Konetekniikan teollisuusopintomatka, Nokia

Kirjoitus liittyy konetekniikan tuotantotekniikkaan suuntautuvan KTO20SP1-ryhmän teollisuusopintomatka-kurssille, jossa käytiin vierailulla Oulun seudun yrityksissä. Tekstin ovat kirjoittaneet konetekniikan opiskelijat Tommi Taskinen, Mikael Nevala, Matti Rantala ja Miika Pyy.

Konetekniikan KTO20SP1- ryhmä vieraili 31.3.2022 Nokialla, Oulussa. Ryhmä pääsi tutustumaan yrityksen toimintamalleihin ja erilaisiin valmistus- ja järjestysmenetelmiin.

Vierailu

Ryhmä vastaanotettiin suuressa aulassa, jossa meille jaettiin kulkukortit ja tämän jälkeen siirryttiin kabinettiin, jossa Mervi Holster-Hemmi kertoi yrityksestä ja sen toiminnasta Oulussa ja muualla maailmalla. Hänen esityksessään paneuduttiin erityisesti yrityksen arvoihin, tuotantojärjestelmiin sekä niiden malleihin, kuten Leaniin. Myös työnjohtajat kävivät esittäytymässä ja kertomassa linjojen toiminnasta ja työnkuvasta.

Esityksen jälkeen lähdimme tutustumaan yrityksen tuotantotiloihin. Kaikki saivat yllensä asianmukaiset työtakit ja kenkiin asennettiin maadoituslevyt, koska elektronisten komponenttien kanssa työskennellessä pienetkin sähköstaattiset purkaukset voivat aiheuttaa vikaantumisia komponenteille. Turvallisuusasiat yrityksessä olivat kunnossa myös vierailijoille. Kaikille jaettiin myös kuulokkeet, joista kuului oppaan esittelyt tuotantotiloissa. Tehdaskierroksen jälkeen oli palautetilaisuus kabinetissa, jolloin oli myös ruokailumahdollisuus.

Tuotantotilat

Nokian tuotantotiloissa näimme paljon automatisoitua tuotantoa. Tuotantolinjan manuaalisessa komponenttien kasauksessa työntekijät tekivät tarkkaa työtä, mutta muuten automaatio hoiti loput. Valmiiden komponenttien pakkaamiseen käytettiin teollisuusrobottia ja seurasimme pakkausprosessin alusta loppuun. Käytävillä kulki myös pieniä robotteja, jotka toimittivat lisää varaosia työpisteille! Oli mielenkiintoista nähdä, miten kaikki tuotannossa sujui ongelmitta, sujuvasti ja nopeasti. Tuotantotekniikan insinööriopiskelijan silmin Nokialla on 5S ja Lean-menetelmät hallussa!

Pohdinta

Nokian tuotantotilojen ja yrityksen esityksessä tuli hyvin esille kuinka suuri valmistaja Nokia on teollisuudessa ja erityisesti kehittyvässä teknologiassa. Nokian nykyaikaiset toimintamallit sekä koko ajan kehittyvät tuotteet ovat varmasti suuressa osassa kehittyvää teknologiaa. Nokian tuotantolaitosten suuruus yllätti myös monet opiskelijat meidänkin vierailevasta ryhmästä. Nokia työllistää Suomessa noin 6000 henkilöä, joista Oulussa työskentelee noin 2500. Ouluun suunniteltavan uuden tuotantolaitoksen myötä Nokialle on tulossa myös lisää uusia työpaikkoja haettavaksi ja tulevaisuuden insinööreille on varmasti töitä tarjolla Nokialla.

 

oamk_kone

Tunteella ja taidolla, Oamk Konetekniikka. Jo vuodesta 1894. Olemme Suomen kuudenneksi suurimman ja hakijamäärältään neljänneksi suosituimman ammattikorkeakoulun Konetekniikan tutkinto-ohjelma. Yhteisenä tavoitteena meillä on ylläpitää vetovoimaista, haluttua ja nykyaikaista koulutusohjelmaa, sekä luoda opiskelijoillemme insinöörin identiteetti ja sen avulla luoda opiskelijasta rautainen ja työllistyvä insinööri! Oletko sinä seuraava Konetekniikan insinööri? Pallo on sinulla!

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *