Uusia opintopolkuja Oamkiin, Pohjois-Suomen vetovoimaisimpaan korkeakouluun

Kirjoitus on julkaistu Kalevan yläkerrassa 6. kesäkuuta, 2020.

 

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) on Pohjois-Suomen suosituin korkeakoulu! Kevään toisessa yhteishaussa, joka päättyi 1.4.2020, jokaista Oamkin aloituspaikkaa tavoitteli keskimäärin 3,5 ensisijaista hakijaa. Oamkin vetovoimaluku on Pohjois-Suomen ammattikorkeakouluista ja yliopistoista korkein. Tämä luo hyvin pohjaa Oamkin visiolle olla Suomen johtava, monialainen, yhteisöllinen ja kansainvälinen korkeakoulu.

Yhteishaun tulos oli erittäin hieno, Oamk on haluttu opiskelupaikka ja yhä useampi hakijoista asetti juuri Oamkin ensisijaiseksi hakuvaihtoehdoksi. Oamkista valmistuneet tekniikan osaajat ovat myös työllistyneet erinomaisesti. Suurin osa Oamkista valmistuneista työllistyy Pohjois-Suomeen ja vaikuttavat näin tärkeällä osalla alueen elinvoiman kehittymiseen. Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen (YAMK) vetovoima on myös lisääntynyt. YAMK-tutkinnot ovat työelämässä oleville hyvin soveltuva tapa lisätä ja päivittää osaamista ja hankkia mm. uusia tunnistettuja pätevyyksiä.

Poikkeukselliset koronaviruksen aiheuttamat olosuhteet ovat olleet haaste kevään etäopetuksen järjestämiselle. Oamkissa on kuitenkin oltu jo vuosia eturintamassa digitaalisen verkko-opetuksen kehittämisessä mm. monimuotokoulutuksen myötä. Voidaankin sanoa, että Oamk siirtyi erittäin sujuvasti digitaaliseen etäopetukseen – nyt yli 90 % opetuksesta tapahtuu etänä koko Oamkissa! Meidän toimintamalleissamme ja opettajien digiosaamisessa on paljon jaettavaa myös muille korkeakouluille. Tämä osaaminen on hankittu usean vuoden systemaattisella työllä. Tulemme vahvasti edelleen kehittämän osaamisperusteista ja työelämälähtöistä opetusta ja digitaalinen opetus on yksi painoaloistamme. 2020-luvun haasteet edellyttävät panostuksia edelleen pedagogiikan kehittämiseen. Nopeat datayhteydet luovat mahdollisuuden tuoda mobiilioppimiskokemus niin työpaikoille kuin koteihin, virtuaalitekniikat ja digitaaliset kaksoset mahdollistavat myös laboratorioiden etäkäytön.

Tekniikan ja luonnonvara-alan tutkimus, kehitys ja innovaatioprojektit (tki) ovat tuoneet pohjoisen elinkeinoelämälle uusiutumiskykyä ja kilpailuetua mm. robotiikan ja automaation kehittämisen myötä. Tki-toiminnallamme edistämme hyvinvointia, uudistamme työelämää ja luomme mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan syntymiselle. Olemme juuri määrittämässä tki-toiminnan tiekarttaa yksikössämme. Toimintasuunnitelmassamme tulee painottumaan ennen kaikkea yrityslähtöisyys sekä laajemmat megatrendien haasteet, kuten ilmastonmuutoksen haasteet. Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikön henkilöstöllä ja meiltä valmistuvilla opiskelijoilla on mahdollisuuksia olla osaltaan ratkaisemassa näitä globaaleja haasteita. Koronan jälkeisessä maailmassa on mahdollisuus tuoda Suomesta pois siirtynyttä tuotantoa takaisin Suomeen. Yritykset voivat esimerkiksi ottaa käyttöön yhteistoiminnallisen robotiikkaa. Yhteistoiminnallisella robotiikalla tarkoitetaan robottien ja ihmisen turvallista ja tuottavaa yhteistoimintaa tuotannossa. Oamkin tekniikan yksikkö on luonteva yhteistyökumppani yrityksille näissä projekteissa; meillä löytyy siihen syvällistä osaamista sekä näyttöjä onnistuneista yritysprojekteista.

Tulemme myös edelleen sujuvoittamaan opintopolkuja 2.asteen koulutuksesta Oamkiin. Meillä on hyvä strateginen yhteys alueen koulutusorganisaatioihin. Oamk_Highway tulee tarjoamaan mahdollisuuden suorittaa toisen asteen tutkinnon aikana sellaisia opintoja, jotka mahdollistavat suoran opiskelupaikan saamisen yhdessä 2. asteen tutkinnon kanssa Oamkin tekniikan ja luonnonvara-alan yksiköstä. Oamk_Highway on nuorelle hyvä valinta ja tarjoaa opiskelumahdollisuuksia monipuolisesti tekniikan aloilta, kuten konetekniikka, sähkö- ja automaatiotekniikka, rakentamis-, LVI- ja talotekniikka. Aktiivinen toiminta kansainvälisissä verkostoissa luo myös mahdollisuuksia lisätä kansainvälistä koulutusta, ja pyrimme lisäämään tekniikassa kaksoistutkintoja strategisten yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Uudet Oamkiin valittavat opiskelijat ja meillä jatkavat opiskelijat aloittavat syksyllä uudella Linnanmaan kampuksella, jonne on rakentumassa yhteinen kokonaisuus Oulun yliopiston kanssa. Laajat investoinnit Linnanmaalle tuovat mm. laboratorioihimme uusinta teknologiaa opiskelijoidemme oppimisympäristöksi ja tki-projektien alustaksi.

 

Ville Isoherranen on tekniikan tohtori, Oulun yliopiston dosentti ja Oulun ammattikorkeakoulun tekniikan ja luonnonvara-alan yksikönjohtaja.

Ville Isoherranen

Kirjoittaja on tekniikan tohtori, dosentti Ville Isoherranen, joka toimii Oulun Ammattikorkeakoulun (Oamk) tekniikan ja luonnonvara-alan yksikönjohtajana. Seuraa Villeä Twitterissä: @isoherranen.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *