Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Lämmin harjoittelukesä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella

Maastotabletti ja GPS-laite

Suoritin 5 kk kestävän II-maaseutuharjoitteluni Pohjois- Pohjanmaan ELY-keskuksella maaseutuyksikön valvontaryhmässä kesällä 2021. Työtehtäväni oli toimia maatilatukien tarkastajana.

Pehmeä lasku

Harjoittelu alkoi tutustumalla työssä tarvittaviin laitteisiin, sovelluksiin ja ELY:n toimintatapoihin. Ensimmäiset viikot menivätkin lähinnä koulutuksia katsellessa etänä ja toimistolla. Myös GPS-laitteen ja tabletin käyttöä käytiin harjoittelemassa. Peltovalvonnat voitiin aloittaa vasta, kun tukihaku oli päättynyt, joten aikaa toimintamallien omaksumiseen oli riittävästi.

Työ tehtiin aina parityönä kokeneemman tarkastajan kanssa, jolloin oppiminen tapahtui työssä luontevasti ja nopeasti. Työilmapiiri valvontaryhmässä oli todella rento ja avulias. Viikossa oli usein 2–3 maastopäivää ja loput päivät olimme joko toimistolla tai etänä kotikonttorilla. Ennen maastopäivää tehtiin huolellinen suunnittelu, jotta maastopäivät olisivat mahdollisimman sujuvia.

Työnkuva

Pääsin käyttämään myös vähän erikoisempia maastovälineitä

Peltovalvonnat tarkoittavat käytännössä sitä, että tilan kaikki peltolohkot kierretään ja tarkastetaan tukiehtojen noudattaminen, ilmoitetut kasvit ja kirjataan havainnot ylös tablettitietokoneelle. Tarvittaessa peltolohkojen rajoja mitataan GPS-laitteella.

Maastotyön jälkeen tehdään niin sanotut paperihommat, eli työ jatkuu Tukisovelluksessa, jossa tabletilla kerätyt kuvat ja havainnot näkyvät tilan välilehdellä. GPS-laitteella mitatut tiedot siirretään myös sovellukseen, jolloin peltolohkon rajoja voidaan tarkastaa tai muuttaa oikeiksi. Maastossa kuvien ja havaintojen kirjaaminen oli mielestäni erityisen tärkeää, jotta myöhemmin toimistolla muisti, mitä oli mielessä pellolla.

Maakunta tutuksi

Pohjois-Pohjanmaan maakunta tuli kesän aikana tutuksi, kun tiloja oli ympäri maakuntaa. Työn puolesta pääsi niin syrjäisiin ja kaukaisiin paikkoihin, joissa ei tulisi kyllä muuten käytyä. Puhelimen kameralla tuli ikuistettua lukuisia kauniita maisemia. Kesästä jäi paljon lämpimiä muistoja ja opin todella paljon tukiasioista ja viljelytavoista niin tilojen, tarkastajan kuin Ruokaviraston näkökulmasta. Koin tekemäni työn tärkeäksi.

Pääsin mukaan myös hampun THC-valvontakäynnille ja parhaimmillaan tuli käveltyä yli 2-metrisessä hamppupellossa

Valvontaryhmässä opin todella paljon maataloudesta ja koin, että asiantuntijuuteni kasvoi. ELY-keskus on erinomainen työpaikka opiskelijalle, joka haluaa tietynlaista kokemusta virkamiestyöstä ja vastuun ottamisesta. Työ voi olla kesällä kuormittavaa maastopäivinä, mutta myös erittäin antoisaa, kun maakuntaa tulee ajeltua ristiin rastiin. Toimistopäivät tuovat myös vaihtelua ja työ on tästä syystä erityisen monipuolista.

Erik Hyväri, agrologiopiskelija

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *