Perunoiden kasvatusta ja hevosten hoitoa

Suoritin Maaseutuharjoittelu II:n kahdessa osassa. Kesällä 2019 työskentelin kaksi kuukautta Tyrnävällä Suomen siemenperunakeskuksessa ja syksyllä kuukauden Syrjälänpellon hevospalveluilla.

 Harjoittelu perunoiden parissa

Saapuessani toukokuussa Suomen siemenperunakeskukselle pääsin heti tositoimiin eli valmistelemaan kasvihuoneita tulevaa perunan kasvukautta varten. Teimme turpeesta kasvualustat perunantaimille, asensimme sumuttimia ja varjostimme kasvihuoneet. Sitten sainkin alkaa istuttamaan. Viikot vierivät nopeasti taimia istuttaessa hyvässä seurassa ja pian olikin jo aika siirtyä istuttamaan avomaan puolelle.

Perunantaimet kasvoivat nopeasti kasvihuoneissa

Minulle oli ennestään kertynyt kokemusta ruokaperunan viljelystä, joten oli mielenkiintoista nähdä, miten erilaista siemenperunatuotanto oli. Siemenperunatuotanto on valvotumpaa ja viljelyssä tulee olla tarkempi. Lajikkeita oli useita, joten istutukseen kului yllättävän paljon aikaa.

Loppuharjoittelu menikin perunoiden kasvua seuratessa ja kasvihuoneiden hoitotöissä. Asensin kasvihuoneisiin tihkukastelujärjestelmää, kastelin kas-vustoja, vedin ohjausverkkoja, kitkin rikkaruohoja ja kukintoja. Oli erittäin mielenkiintoista seurata, miten nopeasti perunantaimet kasvoivat kasvihuoneissa. Pääsin harjoittelun aikana myös tutustumaan aeroponiseen perunantuotantoon. Sain muun muassa juurruttaa ilmaperunoita ja istuttaa niitä. Reilun viikon ehdin myös työskennellä laboratoriossa, jossa teimme taimien mikrolisäystä.

 

Perunoiden istutusta avomaalle

Kokonaisuudessaan harjoitteluni Suomen siemenperunakeskuksella oli todella mielenkiintoinen ja opettava. Työtehtävät olivat mieluisia ja monipuolisia. Pääsin laajentamaan tietoani monipuolisesti perunantuotannosta ja opin mitä kaikkea siemenperunan tuotanto vaatii. Sain myös kattavan kuvan perunantuotantoprosesseista. Kaiken lisäksi opin myös työskente-lemään itsenäisesti kasvihuoneissa.

 

Harjoittelu hevosten parissa

Lokakuun puolessa välissä alkoi harjoitteluni Syrjälänpellon hevospalveluilla. Syrjälänpellon hevospalvelut tarjoavat Tyrnävällä kuntoutus- ja hyvinvointipalveluja hevosille. Vastavalmistuneessa tallissa on paikat kymmenelle hevoselle ja lisäksi siellä on muun muassa kuivakävelymatto ja solarium. Asiakas voi tuoda hevosensa tallille vaikka viikoksi tai kuukaudeksi esimerkiksi treenaamaan, lomailemaan tai kuntoutumaan. Tallilla voi käyttää hevosta myös päiväseltään kävelymatolla, hieronnassa, laserhoidossa tai solariumissa.

Työtehtäviini harjoittelussa kuului yleiset hevostallin työt. Pidin huolta tallin siistey-destä eli siivosin karsinoita, kuivitin, pesin juomakuppeja ja lakaisin käytäviä. Suurin osa hevosista eli pihatoissa, joten työnkuvaani kuului viedä niille heinää ja vettä sekä puhdistaa katoksia. Pääsin myös paljon käsittelemään erilaisia hevosia. Käytin niitä kävelymatolla, harjailin, loimitin ja valmistelin ajotreenejä varten. Pääsin myös tutustumaan hevosten laserhoitoon ja kokeilemaan itse hevosten laserointia. Pääsin myös seuraamaan ravihevosten koelähtöä.

Kuukausi meni nopeasti ja opin paljon hevosten hoidosta ja käsittelystä. Pääsin syvemmin tutustumaan hevosalaan ja hevostallin pyörittämiseen. Opin ravihevosen elämänkaarta ja hevosten hoitoa sekä valmennusta. Tallilla oli monen ikäisiä ja monenlaisia hevosia, joten sain varmuutta erilaisten hevosten käsittelyyn ja niiden hoitoon. Suomessa ei hirveästi kuntoutuspalveluita hevosille ole, joten oli ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan hevosten kuntoutukseen ja käyttämään kuntoutuslaitteita.

Joanna Kuosmonen, 4. vuoden agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *