VAIHTOON LÄHDÖSSÄ?

Oulun ammattikorkeakoulusta on hyvät mahdollisuudet lähteä vaihto-opiskelemaan eri puolille maailmaa. Konetekniikkaa opiskellessasi Oamkissa vaihto-opiskelun lisäksi sinun on mahdollista suorittaa kaksoistutkinto kahdessa eri korkeakoulussa; Saksassa Teknische Hochschule Ulmissa sekä Alankomaissa Hanzehogeschool Groningenissa.

Kirjoittajat: Aleksi Jolanki, Jari Rauma, Ville Iivari

Kehittämistehtävä, YY00BB72 Tutkimus- ja kehittämistoiminta

from plane

Konetekniikan kaksoistutkinto

Kaksoistutkinto on Oulun ammattikorkeakoulun konetekniikan osaston ja yhteystyökoulujen välinen vaihto-ohjelma, johon kuuluvat opiskelijavaihto ja työharjoittelu ulkomailla. Suorittaessaan opiskelijavaihdon ja työharjoittelun saa opiskelija valmistuessaan insinööritutkinnon molemmista korkeakouluista. Tämä voi olla selvä kilpailuetu varsinkin, jos tavoittelee kansainvälistä koneinsinöörin uraa valmistumisen jälkeen.

Konetekniikan kaksoistutkintoon hakeminen tapahtuu vaihtohaun kautta. Kaksoistutkintoon, kuten myös vaihtoon hakemisen vaatimuksena on riittävä kielitaito, toisin sanoen englannin kielen arvosanana 3 tai parempi. Kesto kaksoistutkinnolla on syyslukukausi vaihtokohteessa ja siihen lisäksi 100 työpäivän mittainen työharjoittelu ulkomailla. On hyvä muistaa, että harjoittelupaikan löytäminen voi olla paikan päällä haastavaa ja aikaa vievää. Lisäksi kielitaito voi tuottaa ongelmia, sillä monet yritykset vaativat sekä englannin että paikallisen kielen osaamista. Kannattaa siis pyrkiä löytämään harjoittelupaikka jo ennen vaihtokohteeseen lähtöä. Opiskelijavaihtoon verrattuna kaksoistutkinnon suorittaminen vaatiikin enemmän omatoimisuutta opiskelijalta.

Työharjoittelupaikan löydyttyä kannattaa keskittyä käytännön asioiden hoitamiseen. Asunnon hankkiminen lyhyelle aikavälille voi olla haastavaa, joten asuntoa kannattaa alkaa etsimään hyvissä ajoin. Vakuutukset myös vaihtelevat maakohtaisesti, esimerkiksi joissain maissa vaaditaan paikallinen sairausvakuutus. Pelkän suomalaiseen matkavakuutuksen varaan ei kannata laskea, sillä se ei välttämättä korvaa sairaanhoitokuluja, jos työskentelet kohdemaassa. Kannattaa olla yhteydessä vakuutusyhtiöösi ja selvittää asia perinpohjaisesti ikävien yllätysten välttämiseksi. Muista myös hakea apurahaa ulkomailla suoritettavaan työharjoitteluun Oulun ammattikorkeakoulun kautta. Lisätietoa saa koulun kansainväliset palvelut-toimistosta.

Vaihtoon hakeminen

Melkein kaikkien vaihdossa käyneiden mielestä, opiskelijavaihto on ikimuistoinen kokemus. Kynnys vaihtoon lähtemiselle voi olla korkea, mutta kannattaa miettiä tarkkaan syitä, miksi juuri sinä et voisi lähteä vaihtoon. Opiskelijavaihto on varmasti helpoin ja huolettomin tapa päästä asumaan väliaikaisesti ulkomaille ja sitä kannattaa hyödyntää, jos tekee mieli kokeilla siipiään ulkomailla.

Vaihtokohde kannattaa miettiä tarkoin. Kaksoistutkintoa harkitseville vaihtoehtoja on vain kaksi, mutta normaalin opiskelijavaihdon voi suorittaa melkein missä päin maailmaa tahansa. Vaihtokohdetta valitessasi kannattaa selvittää kohteen kurssitarjonta, jotta vaihtokohteessa käydyt kurssit olisivat hyödyllisiä myös Oulun ammattikorkeakoulussa suorittamasi tutkinnon kannalta. Kannattaa myös selvittää hyvissä ajoin, vaatiiko vaihtokohteeseen hakeminen esimerkiksi motivaatiokirjeen tekemistä.

Opiskelijavaihtoon saa kattavasti tukea koululta, minkä takia opiskelijalle jäävän paperityön määrä on suhteellisen vähäinen. Kaksoistutkinto lisää paperityön määrää merkittävästi ja vaatii enemmän oma-aloitteisuutta opiskelijalta, lähinnä ulkomailla työskentelyyn liittyvien säädöksien takia. Tukien hakeminen tapahtuu täyttämällä apurahahakemuskaavake, jonka saa koulun kansainväliset palvelut-toimistosta.

Lento- ja junaliput on hankittava itse. Oulun ammattikorkeakoulu tarjosi meille vakuutuksen, mutta se oli voimassa vain kohdekaupungissa ja kouluaikana. Vapaa-ajalle ja muilla paikkakunnilla matkustamista varten on siis syytä ottaa erillinen matkavakuutus. Asuminen järjestyy Saksan ammattikorkeakoulun avustuksella paikallisesta asuntolasta.

Vaihdossa Teknische hochschule ULMissa

 

Saapuessamme Ulmiin tuutorit olivat meitä rautatieasemalla vastassa ja veivät meidät asuntoloihimme. Ensimmäisellä viikolla meidän täytyi rekisteröityä kaupungin asukkaiksi kaupunginvirastossa sekä avata tili paikallisessa pankissa vuokranmaksua varten. Meitä ohjeistettiin opintojen alussa hyvin sekä näytettiin kaupat ja kirjastot, joista saimme tarvitsemamme opintomateriaalit hankittua.

 

Asuimme opiskelija-asuntolassa, jossa asui sekä paikallisia että ulkomaalaisia opiskelijoita. Asuntoloissa oli tarjolla huoneita sekä omalla kylpyhuoneella että ilman. Keittiö ja julkiset tilat jaettiin muiden asujien kanssa ja siisteyden takaamiseksi kotityöt jaettiin tupalaisten kesken.

 

Vaihdon lopussa meidän täytyi käydä ilmoittamassa lähdöstämme kaupunginvirastoon ja sulkemassa pankkitili. Kannattaa myös käydä hakemassa todistus vaihdon suorittamisesta ja muut tarpeelliset laput Teknische Hochschule Ulmista hyvissä ajoin.

Kuvassa Ulmin tuomiokirkko.

Kuva yhdestä kymmenistä ”olut-teltoista”.

 

Vaihdossa on todella helppo tutustua muihin vaihto-opiskelijoihin erinäisten tapahtumien ja opiskelijabileiden kautta. Monien mielestä yksi parhaista asioista vaihdossa oli uusien kavereiden löytäminen ja paikallisten tapahtumien kiertely heidän kanssaan. Samalla on hyvä mahdollisuus kehittää englannin kielen osaamistaan.

 

Ulmiin lähtijälle suosittelemme käymään Oktoberfestillä Münchenissä tai Stuttgartissa.

 

Kuva pohjois-Italiasta.

Ulmista on sen sijaintinsa puolesta helppo lähteä matkustelemaan ympäri Eurooppaa. Nopeinta on lähteä junalla tai vuokra-autolla, joilla pääsee suhteellisen helposti ja nopeasti ympäröiviin maihin.  Kauemmas lähtiessä lähimmät lentokentät löytyvät Münchenistä tai Stuttgartista. Vuokra-autolla lähtiessä on erityisesti hyvä tarkistaa, tarvitseeko kohdemaassa maksaa erillistä moottoritiemaksua. Joissakin vuokra-autoissa voi olla tarvittava tarra (Vignette) jo valmiina, mutta jos sitä ei ole, kannattaa se hankkia, sillä sen puuttuminen johtaa sakkoihin.

Paluu

Ennen paluuta piti käydä kaupunginvirastossa ilmoittautumassa, että poistuu kaupungista. Koululla selvitettiin, että kurssisuoritukset ovat merkattuna ja kaikki tarpeelliset asiakirjat ovat mukana. Pankissa oli syytä käydä sulkemassa saksalainen pankkitili ja varmistaa, että kaikki laskut on maksettu, koska laskut kyllä löytävät perille myös Suomeen.

Jokainen vaihdossa käynyt tekee loppuraportoinnin, jossa kertoo tarkasti, mitä on oppinut vaihdon aikana ja miten vaihdosta saatua tietoa kannattaa hyödyntää tulevaisuudessa.

Kaikki kurssit saa pääsääntöisesti hyväksyttyä Oulun ammattikorkeakoulun kursseihin, kunhan tutkintovastaava on hyväksynyt Learning agreenmentin ennen vaihtoon lähtöä. Hyväksiluku tapahtuu Pepin kautta, HOT-hyväksilukuna. Hyväksiluvun yhteydessä sinun tulee valita, mitkä Oulun ammattikorkeakoulun kurssit vaihdossa suorittamasi kurssit korvaavat. Valintaa ei tarvitse erityisemmin perustella, mutta kannattaa hakea hyväksilukua kursseille, joiden opintosisältö vastaa vaihdossa suorittamiasi kursseja. Hyväksiluvusta päättää konetekniikan tutkintovastaava, eli jos hyväksiluvuissa ilmenee ongelmia, ota yhteyttä tutkintovastaavaan Timo Väyryseen.

Kirjoittajat itse pohjois-Italiassa.

Liechtensteinin ruhtinaskunnassa sijaitseva Lichtenstein Castle

Bernin Alpit Grindelwaldin laskettelukeskuksesta nähtynä.

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *