Ohjaamassa nuoria kohti työelämää

Olemme kolme toisen vuoden tradenomiopiskelijaa Oulun ammattikorkeakoulusta. Suoritimme keväällä 2020 Liiketoiminnan kehittäminen -opintojakson, jossa yhtenä tehtävänä oli osallistua käytännön projektin toteuttamiseen. Meidän projektimme tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa toimintapiste keväällä järjestettäviin kesätyöseteleiden jakotilaisuuksiin Kempeleessä. Kunnan tukeman kesätyösetelin avulla nuori voi hakea töitä yrityksistä, yhdistyksistä ja säätiöistä. Toimintapisteellä neuvoimme nuoria työn hakemisessa sekä CV:n ja työhakemusten tekemisessä.

Projektimme oli osa Oulun ammattikorkeakoulun POTKE-hanketta. Hankkeen tarkoituksena on kehittää peruskoulunsa päättävien opiskelijoiden työelämävalmiuksia. Tavoitteena on, että 9. luokkalaiset nuoret motivoituvat työn hakemiseen, hakevat ja saavat kesätöitä ja tätä kautta työkokemusta sekä kehittävät työelämävalmiuksiaan.

Toteutimme kesätyöseteleiden jakotilaisuudessa gallupin, jossa nuorilta kysyttiin kysymyksiä kesätöihin liittyvistä käytännön asioista. Suurin osa tilaisuuteen osallistuneista nuorista vastasi gallupiin. Vastausten perusteella nuoret olivat erittäin hyvin kartalla kesätöihin liittyvistä asioista. Lisäksi suurin osa aikoi hakea tulevana kesänä kesätöitä. Oli mahtavaa huomata, että nuorilla oli positiivinen asenne kesätöiden hakemisen suhteen!

Gallup toimi hyvänä ”muurinmurtajana” meidän ja nuorten välillä. Jokainen galluppiin vastannut sai hakea palkinnoksi valitsemansa suklaapatukan, mikä antoi meille oivan tilaisuuden keskustelun avaamiseen. Tuliko gallupissa esille jotain yllättävää? Onko sinulla vielä kesätyöpaikkaa? Minne aiot hakea kesätöihin? Millaisista tehtävistä olet kiinnostunut? Oletko tehnyt ennen CV:tä tai työhakemusta?

Monet nuoret lähtivät paikalta suklaapatukan saamisen ja nopean vastaamisen jälkeen, mutta osa jäi juttelemaan. Nuorilla oli hyviä ajatuksia mahdollisista kesätyöpaikoista. Osa nuorista kertoi olevansa kiinnostunut työskentelemään jäätelökioskilla ja osa aikoi hakea kesätöihin lähikauppaan. Muutamalla nuorella oli jo valmiiksi tiedossa kesätyöpaikka. Kävimme muutamien nuorten kanssa läpi työhakemuksen ja CV:n tekemistä, osan kanssa keskustelimme kesätyöseteliprosessista ja joidenkin kanssa mietimme mahdollisia kesätyöpaikkoja.

Projektin avulla saimme olla mukana tukemassa ja auttamassa nuoria kesätyöhön liittyvissä käytännön asioissa sekä mahdollisesti vaikuttamassa positiivisesti nuorten halukkuuteen hakea kesätöitä. Varhaisten työelämäkokemusten kautta nuoret saavat tärkeää kokemusta työelämästä ja pääsevät tutustumaan erilaisiin aloihin ja työtehtäviin, mikä auttaa nuoria jatkossa alan valitsemisessa ja työelämään siirtymisessä.

Kirjoittajat Katja Jussila, Milla Mäkinen ja Rene Määttä

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *