VSCoden monipuolisuus ilahduttaa opiskelijoita

Microsoftin kehittämä avoimen lähdekoodin ultramonipuolinen tekstinkäsittelyohjelma, Visual Studio Code, on todellakin modernin ohjelmistokehittäjän toteen käynyt märkä uni. Lyhyemmällä nimellä kutsuttu VSCode on kehitysalusta, jolla ohjelmoija voi työstää projektin kaikkia osa-alueita yhden sovelluksen sisällä. Ohjelman voi asentaa Windowsille, macOsille ja Linuxille, ja sitä voi myös käyttää vaikkapa tabletin selaimella.

Aiheesta tehtiin blogiteksti työelämän tekstilajiharjoituksena Web-ohjelmoinnin sovellusprojektiin sisältyvässä 1 op:n viestinnän osuudessa syksyllä 2021.

Lisäosilla voi korvata monet erilliset ohjelmat

Syntyperä jyrkkään mielipiteeseemme VSCoden ylivoimaisuudesta sai alkunsa blogitekstin toisen kirjoittajan, Luukas Mephamin, päätöksestä synkronoida VSCoden asetukset omalle GitHub-käyttäjätunnukselleen. Näin Luukaksen asentamat lisäosat ja vaihdetut asetukset löytyisivät kaikilta alustoilta, joihin hän on ohjelman asentanut.

Näitä lisäosia VSCodelle löytyy mielin määrin. Ohjelman sisältä käyttäjä voi koodinkäsittelyn lisäksi hallita projektin versionhallintaa lataamatta Gitiä erikseen koneelleen. Samoin Thunderclientin avulla voi hoitaa HTTP-pyynnöt käyttämättä selainta tai erillistä ohjelmaa, kuten Postmania. Myös tietokantojen hallinta ja SQL-kyselyjen lähettäminen onnistuu suoraan VSCodesta käyttäen Database Clientia. Käyttäjä voi siis rakentaa esimerkiksi REST-APIn käyttäen pelkästään yhtä ohjelmaa.

VSCoden monet kasvot

VSCode loistaa monipuolisuudellaan myös muissa osa-alueissa. Siinä on sisäänrakennettu tuki sadoille eri ohjelmointikielille sekä lukuisia edistyksellisiä ominaisuuksia, kuten IntelliSense-koodinviimeistelytyökalu, Snippet-ominaisuus, joka nopeuttaa koodin rakenteen luomista huomattavasti, sekä interaktiivinen debuggausominaisuus, joka on korvaamaton laajempien koodien ongelmienratkaisussa.

Kaiken tämän lisäksi Visual Studio Code tarjoaa käyttäjälleen valmiina 14 erilaista väriteemaa, ja niitä voi ladata lisää ainakin satoja, ellei jopa tuhansia erilaisia. Käyttäjä voi siis olla varma, että saa käyttöliittymästään juuri itselleen sopivan näköisen ja voi halutessaan valita uuden teeman vaikka vuoden jokaiselle koodauspäivälle.

Ja mikä parasta, kuten aiemmin on jo sanottu, Visual Studio Code on avoimen lähdekoodin sovellus, eli se on vapaasti käytettävissä kaikille ja vieläpä ilmaiseksi. Myös kaikki lisäosat ovat täysin ilmaisia, joten voit vapaasti koodailla seuraavan miljardien eurojen arvoisen Facebook-sovelluksen maksamatta käyttämästäsi alustasta penniäkään. VSCode todellakin on ainoa sovellus, jonka aloitteleva ohjelmoija tarvitsee.

Teksti: ohjelmistokehityksen 2. vuoden opiskelijat Niko Manninen ja Luukas Mepham
Kuva: vapaa kuvapankki (Pixabay.com)

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *