Ravintola- ja matkailualan yrityksen uudet palvelutuotteet – investoidakko vai ei?

Tämän blogitekstin tarkoitus on esitellä kirjoittajan tekemää opinnäytetyötä ja mietteitä opiskelusta. Opinnäytetyön tavoitteena oli tehdä investointilaskelma uuden palveluliiketoiminnan kehittämiseen sekä etsiä eri rahoitusvaihtoehtoja yhteistyöyritykselle, joita ravintola- ja matkailualan pk-yritys voi saada.

Opinnäytetyön antia

Viimeiset kaksi vuotta on ollut ravintola- ja matkailualalla todella haasteelliset, mutta on jälleen aika kehittää liiketoimintaa uuteen suuntaan. Alaa kurittaneet Covid 19 –pandemiarajoitukset ovat aiheuttaneet kadon osaavassa työvoimassa sekä sulkeneet ja ajaneet konkurssiin useita yrityksiä. Nykyisessä epävakaassa maailmantilanteessa, jossa inflaatio nostaa hyödykkeiden hintaa, investoinnit yrityksiin ovat välttämättömiä. Työ tehtiin toimeksiantona Vihiluodon Maininki Oy:lle ja sen omistamalle ravintolalle: Vihiluodon Torppa.

Opintoni Oulun Ammattikorkeakoulun palveluliiketoiminnan kehittämisen master-koulutusohjelmassa ovat tulossa päätökseen. Halusin tutkia opinnäytetyössäni, millaisia rahoitusvaihtoehtoja ravintola- ja matkailualan pk-yrityksellä on. Työssä keskityttiin erityisesti tutkimaan julkisen rahoituksen kasvu- ja investointirahoituksen eri muotoja, kuten Business Finlandin tarjoamia tukia. Tukien merkitys korostui pandemia-aikana, jolloin saadut tuet olivat lähinnä yrityksen liiketoiminnan keskeytykseen liittyviä tukia. Eri julkisten rahoituksien hakuprosessi on sittemmin normalisoitunut takaisin entiselleen pandemiavuosien mentyä jo ohi.

Rahoituksen saaminen pk-yritykselle on haastavampaa kuin suurille yrityksille. Pk-yritysten rahoituksen saatavuuteen vaikuttavat tekijät jakautuvat karkeasti kahteen luokkaan. Yrityksien omat ominaisuudet, kuten ikä, kannattavuus ja omistajasuhteet. Toiseksi yrityksen liiketoimintympäristön ominaisuudet ja heilahtelut rahoitusmarkkinoiden kehittyneisyyteen. Pk-yrityksiin investointi katsotaan sisältävän enemmän riskejä, kuin suurempiin yrityksiin. Kansantaloudellisesti on tärkeää investoida pk-yrityksiin, sillä suurin osa suomalaisista työskentelee pk-yrityksissä.

Vihiluodon Torpan fyysinen sijainti alan muihin tarjoajiin verrattuna on merkittävä. Kempeleen ainoana merenrantaravintolana paikka tarjoaa erilaiset puitteet tapahtumien ja illanviettojen järjestämiseen. Yrityksen nykyiset palvelut pitävät sisällään live-esiintyjien lisäksi mm. baaripelejä ja -tietovisoja. Opintojen aikana palvelumuotoilun keinoin on kehitetty uusi palveluliiketoiminta, joka pitää sisällään yrityksien virkistyspäiviin tarjottavia palvelutuotteita.

Toimeksiantajayritykselle tehtiin reaali-investointiin investointilaskelma käyttäen nykyarvomenetelmää (NPV), jossa investoinnin kassaanmaksut ja kassastamaksut diskontataan samaan ajankohtaan. Yrityksen tarkoituksena on remontoida keittiö, joka mahdollistaa uuden palveluliiketoiminnan käytäntöönoton. Laskelmien mukaan investointi on kannattava ja rahoitusta on suotuisa hakea uuden palveluliiketoiminnan toteutukseen.

Mitä jäi käteen opinnoista?

Vuosi 2023 on alkanut ja opinnot ovat viimeistä silausta vaille valmiit. Alunperin innoitus lähteä opiskelemaan palveluliiketoiminnan kehityksen master-ohjelmaan kumpusi tarpeesta päästä laajentamaan perheyrityksen palveluliiketoimintaa. Pohjakoulutukseltani olen tradenomi ja päivätyöni on taloushallinnon asiantuntijaroolissa. Opintojen monialaisuus yllätti minut positiivisesti, sillä verkoston luominen ja raikkaiden uusien ideoiden kuuleminen oli antoisaa. Välillä opinnot ovat tuntuneet raskailta päivätyön ja yrittäjyyden lisäksi. Erityisesti mieleen jäi palvelumuotoilu ja sen hyödyntäminen palveluiden kehittämiseen. Käteen jäi keinot edistää yrityksen palveluiden tuotteistamista.

”Pyörivä kivi ei sammaloidu”.

Kevättä odotellessa!

Päivikki Parrila

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *