Huom! Oamkin blogi poistuu käytöstä
Osana verkkoympäristön uudistustyötä blogisivusto poistuu käytöstä 30.6.2024. Blogien kirjoittajat vastaavat omien tekstien talteenottamisesta ja arkistoimisesta. Ajankohtaisten blogien julkaisemista kannattaa tarjota Oamk Journalille. Blogi on saatavilla lukutilassa sisäverkosta 31.12.2024 saakka.

Esihenkilö! Johtaminen vaikuttaa nuoren urapolun muotoutumiseen

Millaisia taitoja esihenkilöiltä vaaditaan tulevaisuudessa, kun uudet sukupolvet aloittavat ensimmäisissä työpaikoissaan? Millaisia odotuksia nyt peruskoulua, lukiota ja ammattikoulua käyvillä nuorilla on työelämästä? Ymmärtämällä nuorten maailmankuvaa ja sieltä kumpuavia odotuksia, esihenkilö pystyy rakentamaan hedelmällisiä ja terveitä uria työelämäpolkunsa alussa oleville nuorille.

Talous ja Nuoret TAT:n tekemästä Nuorten tulevaisuusraportista 2022 käy ilmi, että yhä useampi nuori pelkää työelämän kuormittavuutta. Trendi ei ole yllättävä, kun ottaa huomioon, millaista keskustelua yhteiskunnassamme on viime vuosina käyty. Työuupumuksen oireista kärsii useampi kuin joka neljäs suomalainen. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Ari Väänäsen mukaan työuupumus on iskenyt nuoriin tällä vuosituhannella ja siihen on syinä muun muassa työn intensifioituminen eli tehtävien lisääntyminen ja nopeatahtisuuden kasvu.

Nuorten ajatukset työelämää kohtaan herättävät mielenkiintoista pohdintaa. Nuorten tulevaisuusraportista 2022  on nostettu esiin se, että nuoret eivät pidä niinkään tärkeänä etätyötä, jota tänä päivänä suositaan paljon ja se saattaa olla jopa ehtona uutta työpaikkaa etsiessä. Onko pandemian aikana järjestetty etäkouluaika jättänyt jälkensä? Toisin kuin työympäristön merkitys, siellä saatu arvostus ja yhdenvertaisuus, sai 87 % tulosten äänistä. Nuoret arvostavat kohtuullisia työaikoja, turvallista työympäristöä sekä hyvää johtajuutta ja työyhteisöä enemmän kuin hyvää palkkausta, vaikka sekin tulee aivan kärjen tuntumassa. Työuupumus on tänä päivänä kovin yleistä. Tämän voi huomata myös raportin tulosten perusteella siitä, että tilastollisesti pelko työelämän kuormittavuudesta on kasvanut prosentuaalisesti 13 % vain kolmen vuoden aikana.

Sujuva siirtyminen työelämään

Nuoret kokevat työelämään siirtyessä tärkeiksi asioiksi perehdyttämisen sekä turvallisen sisäänajon työyhteisöön. Tuki, jonka esihenkilö ja työyhteisö voivat tarjota työarkea aloittaessa ovat suuressa merkityksessä. Ammattiin opiskellessa omaksutut arvot ja normit voivat muuttua kuormittavaksi tekijäksi, jos työntekijä joutuu käytännössä toimimaan vastoin niitä esimerkiksi työn suuren tai henkilöstön vähäisen määrän pakottamana. Tällöin voidaan puhua eettisestä kuormituksesta. Aiheesta lisää Ylen artikkelissa.

Työharjoittelulla on iso merkitys, sillä se voi olla useille nuorille ensimmäinen kosketus työelämään. Harjoittelulle ladataan suuret odotukset. Mikäli ensimmäinen kokemus työstä on huono, voi nuori kokea pahasti epäonnistuneensa. Jo harjoittelun alkaessa olisi hyvä keskustella molemminpuolisista odotuksista. Positiiviset kokemukset auttavat nuoria suhtautumaan positiivisesti myös tulevaan työelämään.

Vinkit esihenkilöille nuorten tukemiseen

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on tiivistänyt hyvin vinkit, kuinka esihenkilö ja tiimi voivat tukea nuorta työuran alussa.

  1. Kannusta ja luota, sillä nuoret odottavat työltään mahdollisuutta vaikuttaa ja kehittää itseään.
  2. Anna myönteistä ja korjaavaa palautetta, sillä hyvä palaute on voimavara tulevaisuuteen ja korjaava palaute opastaa parempaan suoritukseen.
  3. Arvosta nuoren oppimiskykyä, sillä nuorten oppimiskyky ja avoimuus uusille asioille auttaa koko työyhteisöä kehittymään.
  4. Satsaa perehdytykseen, sillä hyvä perehdytys auttaa perehtymään yrityksen toimintatapoihin.
  5. Rohkaise työyhteisöä ottamaan nuori mukaan, sillä tasavertaisuuden kokemus auttaa sopeutumaan työyhteisöön.
  6. Muistele omaa nuoruutta, sillä se voi auttaa muistamaan, miten olisit toivonut sinua kohdeltavan.

Nuorten rooli työelämän avainpelaajina korostuu tulevaisuuden työelämässä. Muistetaan siis kaikki, että jokaisella meistä on vastuu siitä, miten nuori integroituu unelmien työelämään!

Teija Peltoniemi, Mari Päivärinta, Jenni Similä, Essi Toivanen, Marko Lehtomäki, Anna Tiensyrjä

Blogin kirjoittajat ovat Oamkin Johtamisen ja työhyvinvoinnin YAMK-opiskelijoita, ja he järjestävät aiheesta myös Unelmien työelämä -seminaarin. Maksuton tapahtuma järjestetään etänä ja livenä Oulussa 12.5.2023. Seminaarin teemoina ovat vuorovaikutus, tunnetaidot ja psykologinen turvallisuus.

#esihenkilö #nuoret #tulevasukupolvi #johtaminen #työhyvinvointi #unelmientyöelämä #oamk

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *