Intensiiviset ja arvokkaat simulaatiopäivät!

Hei vaan kaikki oppijat, opettavat ja muut blogin äärelle äärelle eksyneet! 

Kerron teille seuraavaksi vähän kahden eri sairaanhoitajaopiskelijaryhmän, eli omani OHS20KM sekä OHS20SM ryhmän opiskelutunnelmista. Viime viikolla nimittäin vuorossa oli monien, niin opettajien kuin opiskelijoidenkin, arjen kohokohta eli simulaatiopäivät! Aiheina oli tarjolla monen moista akuuttihoidosta kirurgiseen ja sisätautien hoitotyöhön. Arvovieraanamme simulaatiopäiviä oli tähdittämässä bordeauxin doggi Testo. (Hänen innoittamana kuvia tuli näiltä simulaatiopäiviltä räpsittyä poikkeuksellisen paljon). 

Bordeauxin doggi Testo.

 

Ensimmäinen päivä sisälsi akuuttihoitotyöhön sekä sisätauteihin liittyviä kylmiä ja kuumia rasteja, kuten esimerkiksi keuhko- ja diabetesta sairastavien potilaiden hoidon tarpeiden arviointia erilaisissa tilanteissa. Kirsikkana kakun päällä pääsimme verestämään taitojamme hoitoelvytyssimulaatiossa. 

Hoitoelvytys on rankkaa puuhaa. Mielipiteeseen yhtyy simulaatiossa painelijoiden roolin saaneet sekä simulaation virallinen valvoja Testo.

Toisena päivänä teema painottui perioperatiivisen hoitotyön eri vaiheisiin. Preoperatiivinen potilaan haastattelu ja valmistelu sekä ohjaus. Intraoperatiivisen vaiheessa harjoittelimme steriiliksi pukeutumista ja leikkaushaavat alueen pesua ja desinfiointia. Lisäksi pääsimme simuloimaan monivammapotilaan tutkimista ja hoitoa RiVaLaiSeRa sääntöjen mukaisesti. 

Steriiliksi pukeutuminen on yksi sairaanhoitajan perustaidoista.

Tässä harjoitellaan steriilin pöydän tekoa.

Simulaatioista saatu oppi koetaan hyvin merkityksellisenä

Simulaatiossa me opiskelijat opimme toinen toisiltamme ja jaamme erilaisia työtapoja eri harjoittelu- ja työpaikoista. Käymieni keskustelujen perusteella simulaatiot koetaan todella hyödyllisiksi monesta eri näkökulmasta. Muiden kokemuksiin sekä opettajien tarinoihin perustuva oppi on todella merkityksellistä ja näistä voi parhaimmillaan tarttua mukaan työelämään tärkeitä neuvoja.

Simulaatioissa erilaiset roolit harjoituksen vetäjinä, eli ohjaajina, sekä erilaiset roolit myös hoitajatiimissä, kuten esimerkiksi lääkärin avustaminen, elvytyksen johtaminen ja monet muut harjaannuttavat kliinisen hoitotyön taitojen lisäksi myös työtilanneajattelua ja vuorovaikutustaitoja tulevaa työtä varten. Oulaisten kampuksen opiskelijat ja opettajat odottelevatkin innolla ja mielenkiinnolla ihka uuden simulaationuken saapumista! 

Tauko paikallaan!

Hoidon tarpeen arviointia, ompeleita ja kanylointia

Kolmantena päivänä kävimme läpi erilaisia aiheita, kuten esimerkiksi lapsipotilaan akuuttihoitoa ja mielenterveyspotilaan hoidon tarpeen arviointia. Mukaan mahtui myös simulaatio-case, jossa teemana oli pienkirurginen toimenpide, steriilin pöydän tekeminen ja ommellun haavan postoperatiivinen potilasohjaus. 

Kalle opettaja kertomassa tarinaa ja heittäytymässä caseen lääkärin roolissa

 

Toisena ja kolmantena päivänä kerkeävät opettajamme ennättivät pystyttää myös kanylointityöpajan ja pääsimme todella testaamaan kädentaitojamme! Hyväntuulisessa tunnelmassa ja innostuneessa kuhinassa pääsimme etsimään opiskelukavereiltamme niitä hyviä laskimoita tulevaa onnistuva kanylointia suunnitellessa ja hienostihan se meni! Koiranpentukin viihtyi, hän onnekkaimpana vältti piikit ja seurasi tyytyväisenä reippaiden opiskelijoiden harjoittelua. 

Kalle opettaja opastamassa kanylointia, Testo valvoo suoritusta

 

Ja hyvin sujuu!

Lopuksi taputuksia pään päälle meille kaikille! Simulaatiopäivät ovat intensiivisiä, mutta samalla mittaamattoman arvokkaita monimuoto-opiskelijan arjessa. Uuden oppiminen, vertaistuki opiskelijoilta ja opettajilta, ajatusten ja kokemusten vaihto sekä kädentaitojen kehittäminen, kaikki sisältyy lähipäivien parhaimpaan antiin! 

Kiitos simulaatiopäivistä opiskelijatoverit sekä opettajat Henna ja Kalle sekä tietysti näiden simulaatiopäivien arvovieras Testo! 

 

Teksti ja kuvat: Sairaanhoitajaopiskelija Mira Öfverberg, OHS20KM

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *