Kuluttajatyötä MTK Koululähettiläänä

Mukavaa, hyödyllistä ja opettavaista. Näin kuvailisin MTK:n Koululähettilästoimintaa, jossa olen päässyt olemaan mukana jo muutaman vuoden.

Ensimmäisenä opiskeluvuotena saimme ryhmämme kanssa kuulla uudenlaisesta toiminnasta, jossa yhteistyössä MTK Pohjois-Suomi ja Oamk kouluttavat Koululähettiläitä. Toiminta kuulosti mielenkiintoiselta. MTK Koululähettiläät jalkautuvat ala- ja yläasteille kertomaan suomalaisesta maataloudesta ja ruoantuotannosta. Bonuksena saa hyvän mielen ja opintopisteitä. Siitä se sitten lähti ja sillä tiellä ollaan.

Ideana on, että Koululähettiläät tulevat pitämään yhden oppitunnin mittaisen tunnin koululle. Toimintaa on markkinoitu kouluille ja opettajille, jotka voivat tilata käynnin Koululähettiläiltä. Aihe on sopinut usein etenkin neljännen luokan opiskeltaviin teemoihin. Toiminta on kouluille täysin ilmaista ja Koululähettiläät tulevat paikalle valmiiksi tekemänsä materiaalin kanssa.

Oppitunteja eri luokka-asteille

Materiaaleja tehdessä on päässyt hyödyntämään paitsi omaa osaamistaan, myös haastamaan itseänsä. Täytyy miettiä tarkkaan, mitä kukin ikäluokka voisi esitykseen tarvita, mitä he jo tietävät, mikä voisi olla uutta tietoa. Esimerkiksi Ruokaa! -kirjassa on hyviä esille tuotavia teemoja, jotka sopivat niin nuorelle kuin vähän vanhemmallekin yleisölle. Esitettävän materiaalin lisäksi olemme ottaneet mukaan hieman konkreettisempaa materiaalia: maitopurkkeja, muita tyhjiä elintarvikepakkauksia, eri viljojen jyviä yms. Maitopurkeilla on voinut mallintaa lehmän maidontuotantoa, montako sellaista lehmä tuottaakaan päivässä. Pakkausten avulla olemme myös herätelleet oppilaita miettimään esimerkiksi joutsenlippua ja muita tuotteesta tarkemmin kertovia merkintöjä.

Nykypäivän suomalainen maatalous

Koululähettiläs-toiminnassa on hienoa olla mukana. Lasten, nuorten ja aikuistenkin kanssa on tärkeää jutella maataloudesta ja mietityttävistä asioista. Suomalaisesta maataloudesta, esimerkiksi nykypäivän eri tuotantoaloista, kertominen on tärkeää niin lapsille kuin aikuisillekin. Siinä missä oppilas muistaa vierailleensa navetassa ihastelemassa vasikoita, opettaja saattaa muistella omaa lapsuuttaan, esimerkiksi kesää maaseudulla isovanhempiensa luona. Uuden oppiminen on aina mielenkiintoista, ja tietoutta maataloudesta onkin hyvä saada jo pienestä pitäen.

Kuluttajatyölle on tarvetta, ja tämä on mukava tapa olla mukana siinä.

 

Johanna Malinen, agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *