Oulaisten kampuksen syntyhistoriaa – miten kaikki sai alkunsa?

Olemme kevään ajan työstäneet opinnäytetyötä, jonka tarkoituksena on tuoda näkyväksi Oulun ammattikorkeakoulun Oulaisten kampuksen toimintaa eri näkökulmista. Yksi mielenkiintoisimmista aiheista tässä projektissa on ollut tutustua Oulaisten kampuksen syntyhistoriaan, josta syystä haluammekin tuoda tätä ainutlaatuista tietoa esille myös Oulaisten kampuksen blogissa.

Tätä kirjoitusta varten meillä oli hieno tilaisuus haastatella koulutuspäällikkö Aini Ojalaa tammikuussa 2021. Hän on työskennellyt kampuksella Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitoksen sekä Oulun ammattikorkeakoulun alkuajoista lähtien.

Ilmakuva Oulaisten kampuksesta, postikortti

Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitos 1990-luvulla

1980-luku

Suomeen perustettiin lukuisia sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitoksia, koska erityisesti terveydenhuollon henkilöstöstä oli pulaa. Sairaanhoitajapula ja koulutuksen tarve nähtiin myös Oulun ja Kokkolan välisellä alueella. Koulutuspaikoiksi ehdoteltiin Raahea tai Oulaista, joissa molemmissa oli myös aluesairaalat. Oulaisten päättäjät tarttuivat asiaan ja lähtivät viemään oppilaitoksen perustamista eteenpäin.

Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitos aloitti toimintansa Oulun terveydenhuolto-oppilaitoksen sivupisteenä vuonna 1983. Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitos sai itsenäisen kunnallisen oppilaitoksen aseman vuonna 1988. Oppilaitos oli Oulaisten kaupungin omistama, toimintaa valvoi Ammattikasvatushallitus. Oulun ja Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitoksilla oli yhteinen neuvottelukunta, jonka tavoitteena oli kehittää molempien oppilaitosten toimintaa.

Vuonna 1989 Finlandia-talon koulutuspoliittisessa seminaarissa tuotiin ensimmäisen kerran esille ammattikorkeakoulujärjestelmä ja sen perustaminen Suomeen.

1990-luku

Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitoksessa opiskeli noin 200 opiskelijaa. Oppilaitos toimi vuokratiloissa Oulaskankaan Puuparantolan, Revon Sähkön ja vanhan talouskoulun tiloissa.

Esitteitä 1990-luvulta

vuonna 1990 aloitettiin suunnittelemaan uutta koulurakennusta ja uudet tilat valmistuivat vuonna 1993. Oppilaitos sai valtionosuutta menoihinsa 86 % ja kunnat korvasivat oppilaistaan aiheutuvia menoja kantokykyluokituksen mukaan. Suomeen perustettiin ammattikorkeakoulukokeiluja, jotka muodostettiin eri alojen opistotason oppilaitoksista. Väliaikaisia ammattikorkeakouluja oli 22, joissa mukana oli 85 oppilaitosta.

Vuonna 1990, Oulu sai väliaikaisen ammattikorkeakoulun kokeiluluvan. Mukana kokeilussa olivat Oulun terveydenhuolto-oppilaitos, Oulun diakoniaopisto, Oulun sosiaalialan oppilaitos ja Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitos. Anomukseen kirjattiin, että Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitos olisi mukana ”pääaineen” osalta. Opetusministeriön vastauksessa mainitaan kuitenkin, että Oulainen on yksi perustajajäsenkunnista.

Väliaikaisen ammattikorkeakoulukokeilun alkaessa Oulaisissa, opiskelunsa aloitti 36 sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijaa 13.1.1992.  Vuonna 1995 Oulun seudun ammattikorkeakoulu sai vakinaistamisluvan. Ensimmäiset ammattikorkeakouluopiskelijat valmistuivat Oulaisista toukokuussa 1995

Leikekirja ja kuvia Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitoksesta.

Sairaanhoitajaopiskelijoiden tuottama englanninkielinen leikekirja ”Studying abroad” -kurssilla, jossa esitellään Oulaisten kampusta vuonna 1997.

2000 -luvun puolella

Oulun seudun ammattikorkeakoulun Oulaisten osaston juhlajulkaisu

Kymmenen vuotta ammattikorkeakouluopetusta Oulaisissa – Oulun seudun ammattikorkeakoulun Oulaisten osaston juhlajulkaisu vuodelta 2002

Sairaanhoitajien aloituspaikkamäärät olivat aika pieniä, alimmillaan sairaanhoitajien aloituspaikkoja oli Oulaisissa 40 vuodessa vielä vuonna 2007. Enimmillään amk opiskelijamäärä oli vuonna 2013, jolloin amk opiskelijoita oli 302. Vuosien 2015 – 2020 välillä opiskelijoita on vuosittain ollut noin 240–280.

Valmistujaiset joulukuussa 2012

Sairaanhoitajaopiskelijoiden valmistujaisjuhlat joulukuussa 2012.

On hienoa, että Oulaisten kampus on säilyttänyt suosionsa opiskelijoiden keskuudessa. Varmasti osa syy tähän on se, että Oulaisten kampus on pieni yksikkö, jossa opiskelijat ja opettajat oppivat tutustumaan toisiinsa paremmin. Oli mielenkiintoista saada tietoa kampuksen syntyperästä, ja siitä mistä tämä kaikki on saanut alkunsa.

 

Teksti: Sairaanhoitajaopiskelijat Piia Kortesoja ja Sini Kaivosoja, koulutuspäällikkö Aini Ojala.
Kuvat: Aini Ojala, Oulaisten kampuksen kuva-arkisto


Tämä kirjoitus on osa julkaisusarjaa, jota Piia Kortesoja ja Sini Kaivosoja (OHS19KM) tekevät opinnäytetyönään.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *