Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Harjoittelukesä Pohjois-Karjalan Ely-keskuksella

Suoritin kesällä 2021 agrologiopintoihin liittyvän II-harjoittelun Pohjois-Karjalan ELY-keskuksella, maaseutu- ja energiaosastolla, tuki- ja tarkastustiimissä. Harjoittelu kesti kokonaisuudessaan neljä kuukautta. Harjoittelu alkoi kattavalla perehdytyksellä, tutustumisella tietojärjestelmiin, ohjelmiin, ohjeisiin ja ELY-keskuksen toimintatapoihin. Pääsin tekemään monipuolisesti erilaisia töitä ja opin valtavan paljon uutta kesän aikana. Sain oppimiseeni tukea esimieheltäni sekä kaikilta työkavereiltani. Minulle annettiin sopivasti vastuuta ja minut otettiin lämpimästi vastaan työyhteisöön. Työ sisälsi vaihtelevasti maasto- ja toimistopäiviä. Toimistotöitä tehtiin sekä paikan päällä toimistolla että etänä kotoa käsin. Etätöissä apua sai helposti Teamsin tai puhelimen välityksellä. Peltovalvontaohjeissa riitti aina opiskeltavaa, mikäli työpäivän aikana tuli eteen hetki, etten tiennyt mitä tehdä.

Ensimmäisenä työnäni pääsin tekemään avustavia töitä luomusitoumuksien parissa. Luomupaperihommien parissa vierähti muutama viikko, minkä jälkeen pääsin mukaan maastotöihin. Pääasialliset työtehtäväni liittyivät peltovalvontaan. Pääsin tekemään kaikkia peltovalvontaan liittyviä töitä aina valvonnan valmistelusta valvota-asiakirjojen tallentamiseen ja tallennusten tarkastamiseen. Valmisteluvaiheessa tutustuttiin valvottavan tilan tietoihin ja valvontaehtoihin. Valvontakäynnillä tarkastettiin ehtojen toteutuminen tilalla ja tehtiin GPS-mittauksia, valokuvattiin ja kirjattiin ylös havaintoja. Toimistolla tiedot vietiin tukisovellukseen ja laadittiin valvonta-asiakirjat. Peltovalvonnan tarkoituksena on turvata EU:n ja sen jäsenvaltion eli Suomen varojen käyttöä ja tukien oikeudenmukaista kohdentumista.

GPS-mittauksia tuli tehtyä runsaasti kesän aikana

Peltovalvonnan lisäksi pääsin mukaan myös eläinvalvonnalle, siemenkaupan markkinavalvontakäynneille ja hukkakauravalvonnoille. Eläinvalvonnalla suoritimme merkinnän ja rekisteröinnin valvontaa. Tarkastimme kaikkien eläinten korvamerkit ja rekisterin ajantasaisuuden. Myös eläinvalvonnan tarkoituksena on turvata varojen käyttöä ja oikeudenmukaista kohdentumista. Lisäksi valvonnalla pyritään turvaamaan eläinten hyvinvointia sekä varmistamaan elintarvikeketjun jäljitettävyys ja tätä kautta kotimaisten elintarvikkeiden turvallisuus ja korkea laatu. Siemenkaupan markkinavalvontakäynnillä kävimme alueen siemeniä myyvissä liikkeissä ja tarkastimme siemenkauppalain toteutumista myymälässä, varaston kirjanpitoa sekä kaupan ja varaston olosuhteita. Lisäksi merkitsimme mahdolliset rikkoutuneet siemenpakkaukset myyntikieltoon. Siemenkaupan markkinavalvonnalla pyritään takaamaan lisäysaineiston jäljitettävyys ja varmistamaan että markkinoille pääsee vain tarkastettua ja hyväksyttyä sertifioitua siementä. Hukkakauravalvonnalla tarkastimme hukkakaurarekisterissä olevilta peltolohkoilta sen hetkisen hukkakauratilanteen ja merkitsimme pellolta löytämämme hukkakaurat punaisin nauhoin ja veimme havainnot kartalle. Hukkakauran valvonnalla pyritään estämään vaaralliseksi luokitellun kasvintuhoojan leviäminen. Laki velvoittaa seuraamaan hukkakauran esiintymistä ja estämään leviämistä.

Työn lomassa pääsi ihastelemaan luonnon ihmeitä

Erityisesti pidin työn monipuolisuudesta ja liikkuvuudesta. Jokainen työpäivä oli erilainen kuin edellinen eikä kahta samanlaista tilaa tullut vastaan. Olen tyytyväinen, että harjoittelijana minulle tarjottiin mahdollisuus nähdä tarkastajan työtä monipuolisesti. Sain mielestäni kokonaisvaltaisen kuvan työn sisällöstä. Työn lisäksi pääsin tutustumaan kauniiseen Pohjois-Karjalan maakuntaan ja sain nauttia kesäisestä raittiista ulkoilmasta. Peltovalvontapäivinä kertyi askeleitakin reilusti, joten päivän liikuntatavoitteetkin tuli täyteen huomaamatta työn lomassa. Oli ilo huomata, että työyhteisö jaksoi kärsivällisesti vastailla kysymyksiini ja neuvoa vasta-alkajaa.  Joka päivä sain oppia jotain uutta ja harjoittelun loppuvaiheessa vasta ymmärsin, kuinka paljon olinkaan kesän aikana oppinut, ja kuinka valtavan paljon on vielä opittavaa.

 

 

Agrologiopiskelija Heidi Vallius, Maa19sp

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *