Ajankohtaista sosiaali- ja terveysalan e-aineistoissa

Teksti: Kirsi Vähäkangas, informaatikko, Oulun yliopiston kirjasto

PubMedin uusi käyttöliittymä

Laajin kansainvälinen lääketieteen tietokanta, PubMed, on uudistunut. Uusi, helppokäyttöinen versio on jo käytettävissä. Vanha versio on käytössä uuden rinnalla vielä, mutta se poistuu käytöstä kuluvan vuoden aikana.

Uusi käyttöliittymä toimii hyvin myös mobiililaitteilla. Lisäksi PubMed tulkitsee ja täydentää hakuasi yhä kattavammaksi huomioiden yksikkö- ja monikkomuodot hakusanoista, hakusanojen synonyymit sekä erilaiset kirjoitusasut. Uusiin hakuominaisuuksiin voit tutustua PubMed Online training -sivustolla mm. Quick tours -videoiden avulla. Voit myös varata ohjausajan kirjaston informaatikoilta. Lisätietoa uudesta käyttöliittymästä on myös Itä-Suomen yliopiston kirjaston blogissa.

COVID-19 -aineistoja

Moniin sosiaali- ja terveysalan tietokantoihin on koottu erillisiä COVID-19 -osioita, joissa on tutkittua tietoa pandemiasta:

  • Duodecimin Oppiportin etusivulle on koottu koronaan liittyviä koulutusmateriaaleja, mm. Korona-tietoisku -verkkokurssi.
  • HUS on avannut koronapandemian ajaksi koronapotilaiden hoitoon liittyviä koulutusmateriaaleja Oppiporttiin myös Oamkin opiskelijoiden ja henkilökunnan käytettäväksi.
  • LitCovid on uusi Yhdysvaltojen NIH:n (National Institutes of Health) hakutyökalu korona-aiheisiin tutkimusartikkeleihin. Haku suoritetaan National Library of Medicinen ylläpitämästä PubMed-tietokannasta.

LitCovid-hakupalvelu sisältää yli 11 000 korona-aiheisen artikkelin viitetiedot.

Uusia e-kurssikirjoja

Uutta Terveysportissa ja Oppiportissa

  • Oppiporttiin on avattu uusia verkkokursseja mm. vajaaravitsemuksesta, lääkehoidosta sekä ohjauksesta ja oppimisesta.
  • Uusia e-oppikirjoja on julkaistu mm. gerontologiasta ja muistisairaan hoidosta.
  • Tutustu Terveysportin Lääketietokannan uuteen käyttöliittymään täällä.

Mikäli tarvitset apua tiedonhakuun ja tietokantojen käyttöön, varaa aika etäohjausaika kirjastosta.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *