Strategian jalkauttaminen

Oamkin uusi visio ja strategia julkaistiin maaliskuun lopulla. Tämän jälkeen yksiköissä on työskennelty toimintasuunnitelmien parissa, joiden avulla strategian jalkauttaminen tapahtuu. Hyvä toimintasuunnitelma vie organisaation matkalle kohti strategian linjaamaa visiota.

Tekniikka ja luonnonvara-alan yksikössä toimintasuunnitelmaa on korona-ajan oloissa tehty etänä ja digitaalisia apuvälineitä käyttäen. Yksikön johtoryhmä on työstänyt useammassa työpajassa toimintasuunnitelman sisältöjä, sen jälkeen koulutusosastoilla on yhdessä keskustellen käyty toimintasuunnitelman sisältöjä läpi. Koko henkilöstö on myös osallistettu virtuaalityöpajassa kehittämisteemojen ympärille, apuna on käytetty mm. Padletteja, virtuaalisia tauluja, joiden avulla ryhmätyöt ovat vuorovaikutteisia, visuaalisia ja nopeita.

Toimintasuunnitelman keskiössä on tekniikka ja luonnonvara-alan yksikön osalta tuloksellisuus. OKM:n  rahoitusmalli kertoo niistä tavoitteista, joita ammattikorkeakouluilta odotetaan. Tästä teemasta on voitu johtaa ne kehitysteemat, joihin yksikkö tulee keskittymään. Pitkään jatkunut tulosluisu on käännettävä. Tämä edellyttää myös rohkeutta haastaa toimintatapoja, vain siten voimme kääntää suunnan. On lopulta kyse koko organisaation kulttuurista, ja siinä kulttuurinmuutoksessa on vasta otettu ensimmäisiä askeleita. Paljon on tehtävää. Osana muutostyötä on myös yksikön sisäinen organisaatio ja johtamisjärjestelmä uudistettava, uusi organisaatio aloittaakin elokuun alussa. Tiivistämme koulutusosastoja ja tulemme tekemään tiiviimpää yhteistyötä koko yksikkönä. Vain siten toimintasuunnitelman jalkautus on mahdollista tehokkaasti ja tuloksellisesti, kun yksikön johtamisjärjestelmä, kokouskäytänteet, osastojen ja tiimien toiminta vievät arjessa toimintasuunnitelman tavoitteita eteenpäin.

Mistä sitten hyvä toimintasuunnitelma rakentuu? Mielestäni tärkeää on tavoitteiden selkeys, tavoitteen jakaminen selkeiksi toimenpiteiksi, jotka ovat sopivan kokoisia ja saavutettavia sekä avainmittareiden määrittäminen. On tiedettävä ,mikä on nykytila ja miten toimenpiteet alkavat vaikuttaa tuloksiin.

Nyt yksikössä siirrymme vapaajaksolle, ja suunnitelman toteuttamiseen päästään todenteolla vasta lomien jälkeen. Rentouttavaa kesää!

Kirjoittaja on tekniikan tohtori, dosentti Ville Isoherranen, joka toimii Oulun Ammattikorkeakoulun (Oamk) tekniikan ja luonnonvara-alan yksikönjohtajana.

Seuraa Villeä Twitterissä: @isoherranen.

Ville Isoherranen

Kirjoittaja on tekniikan tohtori, dosentti Ville Isoherranen, joka toimii Oulun Ammattikorkeakoulun (Oamk) tekniikan ja luonnonvara-alan yksikönjohtajana. Seuraa Villeä Twitterissä: @isoherranen.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *