Harjoittelussa Oulun kaupungin taimistolla

Mietin todella pitkään, missä haluaisin suorittaa syventävän harjoittelujaksoni. Hain useampaan paikkaan ja kävin muutamassa haastattelussakin, mutta haku ja valintaprosessit tuntuivat pitkiltä, sillä halusin aloittaa harjoittelun ja mahdollisen kesätyön aikaisin keväällä. Toivoin harjoittelupaikaltani sitä, että työ tapahtuisi työpaikalla ja sisältäisi käytännöntyötä, jossa pääsisi myös fyysisiin töihin, sillä koronan aiheuttama etäopiskelu ja pelkkä päätteen edessä työskentely alkoi jo tässä vaiheessa puuduttaa.

Onnekseni sain kuulla eräältä opiskelutoveriltani mahdollisuudesta päästä kesätöihin/työharjoitteluun Oulun kaupungin taimistolle, jossa hän oli viettänyt edellisen kesän. Taimistolle etsittiin työnjohtoharjoittelijan nimikkeellä kasvukaudeksi henkilöä, joka vastaisi kentällä tapahtuvan työn johtamisesta, sekä olisi mukana organisoimassa tilauksia ja joka toimisi myös kentällä käytännön töissä. Sain opiskelutoveriltani taimistopuutarhuri Jukka Raution yhteystiedot ja olin häneen puhelimitse yhteydessä mahdollisuudesta tulla töihin. Sovimme puhelun aikana työhaastattelun, joka pidettiin Teams-sovelluksen välityksellä. Nopean valintaprosessin jälkeen sainkin kuulla, että sain paikan työnjohtoharjoittelijana! Työsuhteen kesto oli 6kk ja tästä ajasta 3kk suoritin harjoittelua.

Oulun kaupungin taimisto kasvattaa puita kaupungin viherrakentamiskohteisiin, sekä ulkopuolisille viherrakennusyrityksille lähinnä Pohjois-Suomen alueella. Oulun kaupungin taimisto onkin nykyään pohjoisin viherrakentamiseen tarkoitettujen puiden kasvattaja ja tärkeä toimija sillä saralla, että pohjoiseen saadaan kunnollisia pohjoisen talviolosuhteet kestäviä lajeja. Lisäksi taimistolle saapuu välivarastointiin kesäkukkia, perennoja ja pensaita kaupungin viherrakentamisen kohteisiin.

Aloitin harjoitteluni huhtikuun viimeisellä viikolla. Ensimmäisiä työtehtäviäni oli ottaa pistokkaita taimiston emopuista ja säilöä ne tulevaa istutusta varten. Viikkojen edetessä ja lumen vähentyessä pääsin merkkaamaan puutilauksia kentälle. Puiden merkkaamisen ohessa tarkistetaan myös nostettavien puiden laatu. Kohteisiin lähtevissä puissa ei saa olla runkovikoja, kilpalatvoja tai muita merkittäviä laatuun liittyviä epäkohtia. Merkkaamisen ja laaduntarkkailun ohella olin myös mukana nostamassa ja pakkaamassa puita tilauksia varten. Minun tehtävänäni oli myös huolehtia, että tilaukset lähtevät oikeaan paikkaan ja tarvittavia puita on oikea määrä. Lähetyslistojen teko ja EU-kasvipassin käyttö tuli kesän aikana tutuksi. Lisäksi ohjasin muita työntekijöitä käytännön töissä kentällä. Kesän aikana tein itse myös paljon erilaisia käytännön töitä, kuten taimiston ylläpitotöitä, puiden nostoa ja ylläpitoleikkauksia, tavaroiden hankintaa ja taimien istuttamista. Heinäkuussa taimistopuutarhurin jäätyä kesälomalle, tuurasin häntä ja vastasin taimiston tuotannosta kuukauden ajan. Syksyn tullen sain olla ohjaamassa myös opiskelijoita ja olin mukana arvioimassa heidän näyttöjään.

Kevättilauksiin merkattuja pylväspihlajia.

Kaiken kaikkiaan kesä taimistolla oli monella tapaa antoisa. Tärkeimpinä oppeina, joita koen saaneeni harjoittelussa, olivat ehdottomasti työnjohtamiseen ja kasvien laatutarkkailuun liittyvät seikat. Kenttätyöstä vastuussa olevana täytyy osata suunnitella ja organisoida asiat, jotta työt tehdään oikeassa järjestyksessä. Lisäksi erilaisten ihmisten ja persoonien kanssa täytyy osata kommunikoida ja esittää annetut työtehtävät ymmärrettävästi ja selkeästi. Kasvien laaduntarkkailussa koen kehittyneeni todella paljon kesän aikana ja kasvin terveydellisiin asioihin tuli perehdyttyä kattavasti, sillä EU-kasvipassin myötä täytyy taimistoilla olla hereillä erilaisia laatu- ja karanteenituhoojien varalta. Suoritin myös kesän aikana Ruokaviraston kasvinterveysvastaavan koulutuksen.

Puita nostettiin niin lapioilla kuin isommilla koneilla. Kuvan siperianpihta lähti komistamaan Mannerheiminpuistoa

Työilmapiiri taimistolla oli todella hyvä ja taimistopuutarhurilta sai hyvän perehdytyksen tehtävään. Häneltä oli myös helppo mennä kysymään, mikäli jokin asia oli itselle epäselvää. Sesonkityössä työporukka hitsautuu yhteen ja työtä tehdään tiiminä, sillä sesonki on lyhyt ja työtä varsinkin kevään nostokaudella on todella paljon. Suosittelen taimistoa harjoittelupaikaksi, mikäli puun taimituotanto ja kenttätyön johtaminen kiinnostaa!

Minna Leinonen, agrologiopiskelija MAA18sp

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *