Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Kysymyksiä ja vastauksia röntgenhoitajakoulutuksen opinnoista ja opiskelijaksi hakemisesta

Tähän kirjoitukseen on koottu kevään 2020 yhteishaun jälkeen tulleita opintoja ja opiskelijaksi hakemista koskevia kysymyksiä ja vastauksia. Toivottavasti vastauksista on hyötyä laajemminkin. Haku vuonna 2021 röntgenhoitajakoulutukseen tapahtuu yhteishaussa 17.3.-31.3.2021.

 

Voiko oppisopimuskoulutuksella opiskella röntgenhoitajaksi?

Röntgenhoitajatutkintoa ei voi opiskella oppisopimuskoulutuksella. Oppisopimusta koulutusmuotona sovelletaan ammatillisessa koulutuksessa kuten lähihoitajaopinnoissa. Röntgenhoitajatutkinto on alempi korkeakoulututkinto, jossa oppisopimus ei ole käytössä.

 

Jos opiskelen sairaanhoitajasta röntgenhoitajaksi, kuinka paljon opintoja hyväksi luetaan sairaanhoitajan tutkinnosta?

Suoraan ei voi sanoa näkemättä ja perehtymättä hakijan aiempaan tutkintoon, sen ajankohtaan ja työkokemukseen, kuinka paljon opintoja voidaan hyväksi lukea. Hyväksilukuja on tehty kieliopinnoista, kliinisestä hoitotyöstä, terveysalan yhteisistä opinnoista (mikrobiologia, anatomia…), tutkimustyön opinnoista ja jonkin verran harjoitteluista riippuen siitä, millaista työkokemus hakijalla on ollut.

 

Kuinka monta aloituspaikkaa on röntgenhoitajakoulutuksessa keväällä 2021?

Keväällä 2021 Oamkissa on röntgenhoitajaopintoihin hakeville 28 aloituspaikkaa.

 

Kuinka paljon on aloituspaikkoja ensikertalaisille?

Ensikertalaisille eli hakijoille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa tai joka ei ole vastaanottanut opiskelupaikkaa korkeakoulusta vuonna 2015 tai sen jälkeen, on 22 aloituspaikkaa 28:sta aloituspaikasta.

 

Mikä on ollut hakijamäärä edellisinä vuosina?

Vuosien 2016-2020 aikana kaikkien hakijoiden määrä Oamkin röntgenhoitajakoulutukseen on ollut keskimäärin 469 hakijaa/vuosi. Viiden edellisen vuoden aikana keskimäärin 121 hakijaa/vuosi on asettanut tämän tutkinto-ohjelman ensimmäiselle sijalle.

 

Milloin Oamkissa alkavat seuraavan kerran röntgenhoitajaopinnot monimuotona?

Seuraavan kerran röntgenhoitajatutkinnon opinnot alkavat monimuoto-opintona alustavan suunnitelman mukaan syksyllä 2022.

 

Miten monimuoto-opinnot toteutetaan?

Röntgenhoitajatutkinnon suorittaminen etenee opintojen aloitusvuodelle vahvistetun opintosuunnitelman mukaan, joka on samanlainen kuin normaalissa opetuksessa. Opiskelu tapahtuu lähiopetuksen (luennot, harjoitukset) ja etäopiskelun vuorotteluna. Lähiopetusviikoilla on luento-opetusta, harjoituksia, simulaatioita, siis sellaista opetusta, joka edellyttää opettajan ohjausta. Etäopiskeluviikoilla opiskellaan itsenäisesti esim. verkko-opintojen avulla.

Ensimmäisenä opiskeluvuonna lähiopetusviikkoja on ollut syksyllä 7-8 ja keväällä neljä. Lähiopetusviikot sijoitetaan tasaisesti teoriaopintojaksoille ja näiden välille sijoittuvat itsenäisen opiskelun viikot. Harjoittelu suoritetaan samalla tavalla kuin päiväopinnoissa. Ensimmäisen vuoden opinnoissa harjoittelua on keväällä 10 viikkoa.

 

Voinko hakea monimuoto-opintoihin, kun minulla ei ole työpaikkaa?

Röntgenhoitajaopinnoissa monimuoto-opiskelu ei edellytä työpaikkaa. Joillakin muilla koulutusaloilla monimuoto-opiskelu on kytketty työpaikalla oppimiseen. Terveysalalla ja röntgenhoitajaopintojen osalta tämä ei ole mahdollista, koska työhön ei pääse ennen kuin opinnoista on suoritettu 2/3.  

 

Olen lukenut, että tulevaisuudessa röntgenhoitajien työ olisi siirtymässä leikkaussaliin? Onko näin?

Röntgenhoitajien työ terveydenhuollossa on sidoksissa siihen, missä kuvantamis- tai sädehoitolaitteet sijaitsevat eli käytännössä röntgen-, isotooppi- ja sädehoito-osastoilla. Tällä hetkellä leikkaussaleissa leikkausten yhteydessä käytetään liikuteltavia röntgenlaitteita eli c-kaaria, joiden käyttöön on perehdytetty leikkaussalihenkilökuntaa kuten sairaanhoitajia. Jos leikkaussaleissa ryhdytään käyttämään enemmälti muitakin kuvantamislaitteita, voisi olettaa, että työpaikat lisääntyisivät siellä. Aika näyttää.

 

Aikaisemman, Minustako röntgenhoitaja? Opinnoista kiinnostuneiden kolme tavallisinta kysymystä -kirjoituksen löydät tästä linkistä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *