Orgaanisista lietteistä ekologisia kierrätyslannoitteita

Kesä 2019 kului syventävän harjoittelun merkeissä SFTec Oy:llä, joka on oululainen kiertotalousyritys. Päätoimenkuvani harjoittelussa oli kuivausprosessin valvonta SFTecin ja Rakeistus Oy:n yhteisellä Demotehtaalla Oulun Ruskossa. Demotehtaalla teollisuuden sekä maatalouden orgaanisia lietteitä kuivattiin ja rakeistettiin yritysten omien, patentoitujen tekniikoiden avulla. Myös Luonnonvarakeskus, Kiertokaari Oy ja Gasum Oy ovat olleet mukana Demotehdas-projektissa.

ModHeat Heavy

Demotehdas toimi vuosien 2018 – 2019 aikana ja se mahdollisti kotimaisten ravinnerikkaiden biomassojen käsittelyn ja hyödyntämisen. Tehtaalla valmistettiin pääosin kierrätyslannoitteita, joilla väkilannoitteita voidaan korvata. Kesän aikana Demotehtaalla tehtiin myös onnistuneita koeajoja paperitehtaiden eri sellurejekteillä.

Tyypillinen työpäivä alkoi Demotehtaan ylösajolla eli käynnistämisellä. Kuivauslaite esilämmitetään ja samalla säädetään oikea lämpötila, syötteen viipymä, syöttölaitteen nopeus sekä tulo- ja poistoilman määrä. Edellä mainitut säädöt vaikuttavat mm. siihen, mikä on tulevan tuotteen kosteusprosentti ja kuinka kauan kuivausprosessi kestää. Kuivauslaitteen asetukset riippuvat käsiteltävän materiaalin eli syötteen koostumuksesta sekä lähtökosteudesta. Kun laite on säädetty ja lämpötila oikea, voidaan syöte ajaa kuivaimeen ja käynnistää prosessi.

Demotehdas

 

Käynnin aikana prosessia lähinnä valvottiin ja tarkkailtiin, että lämpötila ja muut arvot pysyvät optimaalisina. Prosessin valmistuttua mitattiin tuotteen kosteusprosentti. Jos tuote oli liian kosteaa tai kuivaa, säädettiin asetuksia ja ajoa jatkettiin. Tarkkojen säätöjen hakeminen ja ylläpitäminen olivat aluksi haastavaa. Kesän aikana kuitenkin ehdin saada hyvän tuntuman laitteistoon ja opin arvioimaan, millä säädöillä mitäkin syötettä kannattaa operoida.

Demotehtaalla kuivain purki valmiin tuotteen suursäkkeihin. Täydet säkit punnittiin ja siirrettiin pyöräkoneella varastotilaan odottamaan rakeistusta. Päivän päätteeksi kuivauslaitteen keskusyksikön keräämä data siirrettiin kannettavalle tietokoneelle, jotta voitiin tarkastella kulutuksia ja laskea esim. energiatehokkuutta. Tulokset myös liitettiin asiakkaalle menevään raporttiin.

 

Yrityksen valmistaman lopputuotteen osalta laatu määräytyy asiakkaan antamien vaatimusten perusteella. Tuotteen laatua oli valvottava ja mitattava jokaisen työvaiheen aikana, jotta mahdolliset puutteet huomataan ajoissa. Näin ollen korjaukset voidaan tehdä hyvissä ajoin ja hukan määrä saadaan minimoitua.

Lopputuotteen kosteusanalyysi

Työtehtävät pitivät sisällään myös työnantajan teknologioiden kehittämistä. Kuivaimia esimerkiksi jouduttiin modifioimaan rakenteellisesti käsiteltävän materiaalin koostumuksen mukaan. Aikaisempi kokemus kone- ja metallialan töistä helpotti tehtävää merkittävästi ja antoi minulle vapauden tehdä töitä sekä teknisiä ratkaisuja itsenäisesti. Harjoittelun aikana valmistui myös yrityksen uusin kuivain ModHeat Heavy, joka on suunnattu metallurgisen teollisuuden raskaille epäorgaanisille materiaaleille. Kyseinen kuivain suoritti koeajoja Englannissa asti.

Kokonaisuudessaan harjoittelu oli mielekäs ja opin sen aikana paljon uutta. Pääsin tutustumaan kiertotalouteen ja sen keskeisiin toimijoihin Pohjois-Pohjanmaalla. Harjoittelu myös syvensi osaamistani kuivausteknologian saralla. SFTec Oy on mielenkiintoinen kasvava yritys, jossa on hyvä työilmapiiri ja asiantunteva porukka. Ainoana negatiivisena asiana harjoittelusta jäi mieleen ajoittaiset melu- ja hajuhaitat. Näistäkin selvittiin asianmukaisella varustuksella ja oikealla asenteella.

Jarkko Vimpari, agrologiopiskelija

 

 

 

 

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *