Tietotekniikan opintoja ja yritysprojekteja alppimaisemissa

Vaihdosta Itävallassa ja Sveitsissä jäivät päällimmäisinä mieleen upeiden maisemien lisäksi kielitaidon kehittyminen, tyytyväisyys omaan uskallukseen poistua mukavuusalueelta ja uudet kokemukset. Kaksi tietotekniikan opiskelijaa kertoo tässä päivityksessä vaihto-opiskelustaan Alppien maisemissa.

Oamkin opinto-oppaassa lisää tietoa vaihtomahdollisuuksista. Hakuaika vaihtokohteisiin on tyypillisesti alkuvuodesta. Tietotekniikan tutkinto-ohjelman vaihtokohteita voit hakea Vaihtokohdetietokannasta yksiköllä Information Technology -> Information Technology ICT.

Yritysprojektit Sveitsissä – Pikkukylästä mieleen jäivät kirkonkellot

Ohjelmistokehitykseen suuntautunut Jouni lähti neljäntenä opiskeluvuotenaan Sveitsin Buchsiin tekemään kaksi 10 op:n yrityslähtöistä tuotekehitysprojektia. Yhteistyökorkeakoulu Ostschweizer Fachhochschule OST:lle (entinen yksikkö FHS St.Gallen) hän oli ensimmäinen yritysprojektia tekevä vaihtari.

Ensimmäisessä yritysprojektissa Jouni selvitti Adlos-nimiselle yritykselle IO-Link-protokollaa, toisessa hän teki saman yrityksen ohjaajalle Android-sovelluksen. Uudessa ympäristössä ja itsenäisesti työstettävät projektit vaativat Jounin mukaan oma-aloitteisuutta, mutta muuten ne etenivät tuttujen käytänteiden mukaisesti. Kumpikin osapuoli oppi yhteistyöstä uutta, ja aiheita tuntuisi löytyvän seuraavillekin vaihtoprojektipaikkaa hakeville.

Ei hullumpi maisema melkein takapihalla!

Jouni työskenteli syyskuusta joulukuun puoliväliin 2020 melkoisen itsenäisesti aluksi koululla ja lopuksi tiiviimmin asunnollaan. Kolmen opiskelijan yhteisasuminen paikallisen perheen talon yläkerrassa toi myös mukavasti tekemistä vapaa-aikaan: yhdessä järjestettiin kokkausiltoja, käytiin seinäkiipeilemässä ja vaeltamassa ja tehtiin autoreissu läpi Sveitsin Matterhornia ihailemaan. Mieleen jäi 12 600 asukkaan kylässä kotoisa kaikkien vastaantulijoiden tervehtiminen. – Kirkonkellot tulivat myös tutuksi, sillä ne soivat vartin välein. Ja aivan pakko on mainita juustot!

Kelpaisiko fondue?

Kokemusten ja maisemien lisäksi Jouni arvostaa kielitaidon varmistumista: – Yksi tärkeä tavoite oli nimenomaan kielitaito. Nyt kun olen töissä Oulussa, puolet työkavereista on Saksassa. Englanniksi toimiminen ja kollegat eri kulttuurista ovat aivan tuttua. Vaihto valmisti siinä mielessä erittäin hyvin työelämään.

Opiskelua Itävallassa – Eipä ole ennen ulkoministeriöstä otettu yhteyttä!

Laite- ja tuotesuunnitteluun suuntautuvan Jannen vaihto-opiskelu Itävallan Kapfenbergissä, FH Joanneumin ammattikorkeakoulussa sijoittui kolmannen opiskeluvuoden kevääseen, helmikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Heinäkuu kului vielä matkaillessa läpi Itävallan.

Jannen valitsemissa opinnoissa Business-kurssilla paneuduttiin case studyssa IT-alan yritykseen. IT-projektikurssilla selviteltiin IPv4:n ja IPv6:n eroja ja tehtiin soveltava toimeksianto. Web-ohjelmoinnin kurssi ei ollut laite- ja tuotesuunnitteluun suuntautuneelle helpommasta päästä, mutta siihenkin pääsi hyvin sisälle. Lisäksi opintoihin kuului 3D-ohjelmoinnin perusteita ja Cultural Diversity -kurssi. – Vaihtareille oli myös tarjolla koulun järjestämä tandemkaveri, jonka kanssa olisi voinut viettää vapaa-aikaa, mutta sen mahdollisuuden jätin nyt väliin.

FH Joanneum, Kapfenberg, Itävalta

Opiskelu tuntui hyvin samantyyppiseltä kuin Oulussa. – Jos eroja etsii, niin siellä oltiin tiukempia läsnäolon kanssa. Poissaoloista piti antaa selvitys ja asiasta keskusteltiin opettajan kanssa. Etäopetuksessakin pidettiin kamerat päällä. Projektia vietiin läpi vapaammin kuin meillä, niin että matkalla oli pari kontrollikertaa ja lopussa oikoluku- ja tarkistusvaihe ennen loppuesitystä.

Pienessä 22 000 asukkaan kylässä kaikki vaihto-opiskelijat asuivat samassa asuntolassa. Ulkoministeriön tekstiviesti ulkomailla oleville yllätti koronatilanteen tiukentuessa, mutta kotimatkan järjestämiseen saman tien ei ollut onneksi tarvetta. – Olimme vaihtokohteessa välillä tiukassa lockdownissa: ulkona ei saanut liikkua ilman pätevää syytä ja seurustella sai vain oman talouden väen kesken. Siksi teimme useampia yövaelluksia ja olimme paljon vuorilla. Takapihalta pääsi suoraan kiipeämään kohti 1,5 km:n huippua.

Lähipolkuja pitkin pääsi helposti vaeltamaan

Jannen tavoite oli astua ulos mukavuusalueelta ja kohdata jotakin erilaista. Siten opiskelukin pysyy mielenkiintoisena.
– Kielitaito oli mennessäkin ihan hyvä, mutta opinnoissa harjaantui lisäksi ventovieraiden kanssa työskentelyyn ja sai paljon esiintymiskokemusta vieraalla kielellä. Meillä oli esimerkiksi jokaisen kurssin lopussa tulosten esittely englanniksi koko ryhmälle. Sen huomasi, että vaikka jokin pelottaa, se myös motivoi. Reissusta jäi elinikäiset muistot ja kymmenen vaihtarin porukka, jonka kanssa vaihdetaan edelleen kuulumisia.

Lisää matkakuvia ja tunnelmia: https://www.instagram.com/jannhein/

Teksti: Tuula Hopeavuori
Kuvat: Jounin ja Jannen arkistot

(Postaus julkaistu ensimmäistä kertaa keväällä 2021, päivitetty 20.3.2023.)

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *