Syksyn 2022 Tietojenkäsittelyn koulutustarjonta

Tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinto

Tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinto 210 op  saavutetaan opetussuunnitelmaa noudattaen 3,5 vuodessa. Oamkin tietojenkäsittelyn opetussuunnitelman mukaisesti IT-tradenomiksi valmistuva on työelämässä mukana ollessaan suunnittelemassa ja kehittämässä kansalaisten jokaisena arkipäivänä käyttämiä digitaalisia tuotteita ja palveluita, kuten verkkosivustoja, verkkokauppoja, mobiilisovelluksia, pelejä ja sosiaalisen median sovelluksia.  

Opetussuunnitelma on rakennettu niin, että osaaminen, joka sen myötä saadaan, edesauttaa opiskelijan kehittymistä web- ja mobiilikehityksen asiantuntijuudessa. Mukana on myös erilaisia sisällöntuotantoon ja digitaaliseen markkinointiin liittyviä opintoja, kuten kuvan- ja videonkäsittelyä, animaatioiden tekemistä ja hakukoneoptimointia. Erilaiset suunnittelu- ja projektinhallintamenetelmät tulevat myös tutuksi. IT-alalla työskentely on projektipainotteista ja näiden taitojen oppiminen jo opintojen aikana on tärkeää. Tietojenkäsittelyn opinnoissa opitaan myös asiakasymmärryksen merkitystä palveluiden kehittämisessä ja opitaan kehittämään digitaalisia tuotteita niin, että käyttäjäkokemus (User Experience, UX) on ratkaisevassa osassa. Myös käyttöliittymien (User Interface, UI) suunnitteluperiaatteet tulevat tutuksi ja niitä päästään eri opiskeluprojekteissa soveltamaan. Asiantuntijaviestintää ja työelämässä tärkeää kommunikointia opiskellaan niin suomeksi, englanniksi kuin ruotsiksi. Toisen vuoden opintoihin (päiväopinnot) osallistuu myös vaihto-opiskelijoita eri puolilta maailmaa ja kaksoistutkinto-opiskelijoita Neu-Ulmista, Saksasta. Niinpä toisen vuoden opinnot ovatkin englanniksi ja kansainvälistymistä sekä kielitaidon kehittymistä tapahtuu aidoimmillaan. Päiväopintoihn osallistuvilla opiskelijoilla on mahdollisuus myös yhden lukukauden mittaiseen jaksoon Game LABissa, jossa monialaisessa ja kansainvälisessä tiimissä kehitetään mobiilipeli, joka julkaistaan digitaalisella jakelualustalla. 

Yritysten kanssa tehdään yhteistyötä varsinkin opintojen loppuvaiheessa, jolloin opiskelijat voivat olla töissä, vaikka samassa yrityksessä yritysprojektin, harjoittelun ja opinnäytetyön ajan. Harjoittelu on tärkeä osa opintoja, ja silloin ollaan yrityksessä töissä soveltamassa ja syventämässä opittuja asioita 14-20 viikon ajan. Usein harjoittelu tuo opiskelijalle työpaikan ja opinnäytetyön aiheen. Opinnäytetyön voi kuitenkin tehdä jo vaikka ennen harjoittelua, ja tuoda sillä portfolioon uutta sisältöä. Toisen vuoden projektit ovat myös työelämälähtöisiä ja niissä tehdään aitoja, yrityksiä hyödyntäviä web- ja mobiiliratkaisuja.

Projektiryhmä lennättämässä dronea

Kuvassa kevään 2021 Mobiiliprojektiryhmä, joka pääsi testaamaan ohjelmoimaansa Oamkin drone Pilot varausjärjestelmän toimintaa. Varauksen onnistuttua lähettiin kokeilemaan Drone lennätystä tutkija Henry Hinkulan ohjauksessa Linnanmaan parkkipaikalle.

IT-alan työtehtävät ovat hyvin moninaisia, ja tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmassa on henkilökohtaisen opintosuunnitelman kautta mahdollista syventää osaamistaan valitsemallaan alueella ja suunnata opintoja oman urasuunnitelman mukaisesti. Samaisella suunnittelulla opintoja voi halutessaan myös nopeuttaa. Apuna suunnittelussa ovat tuutoropettajat, opinto-ohjaajat ja tutkintovastaava. Myös opintojaksojen opettajilta saa apua, kun miettii oman osaamisensa syventämistä. Esimerkiksi muissa korkeakouluissa käytyjä opintoja hyväksiluetaan osaksi Oamkin opintoja, mikäli ne soveltuvat tutkinto-ohjelmaan ja opiskelijan urasuunnitelmaan. 

Syksyisin alkavat opinnot ovat ns. päiväopintoja ja tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmassa opiskelu tapahtuu silloin pääosin Linnanmaan kampuksella 8.00-16.00. Tammikuussa alkavat opinnot ovat monimuoto-opintoja ja tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmassa monimuoto-opetus tapahtuu arki-iltaisin klo 17.00 – 21.00 ja pääosin jonkin verkkokokoustyökalun (esim. Zoom) välityksellä. Luennot tallennetaan ja niitä pystyy katsomaan myös jälkeenpäin. Monimuoto-opinnoissa on alussa ja mahdollisesti vielä parin seuraavan lukukauden alussa 1-2 lähipäivää kampuksella lähinnä ryhmäytymisen ja verkostoitumisen puitteissa. Myös yritysten kanssa verkostoitumista on pyritty järjestämään noina päivinä. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintoja niin päivä- kuin monimuoto-opinnoista. Suunnittelussa jälleen auttavat ohjaushenkilöt. 

Tietojenkäsittelyn opinnot tarjoavat väylän mielenkiintoiseen, alati muuttuvaan uraan, jonka aikana voidaan auttaa ihmisiä arkisissa toiminnoissa digitaalisessa yhteiskunnassamme ja tuoda uusia ratkaisuja helpottamaan palveluiden käyttöä.  

 

Videoita tietojenkäsittelyn opiskelusta ja työtehtävistä:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLgaRsjoLECIqjWAF57bDleD9_1wtjrG0m
 

Muut väylät opintoihin

Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmiin pääsee muitakin väyliä kuin yhteishaun kautta. 

  • Polkuopinnot
    Näissä suoritetaan avoimen ammattikorkeakoulun opintoina tutkinto-ohjelman ensimmäisen vuoden mukaiset opinnot (n. 60 op), jonka jälkeen hakeudutaan tutkinto-opiskelijaksi. Ylemmissä AMK-tutkinnoissa vaaditaan 20 opintopisteen opinnot, jos perustutkinnon laajuus on 240 op, ja 25 opintopisteen opinnot, jos perustutkinnon laajuus on 210 op. 

 

GameLab

Tietokonepeleistä pitäville on mahdollista aloittaa GameLab-opinnot, jotka alkavat elokuussa. Lue lisää monialaisissa ryhmissä tapahtuvista GameLab-opinnoista OamkJournalin blogista https://oamk.fi/oamkjournal/2021/oulu-game-lab-toimii-nyt-linnanmaalla/

GameLab-opinnot löytyvät opsista ensi syksylle valittavina kursseina: 

YY00BR00-3028 Oulu Game LAB – Concept Creation 15 op
YY00BR01-3026 Oulu Game LAB – Demo Creation 15 

Mukaan GameLab opintoihin on jo ilmoittautunut 7 kansainvälistä vaihto-opiskelijaa.
Ilmoittautuminen GameLab opintoihin suomalaisilla opiskelijoilla alkaa heinäkuun lopussa.

Oulu Game Lab logo

Oulu Game Lab logo

 

Ylemmän ammattikorkeakoulun opinnot

Ensi syksynä jatkavat tarjonnassa:
Data Analytics and Project Management sekä
Hyvinvoinnin digitaaliset ratkaisut.

https://www.oamk.fi/fi/koulutus/ylemmat-ammattikorkeakoulututkinnot

Uusimpana YAMK koulutuksena on tulossa mukaan Modern Software and Computing Solutions.
Lue lisää https://blogi.oamk.fi/2022/06/02/syksyn-2022-yhteishaussa-ohjelmistokehityksen-monimuoto-opinnot-ja-uusi-master-tutkinto/

 

Artikkelin kirjoittivat: Tuula Harju, Teppo Räisänen ja Minna Kamula

Linnanmaa

Linnanmaa

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *