Opintojen viimeistelyä Meri-Lapissa

Kesäkuussa 2021 suuntasin auton nokan jälleen kohti Lappia harjoittelun merkeissä. Suoritin puolet Maaseutuharjoittelu II:sta Ammattiopisto Lappian Louen opetusmaatilalla. Toisen puolikkaan harjoittelusta olinkin jo hyväksiluetuttanut aiemmalla työkokemuksellani, jossa toimin Pelson vankilan navetan työnjohtajan sijaisena. Harjoitteluni kesti puolitoista kuukautta eli 6 viikkoa. Harjoitteluni ei ihan vastannut kakkosharjoittelun tavoitteita, mutta opin sen aikana valtavasti uusia asioita ja vahvistin aiemmin oppimiani taitoja.

Peltotöitä ja koeruututoimintaa

Ensimmäiset neljä viikkoa olin mukana erilaisissa peltotöissä kylvöstä heinän niittoon ja karhottamiseen. Uusina taitoina opin kylvämään, niittämään, karhottamaan ja polkemaan rehuaumaa. Aiemmin olin polkenut rehua vain siilossa, johon verrattuna aumatyöskentely vaati enemmän uskallusta ja osaamista. Traktorinkäyttötaitoni kehittyivät ja opin ensimmäistä kertaa myös huoltamaan erilaisia työkoneita.

Traktorinkäyttötaitoni laajenivat harjoittelun aikana

 

 

 

 

 

 

 

 

Peltotöiden ja koneiden huoltojen lisäksi osallistuin Luonnonvarakeskuksen virallisten nurmilajikekokeiden suorittamiseen. Olin mukana ottamassa korjuunäytteitä vanhemmasta nurmikokeesta, jossa oli kasvamassa timoteitä ja nurmi- sekä ruokonataa. Osallistuin raaka-ainenäytteiden pakkaamiseen ja botaanisen analyysin tekemiseen. Botaaninen analyysi tarkoittaa sitä, että koekasvin määrän osuus määritetään koeruudun kasvustosta. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että erottelimme punnitusta otoksesta heinä heinältä rikkakasvit ja muut koeruudun kasvista, ja punnitsimme molemmat osuudet. Osallistuin myös uusien nurmikokeiden koeruutujen perustamiseen. Koetoimintaan tutustuminen oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoista.

Nurmikoeruutujen analyysiä

 

 

 

 

 

 

 

 

Viimeiset kaksi viikkoa harjoittelustani vietin koulun navetalla tehden tavallisia robottinavetan töitä. Se aika oli samalla myös perehdytystä tulevaan työhöni, sillä sain työpaikan navetalta! Perehdytyksessä listasin muistivihkooni valtavasti asioita, joista tulisi selvitä vastuullisessa työssä.

Mitä jäi käteen?

Tämä kuuden viikon harjoittelu oli viimeinen suoritus, joka minun piti tehdä valmistuakseni agrologiksi. Opinnäytetyö ja muut suoritukset ovat olleet jo jonkin aikaa valmiina. Vaikka harjoittelu ei vastannut aivan tavoitteita tyypillisestä kakkosharjoittelusta, opin kuitenkin paljon itselleni uusia taitoja, ja kenties hyvin tehdyn työn ansiosta sain työpaikan, jota hain. Toivottavasti harjoittelu auttaa minua tulevassa työssäni, kun olen saanut tutustua työpaikan ihmisiin ja tapoihin ennalta jo melko paljon. On toisaalta hyvin haikeaa jättää opiskelut taakse ja valmistua, mutta toisaalta hyvin mielenkiintoista nähdä, miltä työelämä alkaa maistumaan.

Marita Kurkinen Maa17sp, valmistuva agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *