Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Monipuolinen näkymä alan huippuasiantuntijoiden työhön Hankkijalla

Pääsin suorittamaan palkallisen Maaseutuharjoittelu II:n Hankkijan päätoimistolla Hyvinkäällä syksyllä 2021. Olin osana nautarehutiimiä, jonka jäsenten tehtävät vaihtelevat henkilöstä riippuen muun muassa kehitystyön, markkinoinnin, ruokinnansuunnittelun ja viennin saralla. Ruokinnansuunnittelu ja kehitystyö kiinnostavat näistä eniten, mutta on ollut mukava huomata, että ammattienglanti taittuu muutenkin kuin paperilla.

Itsenäistä tekemistä osana tiimiä

Harjoitteluun sisältyi vaihtelevia työtehtäviä sekä reissupäiviä. Itseohjautuvuus ja oma-aloitteisuus on eduksi, sillä suunnittelin reissut ja oman ajankäyttöni itse. Ajallisesti työläin kokonaisuus oli kerätä haastattelu- ja videomateriaalia onnistuneesta Sopiva-ruokinnasta tulevaa juhlavuotta varten. Sain kulkea ympäri Suomen usean eri ruokinta-asiantuntijan mukana lypsykarjatiloilla haastattelemassa tilallisia. Tilat olivat keskenään hyvinkin erilaisia ja eri kokoisia. Opinnoissa pyöritellään ajoittain analyysejä ja tuotostietoja, joten tilakäynnit tarjosivat tähän mukavan jatkumon. Mikä kiinnittää oman huomion ja miksi? Mikä tästä on oleellisin seikka, joka halutaan tuoda esille?

Materiaalin keräämisen ja tuottamisen osalta haastavinta oli kuitenkin tuottaa tekstiä tietyin kriteerein. Kirjoittaessa tärkeää on miettiä, miten tehdä nostot ja voiko tätä tulkita muilla tavoin. Samat asiat tuli ottaa huomioon käännöksiä ja verkkosivujen päivityksiä tehdessä. Tekstejä sparrailtiin yhdessä työkavereiden kanssa. Näitä oppeja on hyvä hyödyntää ja kehittää eteenpäin jatkossakin. Kirjoittamisen huolellisuudessa ja tarkkuudessa on parantamisen varaa.

Näppituntumaa ruokinnansuunnitteluun

Ruokinta-asiantuntijan tulee olla perillä monista näppituntumaa vaativista asioista kuten suosituksista, tietyistä rajoitteista ja siitä, kuinka tilan omat rehut vaikuttavat suunnitteluun. Ruokintasuunnitelmien tekeminen harjoittelun aikana tarjosi uutta näkökulmaa esimerkiksi erilaisten tuotteiden käyttämiseen ruokinnassa. Suunnitelman päivittäminen, näpertäminen ja hienosäätäminen on palkitsevaa.

Lyhyesti ilmaistuna harjoittelu on vastannut hyvin sen tavoitteisiin. Olen saanut kattavan katsauksen rehumyynnin ja ruokinnansuunnittelun toimintatapoihin. Varmuus omaan osaamiseen ja tekemiseen on kasvanut. Jatkan Hankkijalla opinnäytetyön merkeissä ja näillä näkymin myös rehumyynnin töitä tehden.

Janika Alavesa, agrologiopiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *