta synnytyksestä nopeasti. Lisäksi yksi jännittävimmistä kokemuksista oli se, kun tilalle saapui ranskalainen vaihto-oppilas. Hänen kanssaan pääsin työskentelemään päivittäin ja herättelemään englannin kielen taitojani. Harjoittelupaikkaani olen kaikin puolin tyytyväinen. Navetan muu henkilökunta ja työntekijät olivat todella mukavia ja auttoivat aina tarvittaessa. Minun kanssani työskentelevä karjamestari oli todella osaava ja sainkin häneltä todella paljon oppia harjoitteluni aikana.  Olen todella kiitollinen, että sain suorittaa harjoitteluni juuri tällä tilalla!

Jenni Orava, agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *