Uudistavan viljelyn E-opisto osana viljelijän arkea

Kerron tässä artikkelissa,  kuinka suoritin kurssin maataloustöiden ohessa ja kuinka se herätti ajatuksia ja mielenkiintoa aiheeseen. Kurssi muistutti uudestaan maan kasvukunnosta huolehtimisen tärkeydestä ja kurssin suorittaminen on todella mielenkiintoista, koska kurssin osana mennään konkreettisesti pellolle hypistelemään maata.

E-opiston suorittaminen töiden ohella

Uudistavan viljelyn e-opisto on todella hyvällä toteutusmallilla suunniteltu ja se sopii sekä opiskelijalle että töissä käyvälle ihmiselle. Itse suoritin kurssin kesän aikana, jolloin olin lomalla koulusta, mutta kotitilallani töissä. Toteuttaminen on helppoa, koska voi täysin itse määrätä milloin suorittaa minkäkin määrän opintoja. Kannattaa kuitenkin pitää huolta, ettei suorittamisen välit kasva liian pitkiksi. Opiskelijalle kurssi sopii hyvin suoritettavaksi käytännössä koska vain, sillä sen voi asetella täysin omien menojen mukaan ja jos itseltä ei löydy koealoja, niin alan oppilaitokset ilmeisesti antavat luvan peltojen tonkimiseen. E-opistoa suorittaessa pääsee tutustumaan peltoihin aivan ruohonjuuritasolla, sillä tehtävät vaativat opiskelijaa lähtemään pellolle, tekemään erinäisiä tehtäviä pellon rakenteesta, vesitaloudesta ja mahdollisen kasvipeitteisyyden laadusta ja mahdollisista ravinnetarpeista. Jokaiselle agrologin alulle ja kokeneelle konkarille pitäisi olla tuttua tehdä näitä peltokokeita, mutta kertaushan on opintojen äiti ja omasta mielestäni nämä kenttäkokeet olivat kurssilla kirsikka kakun päällä. Tehtävät etenivät loogisesti siten, että ensin käytiin tekstejä läpi ja vastattiin kysymyksiin kuin koulun penkillä ja lopuksi päästiin pellolle kokeilemaan, mitä oli opittu.

Kuoppatesti (Kuva: Oskari Forsman)

E-opisto maanviljelijän näkökulmasta

Kurssi on todella hyvä tapa kokeneemmallekin viljelijälle palauttaa mieleen kuoppatestin tärkeyttä. Omassa tilanteessani kurssin suoritus tuli hyvään saumaan, koska jokin aika sitten vuokraamillani peltolohkoilla oli melko vähäiset kirjanpidot maan kasvukunnon parannuksesta ja vesitalousinvestoinneista. Kurssin avulla pääsin tutustumaan uuteen viljelymaahani. Kurssilla läpi käydyt asiat tukevat tilatoimintaa siten, että kurssilla oppii oikeasti ajattelemaan maan kasvukunnon tärkeyttä ja näkemään ongelmakohtia tai asioita, jotka voisivat olla paremmin. Tietysti opitaan myös tekemään toimenpiteitä ongelma- ja kehityskohdille. Esimerkiksi jos pelto on ollut pitkään perunan viljelysmaana, voidaan olettaa, ettei pelto ole kovinkaan ravinnerikas ja että päisteet ovat melkoisen tiiviit. Kurssilla näihin ongelmiin opitaan ratkaisuja.

 

Uudistava viljely maanviljelijän arjessa

Uudistavan viljelyn toimintatapoja toteutetaan Suomessa jo melko monella tilalla, mutta tietysti vanhan ”koska ennenkin on tehty näin” -mallin tiloja on vaikea käännyttää. Omakohtaisesti tilallamme on käytännössä kaikki olosuhteiden sallimat toimenpiteet jo käytössä, koska tila on ollut jo vuosia luomutuotannossa ja luomussa näistä tavoista on todellista hyötyä, koska toimenpiteet ovat rajoitetumpia. Kuitenkin esimerkiksi kyntäminen, jota uudistavan viljelyn mallissa pyritään minimoimaan, on kotitilallani vielä todettu rikkakasvintorjunnassa pakolliseksi työvaiheeksi. Kuitenkin huomiota kiinnitetään kynnön ajankohtaan ja sääoloihin, jotta kyntökin voitaisiin tehdä mahdollisimman edullisesti, peltoa säälivästi ja luontoa säästäen. Etenkin nyt kun olemme taas uuden tukikauden portilla ja alkava tukikausi näyttäisi kovasti tukevan näitä uudistavia viljelytapoja, ovat tällaiset kurssit varmasti tärkeitä monelle tilalle.

Yhteenvetona kurssista ei jäänyt oikeastaan negatiivista sanottavaa. Kurssin tehneet tahot ja henkilöt ovat selvästi alan ammattilaisia sekä maataloudessa että koulutusasioissa. Etänä suoritettava kurssi sopii hienosti AMK-tason opiskelijoille ja istuu hienosti vallitsevaan maailman tilanteeseen. Kurssista on varmasti hyötyä niin tuleville kuin nykyisille viljelijöille, asiantuntijoille ja muille alan ammattilaisille.

Oskari Forsman, agrologiopiskelija

Uudistavan viljelyn e-opiston verkkosivu: https://www.uudistavaviljely.fi/

Voit suorittaa Uudistavan viljelyn e-opiston osana opintojasi. E-opiston itsenäisestä suorittamisesta voit saada kolmen opintopisteen suorituksen Henkilökohtaiset projektiopinnot -opintojaksolle tai voit suorittaa Uudistavan viljelyn e-opiston osana Vastuullinen ruoantuotanto -opintojaksoa. Mikäli Uudistavan viljelyn e-opiston suorittaminen osana opintoja kiinnostaa, ota yhteyttä tutkintovastaavaan.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *