Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Miksi syventyä gerontologiseen hoitotyöhön?

Väestö ikääntyy kovaa vauhtia. Vuonna 2070 yli 65-vuotiaita arvioidaan väestöstä olevan lähes 35 %, kun vastaava luku 1970 on ollut 9,3%[1]. Gerontologia on selkeästi siis tulevaisuuden juttu!

Oman kokemuksemme mukaan kokonaisvaltaista hoitotyön osaamista tarvitset, työskentelitpä missä tahansa. Iso osa kokonaisuutta on ikääntyneiden hoitotyön hallitseminen, sillä suurin osa sairaalassa hoidettavista potilaistakin on ikäihmisiä. Gerontologiaan syventyminen antaa hyvät valmiudet työskennellä laajasti erilaisissa paikoissa esimerkiksi erilaisilla sairaalaosastoilla. Ikääntyneiden hoitotyö ei siis rajoitu pelkästään esimerkiksi kotihoitoon ja vanhainkoteihin.

Ikääntyneiden parissa työskentelyn ehdoton rikkaus on työn haasteellisuus

Työ vaatii ammattilaiselta paljon, sillä saat käyttää laajasti omaa osaamistasi. Ikääntyneiden parissa työskentelevä ammattilainen kasvattaa itselleen ns. tuntosarvet. Iäkkäät sairastavat paljon erilaisia sairauksia, jonka vuoksi jokaisen vanhuksen oirehtiminen samassakin “taudissa” voi olla hyvin yksilöllistä.

Työssä vaadittava laaja osaaminen kannustaa työntekijää kehittämään itseään esimerkiksi lisäkouluttautumalla, joka osaltaan mahdollistaa etenemisen omalla työuralla. Ikääntyneiden parissa sairaanhoitaja työskentelee usein esimerkiksi tiimivastaavana ja on täten suuressa vastuussa koko tiimin työskentelystä. Ikääntyneiden parissa on usein mahdollisuus saada päivätyö. Gerontologiseen hoitotyöhön syventäminen antaa myös hyvät valmiudet kansainväliseen työuraan.

Ikäihmiset ovat asiakasryhmä, joiden parissa työskentely palkitsee päivittäin. He ovat usein tyytyväisiä ja kiitollisia jo pienestäkin avusta. Olethan sinä osa tulevaisuutta ja mahdollistat iäkkäille heidän ansaitsemansa arvokkaan vanhuuden!

Jokaisella ihmisellä on oikeus arvokkaaseen vanhuuteen

 

Teksti: Sairaanhoitajaopiskelijat Jenni Karjalainen, Helka Kautto, Laura Korkala & Emilia Kunnari
Kuva: Pixabay, Kirsi Myllykangas

Lähteet
[1] Tilastokeskus (2021) Väestöennuste. (siirry sivulle)

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *