Siemenkauppaa Naturcom Oy:llä

Suoritin keväällä 2021 kolmen kuukauden kestävän Maaseutu II -harjoittelun Ruukissa Naturcom Oy:llä. Siikajoen Ruukin kylällä sijaitseva Naturcom pakkaa ja myy kylvösiemeniä. Työni oli toimistotyötä, joka koostui monipuolisista eri työtehtävistä. Sain tehdä asiakaspalvelua ja myyntityötä sekä perehtyä yrityksen markkinointiin. Osallistuin myös tuleviin hanke- ja lajikekoesuunnitteluihin.

Korona-ajan lähityö

Mielestäni oli kiva, kun harjoittelussa oltiin fyysisesti paikan päällä, eikä etätyötä tarvinnut tehdä. Koin helpommaksi olla paikan päällä, sillä perehdyttäminen onnistui ja sain koko harjoittelun ajan oppia uutta asiantuntevilta työkavereiltani. Sitä paitsi työhän on aina mukavampaa, kun ympärillä on mukavia työkavereita! Perehdyttäminen sujui moitteettomasti. Tukea ja apua sain työkavereilta sekä esimieheltä, jotka neuvoivat askarruttavissa asioissa. Sain rauhassa perehtyä myytäviin tuotteisiin ja käyttämiimme tietojärjestelmiin, jotta itsenäisesti työskentely sujui ongelmitta.

Naturcomilla myyntityö tapahtui suurimmaksi osaksi puhelimitse ja sähköpostilla. Asiakkaat, lähinnä viljelijät ja jälleenmyyjät, ottavat yritykseen päin yhteyttä ja yhdessä asiakkaan kanssa mietitään sopivaa ratkaisua. Jonkun verran fyysistä asiointia tapahtui myös, mutta koronatilanteen vuoksi lähikontaktit pyrittiin pitämään vähissä. Yrityksessä myydään kylvösiemeniä puhtaana, valmiina seoksina sekä asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin suunniteltuina seoksia. Alussa pääsin suunnittelemaan seoksia yhdessä perehdyttäjäni kanssa, jonka jälkeen pystyin toimimaan itsenäisesti.

Monipuolisesti uutta oppimassa

Harjoitteluni kautta opin niin laaja-alasesti maanviljelyyn liittyvistä asioista kuin myös eri tietojärjestelmien käyttöä. Oli hauska huomata, kuinka paljon uutta voi oppia lyhyessä ajassa! Eri kasvilajit ja niiden lajikkeet tulivat todella tutuiksi.  Lajikekokeiden valmistelu auttoi konkreettisesti ymmärtämään, kuinka niihin valmistaudutaan ja kuinka niitä suunnitellaan. Tietenkään itse kokeita en vielä harjoittelun aikana ehtinyt nähdä. Hanketyöhön oli myös kiva perehtyä.  Markkinoinnissa opin hieman eri asioita kuin mitä on koulussa opiskeltu ja pystyin käyttämään luovuuttani eritavoin. Esimerkiksi asiakkaille lähteneen Viljelyoppaan kokoaminen oli yksi työtehtäväni. Sen tekeminen oli mielekästä ja vaihtelevaa.

Monipuolinen harjoittelu mahdollisti laaja-alaisen oppimisen, jota pystyy hyödyntämään niin loppuopiskelussa kuin tulevaisuuden työelämässä. Kuten tiedetäänkin, kevät on siemenkaupan kiireisintä sesonkiaikaa, joten aika harjoittelussa kului todella nopeasti!

Sanni Volanto, 4. vuoden agrologiopiskelija

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *