Tiedonsiirto ja IoT

Mittauskampanjojen toteuttaminen teollisuuden ympäristöissä voi tuottaa suuria määriä dataa, jonka käsittely paikan päällä asettaa omat haasteensa. Uusien verkkoratkaisujen ja laitteiden ansiosta on tullut mahdolliseksi siirtää suuria määriä korkealaatuista mittausdataa internetin välityksellä, jonka ansiosta tiedon tallennus ja käsittely voidaan suorittaa keskitetysti ja joustavasti etäältä.

KÄYPI-hankkeessa on kokeiltu kaupallisen Tosibox Lock 500 VPN -reitittimen soveltuvuutta etämittaussovelluksiin ja arvioitu sen toimintaa käytännön mittaustilanteessa. Laitteen avulla on mahdollista muodostaa reaaliaikainen salattu etäyhteys Ethernet-liitäntäisiin mittalaitteisiin laitteen sisäistä 4G-modeemia, ulkoista 5G-reititintä, tai muuta WLAN- tai Ethernet-liitäntäistä internetyhteyttä hyödyntäen.

National Instruments cDAQ-9191 -sovitin varustettuna NI 9237 - venymäliuskavahvistinmoduulillaKuvassa National Instruments cDAQ-9191 -sovitin varustettuna NI 9237 – venymäliuskavahvistinmoduulilla, mittaamassa alla testipenkissä pyörivään laakeriin kohdistuvaa säteittäiskuormaa. Mittausmoduuli voi tuottaa dataa noin 6-7 Mb/s yhteensä neljästä mittauskanavasta; Tosibox-laite kykenee välittämään jopa 70 Mb/s käytössä olevan verkon kapasiteetista riippuen. Kuva:Janne Torvela

 

4G-verkkoyhteyden lähetyskapasiteetti esimerkkitapauksessa

Teollisissa sovelluksissa ja laitoksissa on usein tarpeellista mitata useita kohteita keskitetysti, jolloin samassa laitteistossa voi olla käytössä useampia mittausmoduuleita. Näin voidaan saada tarkasti synkronoitua samanaikaista informaatiota prosessin tai laitteen osakokonaisuuden toiminnasta. Mittausdatan reaaliaikainen kerääminen suoraan usealta mittalaitteelta asettaa kuitenkin selviä haasteita tiedonsiirtoverkon kapasiteetille, erityisesti kun samassa verkossa on muita käyttäjiä. Esimerkin tapauksessa mittaava laitteisto kytkeytyy TP-LINK TL-MR6400 4G-reitittimeen, jonka suurinta tiedonsiirtonopeutta havainnoitiin eri vuorokauden aikoina verkon ruuhkaisuuden ja langattoman tiedonsiirtoväylän luotettavuuden selvittämiseksi. Mittauksen toteutuksen kannalta on olennaista huomata, että parhainkaan verkkoteknologia ei tuota käytännön etuja, jos kaikki verkon resurssit ovat jo varattuna toisille käyttäjille.

 

 

 

 

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *