Dronet apuna peltovalvonnassa ELY-keskuksella

Suoritin syventävän maaseutuharjoittelun Pohjois-Pohjanmaan elinkeino -, liikenne- ja ympäristökeskuksella. Harjoittelu alkoi kesäkuun alussa perehdyttämispäivällä, jossa käytiin läpi tulevan kesän peltovalvontoja ja niihin liittyviä tulkintoja. Itse peltovalvonnat alkoivat päätukihaun jälkeen, jolloin ensimmäisille tiloille ilmoitettiin tulevasta valvonnasta.

Peltovalvonta alkaa valvonnan ilmoittamisesta tilalle, jolloin tilalliselle ilmoitetaan, mikä valvonta on kyseessä ja sovitaan valvontapäivä. Valvonnasta ilmoittamisen yhteydessä käydään läpi valvonnan kulku ja siinä tarkistettavat asiakirjat. Toimistolla valmistellaan tilan lohkojen kartat ja pöytäkirjat valmiiksi. Työt tehdään pareittain, jolloin toinen pystyy keskittymään edellisen tilan valvonnan täyttämiseen toisen valmistellessa jo uutta kohdetta. Harjoittelijana liikutaan aina kokeneemman tarkastajan kanssa, joka opastaa ja neuvoo, miten valvontaa suoritetaan. Vastuuta kuitenkin saa ja heti alusta asti sain tehdä itsenäisesti töitä, kuten sopia valvontoja tilallisten kanssa ja tehdä karttakorjauksia.

Alkuviikko usein valmistellaan tulevan viikon valvottavia tiloja ja viimeistellään edellisen viikon valvontoja. Loppuviikosta vietetään maastossa yleensä 2 – 3 päivää. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alue on laaja, joten tilalle voi olla pitkäkin matka. Tämän vuoksi tiloihin on hyvä tutustua huolella etukäteen, jotta pelloilla toimiminen olisi sujuvaa. Valvontakäynneillä valvotaan lohkojen pinta-aloja sekä viljelykasveja. Tilalla asiakirjoista tarkistetaan mm. viljelysuunnitelma, aloitettu lohkokohtainen kirjanpito, lannoitekuitit ja kasvinsuojeluainetutkinto sekä kasvunsuojeluruiskun testauspöytäkirja. Lohko mitataan tarvittaessa osittain tai kokonaan GPS-laitteella, jos lohkon rajoissa on jotain epäselvää tai lohkolla on esimerkiksi kantokasoja.

Valvontoja tehdään laajalla alueella, myös Kuusamossa.

Valvontakäynnin jälkeen GPS-pisteet lasketetaan ja siirretään tietokoneelle, joiden avulla tehdään lohkojen rajakorjaukset. Myös muut havainnot kirjataan uuteen Tukisovellukseen. Viljelijälle lähetetään valvonnasta yhteenveto, jossa esitetään valvonnan tulokset ja havainnot. Kesällä peltovalvonnassa olleet tilat ovat myös mukana asiakirjavalvonnassa. Talvella tilallinen saa asiakirjapyynnön, jossa kysytään lopullisia lohkomuistiinpanoja, lanta-analyyseja ja ajantasaisia viljavuusanalyysejä.

Harjoittelun lopussa peltovalvontojen loppupuolella on mahdollista päästä tekemään myös eläinvalvontaa. Eläinvalvonnassa käydään läpi eläinten rekisteritietoja ja kuitteja.

Tänä kesänä valvonnoissa käytettiin ensimmäistä kertaa droneja. Minulla oli jo entuudestaan kokemusta dronen käsittelyssä ja kesän aikana kehitin dronella tehtävää valvontaa. Drone on erittäin hyödyllinen erityisesti isoja rantalaitumia valvottaessa, koska sillä saadaan nopeasti kuvattua isojakin aloja tarkasti. Dronella kuvattaessa käytettiin hyväksi ennalta suunniteltua lentosuunnitelmaa, mitä oli käyty läpi koulussa yhdellä opintojaksolla. Kuvista muodostettiin ortomosaiikki, eli useasta kuvasta muodostettu yksi iso kuva, joka on maantieteellisesti tarkka. Tätä kuvaa voidaan käyttää karttatasona helpottamaan lohkon rajojen piirtämistä.

20 hehtaarin rantalaitumesta tehty ortomosaiikki. Lentokorkeus 100 metriä.

Harjoittelu Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella oli erittäin mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus. Opin paljon tuki- ja viljelyasioista sekä alueen maatalouden tilasta. Työilmapiiri on hyvä ja ngelmatilanteissa työkaverit ovat valmiita auttamaan. Suosittelen ehdottomasti ELY-keskusta syventävän harjoittelun kohteeksi.

Ossi Kervinen, agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *