Hei, eiku Hello! My hmmm… name is ööö Henna

Englanninkielisen Degree Programme in Information Technologyn suomenkieliset opiskelijat kirjoittivat blogitekstit opiskelustaan web-kehitykseen keskittyvässä tutkinto-ohjelmassaan. Henna Virnes rohkaisee hakemaan vieraskielisiin opintoihin, sillä kielikin antautuu alkutotuttelun jälkeen.

Tiedätkö sen tunteen, kun tiedät tasan tarkkaan mitä sinun pitäisi sanoa, mutta suun avatessasi olet unohtanut puolet sanoistasi ja loputkaan eivät millään irtoa kielenkannoiltasi. Tulin hyvin tutuksi tuon tunteen kanssa pääsykoetilanteessani, kun minut laitettiin kuuden muun tuntemattoman kanssa keskustelemaan vieraalla kielellä eri aiheista. Mielestäni änkytin pahemmin kuin Yrjö VI, eikä sanoista tullut ymmärrettäviä lauseita. Muistan tarkasti, kuinka pääsykoetilanteen jälkeen kävelin kyyneleet valuen poskiltani ja soitin aviomiehelleni, että nyt täytyy keksiä suunnitelma B, sillä tämä oli nyt tässä.

Kuukautta kahta myöhemmin postiluukkumme kolahti tavalliseen tapaan ja mainoksien seassa oli A4-kokoinen kirje. Sieltä olisi tuleva viimeinen niitti arkulleni, kielteinen päätös opiskelupaikasta. Kuoresta paljastuikin asiakirja, jonka ensimmäisillä riveillä oli teksti:

”Congratulations. You have been accepted to the following degree programme: Centria UAS, Kokkola-Pietarsaari Unit, Degree Programme in Business Management”


Oliko ryhmähaastattelua valvonut opettaja kuuro, säälikö hän kaltaistani änkyttäjää, näkikö hän sisäisen potentiaalini vai muistanko haastattelutapahtuman eri tavalla kuin miten se todellisuudessa tapahtui? Sillä ei ollut nyt väliä, väliä oli sillä, että hyppysissäni oli paperi, joka vihjaili tulevasta muutosta Kokkolaan loppukesästä 2014 ja opiskelujen aloittamisen englannin kielellä.

Oppitunnit sujuivat hyvin, ymmärsin opettajia ja heidän materiaalejaan. Välitunnilla oli mukava kuunnella luokkatovereiden jutusteluja. Ei ollut ahdistavia tunteita tai sanojen katoamista, kunnes tehtäväksi tuli ryhmäesitelmä. Sydän hakkasi nopeampaa kuin Daruden Sandstorm ja suu kuivui kuivemmaksi kuin Saharan autiomaa. Miksi oli niin vaikeaa kommunikoida muiden kanssa englanniksi, vaikka olin aina pitänyt esitelmien teosta ja englannin puhumisesta yksikseni? Nyt näiden kahden asian yhdistäminen tuntui melkeinpä mahdottomalta.

Eihän siinä muu auttanut kuin yrittää, yrittää ja yrittää. Pikkuhiljaa sanat löysivät paikkansa lauseista ja sydämen rytmi lähenteli jo normaalia, eikä luokan edessä englanniksi puhuminen ollut enää pahin painajaiseni. En sano, etteikö vääriä sanoja tai niiden unohtelua enää ollut, mutta niiden esiintymiset vähenivät.

Kun hain uutta opiskelupaikka tietotekniikan alalla kesällä 2019 Oulun ammattikorkeakoulusta, kansainvälinen linja tuntui hyvinkin luontevalta. Olinhan jo kirjoittanut opinnäytetyöni ja suorittanut tradenomin tutkinnon vieraalla kielellä. Edelleenkin on tilanteita, kun sanoja unohtuu tai sydän lähtee laukalle, mutta mitä väliä. Sellaista elämä on, minä teen virheitä ja epäonnistun. Tämä tulee ehkä yllätyksenä sinulle, mutta niin tekevät kaikki muutkin! Pääasia on, ettei anna näiden virheiden kaataa sinua ja estää sinua yrittämästä.

– Välihuomautus: epäilen, että Youtube seuraa kirjoittamistani, sillä se päätti soittaa Bobby McFerrinin kappaleen ”Don’t worry be happy”, joka sopii aika hyvin tähän tunnelmaan. Vai mitä sanotte?

Jos siis mietit, onko sinusta opiskelemaan vieraalla kielellä, niin haluan sanoa, että minä en vaihtaisi kokemuksiani. Todennäköisesti olen ainut, joka enää muistaa alkuvaiheen kangerteluja. Jos vain perusymmärrys ja osaaminen kielestä löytyy, niin sanoisin, että ainakin yhä kansainvälisemmillä työmarkkinoilla on valtti, kun voi sanoa opiskelleensa englanniksi tai muulla vieraalla kielellä.

Nyt on siis hyvä kerrata kieltä ja valmistautua kevään hakuihin. Vaikka nyt on vasta syyskuu, niin on hyvä huomata, että ei aikaakaan, kun olemme tammikuussa ja haut ovat käynnissä. Huomaathan, että vieraskielisten koulutuksien hakuaika on jo 8.1.–22.1.2021.

Teksti: Henna Virnes, opiskelija

Lisätietoja englanninkielisestä tutkinto-ohjelmasta Oamkin opinto-oppaassa

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *