Tukihakemuksia ja erilaisia kasvustoja

Maaseutuelinkeinoviranomaisen tehtävät olivat syventävän maaseutuharjoitteluni aihe kesällä 2019 Tyrnävän Maaseutuhallinnon Yhteistoiminta-alueella. Tavoitteenani oli päästä tutustumaan maatalouden viranomaistehtäviin ja olla apuna viljelijöille. Tyrnävän yhteistoiminta-alueeseen kuuluu Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos ja Tyrnävä, joten pääsin osallistumaan usean kunnan maaseututoimen tehtäviin. Maaseututoimen tehtävänä on EU:n ja kansallisen maatalouspolitiikan toteuttaminen sekä erilaiset tarkastukset.

Paperitöitä riittää toimistossa

Päätukihaku oli käynnissä heti harjoitteluni alussa ja sen seurantaan menivät ensimmäiset viikot. Sähköisesti Vipu-palvelun kautta tulleet tukihakemukset tarkastettiin. Niitä oli selkeästi eniten. Muutama tukihakemus vastaanotettiin myös paperiversiona, jotka sain kirjata maaseutuhallinnon uuteen ja vanhaan tietojärjestelmään. Tukihakemusten ohella käsittelin tukioikeuksien siirtoon liittyviä lomakkeita. Niiden kirjaamiseen, tallentamiseen ja skannaamiseen tukisovellusohjelmiin menikin useampi työpäivä aikaa. Lopuksi päätökset tukioikeuksien siirroista postitettiin viljelijöille. Arkistossa oli paljon vanhempia ja keskeneräisiä asiakirjoja, joita sain käsitellä tukihaun ja tukiensiirron jälkeen. Kaikkia asiakirjoja käsitellessä erilaiset kirjaamisen tavat ja kopiokoneen käyttö tulivat tutuksi.

Viljelijöitä kävi eniten toimistolla tukihaun ja tukiensiirron aikana kysymässä neuvoa. Loppukesästä toimisto hiljeni ja silloin viljelijät soittivat kysyäkseen esimerkiksi pelloilla tehtävistä toimenpiteistä, joihin vastaus löytyi tukiehdoista.

 

Hukkakauran tunnistaa pitkästä varresta ja laajasta röyhystä.

Kasvustojen kasvaessa pääsimme kiertämään ja tarkastamaan hukkakauratilannetta yhteistoiminta-alueen pelloilla. Suurin osa tarkastuksista oli jo valmiiksi tiedossa, koska niillä käytiin tarkastamassa hukkakauran torjunnan onnistumista. Tarkastusten aikana opin löytämään ja tunnistamaan hukkakauran varsinaisen viljelykasvin seasta. Hukkakauran ennaltaehkäisy- ja torjuntamenetelmät tuli myös kerrattua hyvin.

Työharjoittelu oli kaikin puolin antoisa. Tyrnävän kunnantalolla oli rento työilmapiiri, mikä teki työskentelystä mukavaa. Harjoittelun aikana pääsin myös työskentelemään Muhoksen ja Hailuodon maaseututoimistoissa. Opin paljon uutta tuki- ja viljelyasioista, sain vastuuta ja opin muun muassa täyttämään tukihakemuksen oikein harjoittelun aikana. Tästä on hyvä jatkaa maatalouden parissa.

Sanni Haapasalo, valmistuva agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *