#luotaitseesi tuli todeksi – harjoittelukokemuksia Tietotuotannossa

Kolmannen vuoden tieto- ja viestintätekniikan opinnot aloittaessani halusin syksyllä 2021 päästä oman alani työtehtäviin ja näkemään toisenlaista työelämää mihin hoitajana olen tottunut. Hain harjoittelupaikkaa useista yrityksistä, joista juuri kukaan ei vastannut edes sähköpostiini. Koulun sähköpostiin kilahti esittely OamkPro-palvelusta, joten sijoitin hetken aikaani ja loin sinne profiilin. Hain OamkPron kautta paikkaa mm. Oamkilta, ja sain ilokseni kutsun haastatteluun.

Minua haastattelussa vastassa oli kaksi tulevaa työkaveriani sekä esihenkilöni. Haastattelun alussa sain käteeni suklaalevyn, jonka kuoressa luki #luotaitseesi. Se lämmitti kovasti mieltäni pienessä jännityksessä ollessani, kun kyseessä oli ensimmäinen ”kunnon työhaastatteluni”, aiemmat kun olivat olleet käytännössä työsopimuksen allekirjoitustilanteita. Sain heti seuraavalla viikolla iloisen puhelun: sain työpaikan! Tai harjoittelupaikan, josta maksetaan, miten sen nyt ottaa.

Työni Tietotuotannossa sisälsi monia asioita, joita tarvitsen varmasti tulevaisuudessa työelämässä.

Pääsin noin kuukaudessa eroon ”paltsuahdistuksesta”, jota opiskelijat yleensä kokevat Teams-tapaamisten osalta. Toisia kun ei näe, niin puhuminen tuntemattomalle ryhmälle on hieman jännittävää. Opin myös muita työelämän käytänteitä, kuten työajanseuraaminen, työskentely organisaation sisällä sekä sen ulkopuolisten kanssa sekä tapaamisten sopiminen.

Omaa ammattiani vastaavia työtehtäviä sain tehdä laajasti, mutta itse ohjelmistokehitystä Oamkin Tietotuotannossa ei ole. Lähimpänä ohjelmistokehitystä oli uuden järjestelmän suunnittelukokouksiin osallistuminen, mikä osaltaan oli myös mielenkiintoista ja toi projektityöskentelyä lähemmäksi. Toimin paljon erilaisten ohjelmien kanssa, kuten WordPress, Excel Pivot, PowerBI ja tietokantahakuja tein Toad-ohjelman avulla. Opin tekemään MySQL -selectejä, ja luomaan hakemastani datasta graafeja mm. vararehtorin ja yksikönjohtajien käyttöön. Käytännössä minulle tuli pyyntö etsiä tietoa, ja tehdä se ymmärrettäväksi. Hyvin tuotettuna tiedosta on apua tilannekatsauksien ja päätösten teossa. Tärkeää on, että tarkistaa datan mahdollisten virheiden vuoksi ja on vähän kriittinenkin sen suhteen mitä itse saa aikaan.

Ihastuin ehkä vähän PowerBI:hin: sen avulla saa monimutkaisistakin tietokannoista esille ihmisen ymmärrettävissä olevaa tietoa ja vielä sievässä muodossa. Tein Oamkille oman PowerBI-teeman viestinnän laatimien graafisten ohjeiden mukaan, ja se otettiin käyttöön yksiköiden PowerBI esityksissä. Muita työtehtäviä,  joita tein olivat mm. QR-rata Kestävän kehityksen viikolle, It.oamk -sivuston ohjeiden päivittäminen ja luonti sekä selvitys eri viestintäjärjestelmävaihtoehdoista Oamkille.

Työyhteisönä Oamk on ihan unelma. Minut otettiin vastaan sydämellisesti, ja esihenkilöni Juha-Pekka kuulosteli koko ajan onko minulla liikaa vai liian vähän tekemistä. Sain myös spontaania hyvää palautetta, mikä kannusti jatkamaan eteenpäin iloisella mielellä. Juha-Pekka myös arvosti kovasti myös opintojani, sain muun muassa vapaata, jotta pääsin eHealth-konferenssiin töihin. Hän myös kannusti, kun sain puhelussa kutsun työhaastatteluun. Kaksi kuukautta Oamkilla aloittamiseni jälkeen oli eräs yritys käynyt läpi avoimia hakemuksia, jonka itsekin olin täyttänyt aiemmin syksyllä töitä hakiessani. Nyt he olisivat kiinnostuneet haastattelemaan ja ottamaan mahdollisesti töihin. Kiitos JP:n tsemppauksen, aiemman hyvä työhaastattelukokemukseni sekä harjoittelussa kertyneen itseluottamuksen avulla sain kuin sainkin työpaikan Junior Developerina.

Minulla on nyt siis vahvasti jalka oven välissä oman alani työmarkkinoille, ja tulevaisuus tuntuu valoisalta.

Risuja Oamkille voisi antaa sen osalta, että harjoittelijan paikkoja on niin niukasti tarjolla. Minulle tämä oli korvaamaton kokemus, ja soisin sen monelle muullekin!

Annika Kivelä, tieto- ja viestintätekniikan opiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *