Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Maailman paras kesä meijerillä

Lapsuuden haaveeni toteutui, ja suuntasin autoni toukokuussa 2020 kotiseudulleni Ranualle. Olin päässyt kesäharjoittelijaksi Arla Oy Pohjois-Suomelle.  Tavoitteeni syventävässä harjoittelussa oli tutustua meijerin laatuneuvojan työtehtäviin, jotta minulla olisi valmiudet toimia neuvojan

Laatuohjelman mukaisella auditointikäynnillä maidontuottajalla.

sijaisena loppukesästä. Pääsin monipuoliseen työnkuvaan sisälle toimimalla neuvojan työparina ja apukäsinä pitkin kesää. Rehunkorjuun aikaan ja muina rauhallisina aikoina olin myymälätiimissä ja muun muassa otin vastaan ja pakkasin tuottajien tilauksia maitoautoissa toimitettaviksi.

Laatuneuvojan tehtäviin kuuluvat maidon laatutyö eli maidon laadun seuranta ja tuottajien neuvonta laatuasioissa. Tehtävä sisältää tuottajayhteistyötä kumppanuuskäynteineen, sekä maitotilityksiin että maidonhankintaan liittyviä tehtäviä. Neuvoja toimii yhteyshenkilönä tuottajille, maidonkeräilylle sekä laboratorioon. Tehtävän menestyksellinen hoito vaatii sosiaalisia taitoja, organisointitaitoja ja joustavuutta. Lisäksi tehtävä sisältää liikkumista laajalla hankinta-alueella.

Koronarajoitukset vaikuttivat harjoitteluuni sen verran, että tilakäyntejä tehtiin tänä kesänä normaalia vähemmän. Useammat tarvittavat tapaamiset sovittiin tuottajien kanssa meijerille turvaväleistä huolehtien. Teimme muutaman tilakäynnin, joista kolme kävin tekemässä itsenäisesti hiililaskennan lähtötietojen keräämisen merkeissä. Arla Suomi -yhteistyöryhmässä lasketaan yhteistyössä Envitecpolis Oy:n kanssa jokaisen tilan yksilöllinen hiilijalanjälki vuonna 2020.

Vastuu ja hyvä työyhteisö opettavat parhaiten

Laatuneuvojan tehtävä antoi minulle valtavasti näkemystä asiantuntijatyöstä. Alkukesästä jännitti, miten tulen pärjäämään vastuutehtävässäni. Kuitenkin huomasin melko nopeasti, että Arla Suomen sisällä on erittäin matala kynnys kysyä neuvoa ja apua äkillisiin tilanteisiin.

Laatuneuvojan työ sisältää paljon toimistotyötä.

Kokemuksena oli aivan mahtavaa, että tekemiseeni luotettiin ja sain sitä kautta nopeasti varmuutta heittäytyä minulle annettujen työtehtävien kimppuun. Parasta työssäni olikin maailman paras työyhteisö, joka jaksoi perehdyttää ja kannustaa läpi kesän.

Työ ei syventänyt pelkästään alan teoriatietoa, vaan kasvatti ihmisenä ja asiakaspalvelijana kokonaisvaltaisesti. Laatuneuvojana vastasin puheluihin ja sähköposteihin sekä seurailin maidon laatuun ja keräilyyn liittyviä asioita. Tilasin päivittäin tarvittavia maitonäytteitä sekä tarpeen mukaan annoin neuvontaa ja selvitin yllättäviä tilanteita.

Laatuneuvojan työ on oikeastaan jatkuvaa oppimista ja asioiden selvittämistä, koska kysymyksiä ja tilanteita tulee laidasta laitaan. Tiedonhakutaidot ja yhteistyöverkostot ovat avainasemassa. Neuvojan tulee myös nauttia ihmisten kanssa asioimisesta, koska parhaimpina työpäivinä saattoi kertyä lähes kaksikymmentä puhelua. Työn suola ja samalla myös haaste on sen monipuolisuus.

 

Mikä jäi mieleen

KUVA 3 Meijerin väki osasi yllättää, ja viimeisestä työpäivästä tuli hulvattoman hauska!

Harjoitteluni Arla Oy Pohjois-Suomella oli erittäin antoisa ja monipuolinen. Nautin meijerin tuottajaläheisyydestä. Yksi mieluisimmista tehtävistä oli tilojen kontaktointi ja tuottajayhteistyö sekä hiililaskentaan liittyvien lähtötietojen kerääminen.

Myymälätyö osasi yllättää, koska en ole aikaisemmin ollut kiinnostunut kaupallisista tehtävistä. Nautin rennosta asiakaspalvelusta ja tuotehyllyjen järjestelemisestä. Porinatuokiot tuttujen tuottajien kanssa ilahduttivat päivittäin. Mieleenpainuvia päiviä olivat myös tilakäynnit, maidonkeräilyyn tutustuminen maitoauton matkassa, lypsykonehuoltokeikka maatilalla ja yhteiset kokoontumiset työporukan kanssa. Tämä kesä jäi muistoihini ainutlaatuisena.

Julianna Soranta, viimeisen vuoden agrologiopiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *