Exam-tentit helpottavat elämää

Exam on niin sanottu ”tenttiakvaario”, jossa on tallentava kamera ja äänivalvonta. Oulaisten kampuksen Exam-tiloihin saa varattua aikoja pääsääntöisesti arkipäiville klo 8–16 välille, mutta esimerkiksi Oulussa on mahdollista tenttiä arkipäivinä myöhempään sekä myös lauantaisin. Olemme kuitenkin tyytyväisiä siihen, että myös Oulaisten kampuksella on Exam-tila eikä tenttien vuoksi tarvitse kulkea Ouluun saakka.

Ensikokemuksia Exam-tenteistä

Aluksi Exam-tenttitila pelotti ja jännitti. Muun muassa lääkelaskujen laskusuoritusten merkitseminen mietitytti, kun laskutoimitukset piti kirjata sähköisesti ilman paperia ja kynää. Tenttitilassa on monia sääntöjä, joita tulee noudattaa ja muistaa, kuten esimerkiksi että kuvallinen henkilökortti tulee olla esillä tentin tekemisen ajan. Tämä seikka onkin unohtunut monesti.

Examin hyötyihin lukeutuu ehdottomasti se, että tenttejä voi käydä tekemässä omien aikataulujen mukaisesti, mikä helpottaa kovasti arjen sujuvuutta. Exam on myös todella helppokäyttöinen järjestelmä, eikä tarvitse olla tietotekniikan huippuosaaja osatakseen käyttää Examia.

Examin käyttöön liittyy kuitenkin muutamia haasteita. Ihan jokaista tenttiä ei voi suorittaa Examissa, koska jotkut opettajat haluavat järjestää perinteisen paperitentin Examin sijaan. Yleensä kuitenkin mahdolliset uusinnat on voinut tehdä Examissa. Oulaisten kampuksen tenttitilassa on aikoja myös ”vain” klo 16 asti, joten yleensä esimerkiksi koulupäivien jälkeen ei ehdi jäädä tenttimään.

Examin säännöissä myös mainitaan, että tenttitilassa tulisi olla vähintään 30 minuuttia, mikä on tuottanut ihmetystä ja monille onkin tullut sähköpostilla ”varoitus” siitä, jos tilasta on lähdetty aiemmin.

Kehitysideoita Exam-tentteihin

Usein lähipäivillä ollessamme käymme päivän aikana suorittamassa tenttejä Examissa. Niinä päivinä tilassa on usein myös ruuhkaa. Ruuhkaa on havaittavissa myös esimerkiksi ennen joulua ja ennen kesälomia. Näin ollen tietokoneita saisi olla tenttikäyttöön nykyistä enemmän.

Pohdimme myös, että olisi hyvä, jos tenttiaikoja voisi varata puolen tunnin välein nykyisten tasatuntien sijaan, ja että tenttiaikoja olisi myös saatavilla esimerkiksi klo 17 saakka, sillä se mahdollistaisi sen, että voisi jäädä tenttimään vielä koulupäivien jälkeenkin. Oulun kampuksella tämä on mahdollistettu kulkulätkän avulla, jolla opiskelija pääsee tenttitilaan. Siinäpä voisi olla hyvä idea myös Oulaisten kampukselle.

Teksti: Sairaanhoitajaopiskelijat Tiina Mikkola, Tanja Haukipuro, Miia Hartio, Hilda Härkönen ja Laura Lampela

Lue lisää: osaamisen arviointi Oamkissa.


Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan, jota kirjoittivat syyslukukaudella 2022 Oulaisten kampuksella Kiireetön avohoitotyö -syventäviä opintoja opiskelleet sairaanhoitajaopiskelijat.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *