Yhdeksän vinkkiä opiskelijavaihtoa harkitseville


Hei! Olen Mira, 4. vuoden sairaanhoitajaopiskelija ja tällä hetkellä opiskelijavaihdossa Kanariansaarilla, tarkemmin Las Palmasissa.

Tässä blogisarjassa on tarkoitus esitellä omaa matkaani harjoitteluvaihdossa, ennen ja jälkeen sitä, ja vastata niihin kysymyksiin, joita itsellänikin oli silloin kun hain vaihtoon ja vaihtoprosessin aikana.  Tässä ensimmäisessä blogitekstissä annan yhdeksän vinkkiä jokaiselle, joka vähänkin pohtii vaihtoonlähtöä. 

Maisemakuva Las Palmasista. Alaspäin kiemurteleva tie, vuoria ja taivaanranta.

Maisemia Kanariansaarilta

1 Ennakoi!

Ota huomioon, että virallinen vaihtohakuaika on noin vuosi ennen vaihtoon lähtöä. Mikäli olet vasta opintojen alussa, olet optimaalisessa tilanteessa pohtimaan, missä vaiheessa haluaisit lähteä vaihtoon ja mitä opintoja haluat vaihdossa suorittaa. Mikäli olet puolessa välissä opintoja ei mahdollisuudet vaihtoon lähtemiseksi ole hävinneet! Ota rohkeasti yhteyttä kv-koordinaattoreihin, jotta voitte suunnitella vaihtoajankohdan sopien sinun opintopolkuusi.

Itse tiesin jo korkeakouluun päästyäni, että aion pyrkiä vaihtoon. Sitten tielleni sattui eräs pandemia, joka lykkäsi suunnitelmiani opinnoistani ensimmäiset kaksi vuotta. Kun otin vaihtohaaveen puheeksi oman kv-opettajani kanssa, olin jo aloittanut kolmannen opiskeluvuoteni ja silti ennätin sovittaa vaihdon opintoihini!

2 Pohdi kohdemaita

Kun pohdit vaihtoon lähtöä takuulla hyvin nopeasti alat pohtimaan, minnepäin maailmaa sinulla kiinnostaa lähteä vaihtoon. Unelmoi ja puntaroi vaihtoehtoja!

Jokainen kohdemaa tarjoaa takuulla omat mahdollisuutensa ja haasteensa. Suosittelen kumminkin, että valitset kohdemaiden joukosta itsellesi kärkikolmikon tasa-arvoisia vaihtoehtoja, ja ole avoin kohdemaiden suhteen ennen virallisia päätöksiä.

Tämän olen itse kokenut kantapään kautta ja monien vaiheiden jälkeen päädyin vasta kolmanteen kohdemaatoiveeseeni. Kumminkin nyt vaihtoni ollessa meneillään, en voisi olla tyytyväisempi siihen, minne päädyin!

3 Malta mielesi

Vaihtohakuprosessin viikot ja kuukaudet haastavat kärsivällisyyttäsi. Koska vaihtohaku tapahtuu vuosi ennen vaihtoa, siihen sisältyy monia eri vaiheita, joista itselleni jäänyt lähinnä mieleen uutisten ja vahvistusten odottaminen. Ole kärsivällinen! Ja onneksi meillä opiskelijoilla on aina muutakin tehtävää kuin yhtenään olla päivittämässä sähköpostin saapuneita viestejä.

4 Ole aktiivinen!

Edelliseen jatkan kannustamalla oma-aloitteisuuteen ja aktiivisuuteen! Vaihtohaku saattaa joissain tilanteissa tuntua sekavalta tai epämääräiseltä, mutta jos olet odottanut tiettyä infoa tiettyyn päivämäärään mennessä, ole itse aktiivinen ja kysy tietojen perään! Lähtevistä opiskelijoista vastaava Outgoing-students -tiimi huolehtii kyllä omistaan jo hakuvaiheessa.

5 Ennakoi!

Uudelleen? Kyllä! Sillä aikaa, kun odottelet virallisia vahvistuksia vaihtosi suhteen, voit ennakoida ja valmistella monia asioita tulevan ulkomaan matkasi suhteen samaan tapaan kuin muidenkin ulkomaan matkojen kohdalla. Onko passisi voimassa (myös riittävän kauan matkan päätymisen jälkeen)? Passin lisäksi Eurooppalainen sairaanhoitokortti on tärkeä, mikäli matkustat Eurooppaan. Lisäksi ota selvää matkavakuutuksista, millaisen vakuutuksen tarvitset matkasi ajaksi. Selvitä myös ajoissa, millaisia rokotuksia mihinkin kohdemaahan tarvitsee ja mitä rokotuksia olet jo saanut.

Vannoutuneena listaihmisenä ToDo -listojen ja tehtävälistojen tekeminen alkoi jo hyvä tovi ennen kohdemaani/vaihtoni varmistumista. Näiden asioiden suhteen et voi olla liian ajoissa!

6 Suhtaudu opiskelijavaihtoon haasteena

Astu epämukavuusalueellesi, ole avoin ja opi lisää itsestäsi ja maailmasta! Ja mikä tärkeintä nauti matkasta! Jos olet aiemmin ollut epävarma ja pohdit pärjäisitkö vaihdossa, olkoon tämä merkki sinulle että pärjäät kyllä. Anna mennä! Vaihtoon lähteminen jännittää jokaista, joten älä pelkää virheitä tai pieniä kommelluksia.

7 Mikäli mahdollista, tutustu vaihtokohteeseesi etukäteen

Oamkilla on valtava määrä yhteistyöyliopistoja eri puolilta maailmaa, joten eri maat tuovat mukanaan erilaisia haasteita ja suosituksia. Kun kohdemaasi varmistuu, googlaa tietoa maasta matkustajan näkökulmasta. Se on helppo tapa saada käsitys siitä, minne olet lähdössä ja mihin varautua! Pienet käytännön asiat, esimerkiksi tieto siitä, miten paikallinen julkinen liikenne ja taksit toimivat, helpottaa alkumatkaasi huomattavasti.

8 Muista, että jokainen tekee vaihtokokemuksestaan omannäköisensä

Luulen, että vaihto-opiskelusta on olemassa yleinen stereotypia, mutta sen ei tarvitse pitää kohdallasi paikkaansa, mikäli et halua niin! Jokainen vaihto-opiskelija tekee vaihdostaan juuri sen näköisen kuin haluaa. Opiskelun ulkopuolella saat itse päättää, mihin käytät aikasi, joten tee sitä, mistä nautit eniten.

9 Vaihtomatkasi on ainutlaatuinen kokemus

Olet varmasti kuullut tämän jo aiemmin ja nyt kuulet sen uudelleen. Vaihtoon lähteminen on ainutlaatuinen mahdollisuus ja matka, joten ota siitä kaikki irti. Suosittelen keventämään vaihdon ajaksi lukujärjestystä niin, että aikaa jää kohteessa muuhunkin kuin opintoihin. Oma lukujärjestykseni rakentuu maksimissaan kolmesta 12 tunnin työpäivästä per viikko! Siitä lisää myöhemmin!

Lue lisää kansainvälisistä opiskelu- ja harjoittelumahdollisuuksista Oamkissa.

Lue sarjan muut blogitekstit:

Sairaanhoitajan tavallinen työpäivä Kanariansaarilla

Leikkaussaleja ja reppureissuja Kanariansaarilla


Tämä kirjoitus kuuluu juttusarjaan, jota sairaanhoitajaopiskelija Mira Öfverberg kirjoittaa harjoitteluvaihdostaan Las Palmasista.

Mikäli sinulla herää lisäkysymyksiä tai pienikin uteliaisuus vaihtoon lähtemistä kohtaan, ota yhteyttä outgoing.students@oamk.fi.

Jos sinulla on kysymyksiä Miralle, lähetä postia osoitteeseen h9ofmi00@students.oamk.fi. Mira vastaa kaikkiin kysymyksiin mielellään.

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *