Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

International Nursing Ethics – kansainvälinen vapaaehtoinen kurssi sairaanhoitajaopiskelijoille 

Miltä tuntuisi opiskella hoitotyön etiikkaa englannin kielellä ja yhdessä eri Euroopan maiden hoitotyön opiskelijoiden kanssa?

Minä tiedän ja seuraavaksi esittelen kurssia myös teille, mutta ensin esittelen lyhyesti itseni. 

Olen siis 22-vuotias toisen vuoden sairaanhoitajaopiskelija ja kolme vuotta sitten kaksoistutkinnon kautta valmistunut lähihoitaja. Jo ennen lähihoitajaopintojani nuorena haaveilin vapaaehtoistyöstä hoitajana, olin kiinnostunut erilaisista mahdollisuuksista tehdä hoitotyötä jossain kehitysmaassa. Perehdyin siis jo nuorena erilaisiin mahdollisuuksiin lähteä Punaisen ristin tai esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestön kautta sairaanhoitajaksi maailmalle. 

Yläasteikäisenä tutustuin ammattikouluni mahdollisuuksiin lähteä vaihto-opiskelijaksi tai opintomatkalle. Löysin jo silloin tietoa opintokokonaisuudesta, joka huipentuisi vajaan kuukauden opintomatkaan Afrikkaan. Lähihoitajaopintojen käynnistyttyä siis pyrin ja pääsin osallistumaan vapaaehtoiseen opintokokonaisuuteen Unelmana Afrikka.

Varainkeruun muodossa kurssi kesti kaksi ensimmäistä lukuvuotta ja itse opintomatka lähes kuukauden. Silloin pääsin 17-vuotiaana opintomatkalle Tansaniaan ja Keniaan tutustuen afrikkalaiseen kulttuuriin, ihmisiin, luontoon ja orpokodin arkeen. Varmaankin on sanomattakin selvää, että matka teki nuoreen hoitajan alkuun lähtemättömän vaikutuksen. 

Ammattikorkeakouluun päästyäni ja opinnot aloitettuani minulle oli selvää, että haluan pyrkiä jotakin kautta kansainvälisiin opintoihin sairaanhoitajaopiskelijana. Lisätietona kerrottakoon, että aloitin sairaanhoitajaopintoni tammikuussa 2020. Yli vuoden vaihto-opiskeluhaaveet olivat kaukana takaa-alalla, ajankohtaiset opinnot veivät ajatukset, eikä silloin osannut edes haaveilla minkäänlaisesta matkustelusta, saati vaihto-opiskelusta.  

International Nursing Ethics Online

Itselleni Myllykankaan Kirsin vetämä kansainvälinen opintojakso oli apu piilotettuun matkakuumeeseen, haluun tutustua uusiin ihmisiin sekä englannin kielen harjaannuttamiseen. Kurssi oli kertakaikkisen hyvä muistutus siitä, että yhteisöllisyys ja Euroopan tasolla toisiin opiskelijoihin tutustuminen on mahdollista myös pandemian aikana. Kurssi toteutui Teams-yhteyden välityksellä verkossa ja se koostui Launch -tapaamisesta, kolmesta workshopista ja sekä kurssin päättävästä Midterm -seminaarista. Kokonaisuus kesti kevätlukukauden 2021 ajan. 

Kansainvälisissä studygroupeissa toteutetut ryhmätyöt, keskustellen ja kunkin maan edustajat omia kokemuksiaan jakaen, sai uusia ulottuvuuksia ja pohdittavaa hoitotyöstä ja hoitajana olemisesta. Kurssille osallistui useita opiskelijoita ja opettajia jokaisesta maasta. Kurssin osallistujat olivat Puolasta, Saksasta, Sloveniasta, Iso-Britanniasta, Kroatiasta sekä tietysti me oamkilaiset Suomesta. Yhteensä opintojaksolle osallistui 34 opiskelijaa ja 18 opettajaa. 

Ihmisiä virtuaalisessa luentosalissa

Hoitotyön etiikkaa monista eri näkökulmista

Opintojaksolla käsiteltiin keskustellen eri työpaikoissa työskentelevien sairaanhoitajien työtä koskettavia eettisiä ongelmia sekä sairaanhoitotyössä tehtyjen eettisten virheiden selvittämisestä ja ilmoittamisprotokollasta keskusteltiin kunkin maan taholta. Kuinka mielenkiintoista olikaan herättää keskustelua esimerkiksi Suomen HaiPro -työkalusta tai kuulla, millä tavoin kroatialaisessa sairaalassa toimitaan vaaratapahtuman sattuessa. 

Yleisten eettisten haasteiden lisäksi yksi workshopeista käsitteli kokonaisuudessaan koronapandemiaa otsikolla ’’Nurses at the Front Line of Covid-19’’. Koronapandemia on koskettanut jokaista ympäri maailmaa, mutta kuten tiedetään, huimia eroja tilastoissa on nähtävillä myös Euroopan sisältä, missä mittakaavassa ja millä tavoin aikajanalla korona on maissa näyttäytynyt. 

Sairaanhoitajaopiskelijatovereideni mielestä kurssi oli hyödyllinen, se toi laajempaa näkemystä eurooppalaisesta sairaanhoidosta sekä sairaanhoitajaopinnoista. Opiskelijat myös kertoivat, että kurssi odotetusti oli tehokas kielikylpy, ja vaati englanninkielisen sisällön vuoksi omanlaista panostusta. Kurssi oli opiskelijoiden mielestä myös erilainen verrattuna tavallisiin kurssisisältöihin ja vaati omanlaistaan panostamista. Kurssin omalaatuista kokoonpanoa pidettiin opiskelijoiden mielestä myös virkistävänä vaihteluna. 

Erityisesti sinä, jolla kiinnostaa kansainvälisiin opintoihin pyrkiminen tai sinä, jolle toiseen maahan lähteminen ei syystä tai toisesta ole vaihtoehto, mutta kansainvälinen keskustelu sairaanhoidosta kiinnostaa, tämä kurssi on sinua varten. Erityisesti kurssi jää mieleen virkistävän erilaisena tapana suorittaa opintoja. 

Voit lukea lisää tästä opintojaksosta blogistamme International Nursing Ethics

Teksti 
Mira Öfverberg
Sairaanhoitajaopiskelija, OHS20KM

Kuvat
Mira Öfverberg & Kirsi Myllykangas

 

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *