Kohti tulevaisuutta

Kaksi ruutulippua

Kuva: ross ruby Pixabaysta.

Tässä sitä nyt ollaan, kohta ruutulippu heilahtaa ja kalkkiviivat alkavat jo häämöttää näkökentässä. Nimittäin pian valmistuu Oulaisten kampukselta taas ammattitaitoinen ja innokas joukko uusia sairaanhoitajia, valmiina ottamaan kopin kaikista kentältä tulevista haasteista!

Työ hoitoalalla on itsestään antoisaa ja rikastuttavaa, kun saa olla avuksi kaikille apua tarvitseville.

Kuitenkin jäimme pohtimaan viimeaikoina paljon puhuttanutta asiaa;

että onko työvoimapula sittenkin suurimmaksi osin palkan määrästä kiinni?

 

Palkka puhuttaa jatkuvasti

Palkkauksen haasteet ovatkin viime aikoina pyörineet otsikoissa sen verran paljon, että tuskin nämä uutisoinnit ovat keneltäkään jääneet huomaamatta. Eräs yritys haki hoitajia töihin ja palkkaluokka oli vähintäänkin tyydyttävä, kun kuukausipalkka alkoi tarpeeksi suurella numerolla.  Sinne löytyikin hakijoita hurja määrä.

Mitenkäs sitten pääkaupunkiseudulla toimitaan? Siellähän onkin tullut esille oikea palkkakartelli. [1.] Eipä ole ihme, että suomestakin yhä useampi hoitaja pakkaa laukkunsa ja lähtee töihin ulkomaille, joissa palkka on huomattavasti paremmalla tasolla, kuin meillä suomessa. Sairaanhoitajista on valtava pula kaikkialla. [2.]

 

Henkilö pitelee käsissään dollareita

Kuvaaja Karolina Grabowska palvelusta Pexels

Työntekijän markkinat?

Meistäkään kukaan ole välttynyt työtarjouksilta opiskeluaikana. Meillä onkin ollut hyvä tilaisuus pitää kaikki aistit avoimina, kun palkkaluokituksesta on puhuttu. Nyt on todelliset työntekijän markkinat ja myös palkan suhteen on hyvä pitää puolensa, sillä hyviä työntekijöitä ei heppoisin perustein sivuun jätetä, vaan palkasta ollaan kyllä valmiita neuvottelemaan, varsinkin yksityisellä sektorilla.

Näiden asioiden kanssa me olemme valmiita taistelemaan ja pitämään puolemme, että saamme jokainen sen, mitä todellakin ansaitsemme. Nämä asiat ei pelkällä miettimisellä parane, vaan myös tekoja tulisi asian puolesta löytyä. Mitähän ne sitten voisivatkaan olla?

Tämä taitaa kuulua kuitenkin kategoriaan ikuisuuskysymys, johon ei koskaan ole yhtä oikeaa ja kaikkia tyydyttävää vastausta.

 

Teksti: Sairaanhoitajaopiskelijat Kaivosoja Sini, Kortesoja Piia, Kovalainen Enna, Niemelä Emma ja Saarela Emilia OHS19KM

 

Lähteet:

[1.] MTV3 uutiset. Hoitoalalla palkkakartelli – ”Järkyttävää ja törkeää”. 2.9.2021. Hakupäivä: 28.9.2021. Saatavissa: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tehylta-kova-syytos-hoitoalalla-palkkakartelli-jarkyttavaa-ja-torkeaa/8226000#gs.bw3ani

[2.] Sairaanhoitajat 2021. Kadonnut. Hakupäivä: 28.9.2021. Saatavissa: https://sairaanhoitajat.fi/kadonnut/#


Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan, jota kirjoittavat syyslukukaudella 2021 Oulaisten kampuksella Kiireetön avohoitotyö -syventäviä opintoja opiskelevat opiskelijat.

 

 

 

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *