Harjoitteluni Suomen Siemenperunakeskuksella

Suoritin opintoihini liittyvän toisen harjoitteluni Siemenperunakeskuksella kesällä 2022. Olin tehnyt ensimmäisen harjoittelunikin kyseisessä yrityksessä siemenperunatuotannon parissa, joten tiesin mitä odottaa. Harjoitteluni kesti koko kesän ja jatkoin vielä syksyllä perunan noston parissa. Halusin tehdä toisenkin harjoitteluni SPK:lla, jotta voisin oppia enemmän tuotannosta. Noh, suoraan sanottuna olin viihtynyt siellä aiempana kesänä niin hyvin, että en edes miettinyt, saati hakenut muita harjoittelupaikkoja.

Työnteko oli pääosin itsenäistä kasvihuonetyötä. Työtehtävät olivat osin samoja kuin edeltävässäkin harjoittelussa, joten näiden osalta opin lisää rutiinia ja saatoin syventää osaamistani. Töihini kuuluivat esimerkiksi perunan taimien istutus kasvihuoneeseen, kasvukauden aikaiset hoitotyöt ja peltotöistä perunan istutukseen osallistuminen. Alkusyksystä nostimme kasvihuoneiden satoa. Sepä vasta olikin mukavaa, kun näki keväällä ja kesällä istuttamiensa sekä hoitamiensa taimien tuottaneen satoa.

Pienestä taimesta se perunakin ponnistaa

SPK:lla tuotetaan siemenperunaa myös aeroponisesti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mielenkiintoisena uutuutena minulle tulivat peltokävelyt. Nämä olivat kiva kokemus kasviasiantuntijan töistä. Opin tunnistamaan monipuolisesti kasvitauteja sekä lajikkeita pelto-olosuhteissa.

Jälkikäteen mietin, että miten olisin voinut saada harjoittelustani enemmän irti. Olisin kaivannut korkeakoulun puolelta esimerkiksi tavoitekeskustelua tai mahdollisuutta miettiä henkilökohtaisesti opettajan kanssa, miten harjoittelu kannattaisi toteuttaa ja mitä se voisi sisältää. Mahdollisuus reflektoida harjoittelun aikana sen etenemistä olisi myös ollut hyödyllinen. Joka tapauksessa olin itse aktiivinen kehittämään harjoitteluaikaani ja koin saavani harjoittelupaikaltani siihen riittävästi tukea.

Kaiken kaikkiaan harjoittelupaikkana SPK on mielestäni ainutlaatuinen ja hyvä tapa verkostoitua alan toimijoihin sekä muihin agrologiopiskelijoihin. Olen koulutukseltani puutarhatalouden hortonomi, joten arvostin kovasti kasvihuonetyön ja peltotyön yhdistämistä samassa työpaikassa. On hieno tunne, kun voi hyödyntää monipuolisesti omaa osaamistaan. Koen löytäneeni perunatuotannosta uuden intohimon ja alan, johon haluan syventyä jatkossakin.

Mikko Husso, agrologiopiskelija

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *