Keski-Euroopan monialaiset maatilat esillä Brnon intensiivikurssilla

Intensiivikurssi on erinomainen tilaisuus kurkistaa kansainväliseen toimintaan ilman sitoutumista pidempään opiskelijavaihtoon. Osallistujalla on mahdollisuus saada kokemuksesta rohkeutta tulevaan ja arvokkaita verkostoja muiden maiden opiskelijoista. Kurssin monipuoliset aiheet ja opiskelumetodit inspiroivat sekä avartavat kuvaa eurooppalaisen maatalouden lisäksi myös osallistujamaiden oppimissisällöistä.

Osallistuimme keväällä 2022 kahden viikon mittaiselle Erasmus+ -intensiivikurssille, joka järjestettiin Brnossa, Tšekissä. Kyseessä oli kansainvälinen kurssi, jolla oli mukana opiskelijoita ja opettajia kohdemaasta sekä Suomesta, Alankomaista, Puolasta ja Slovakiasta. Erasmus tuki matkaa 70 € / vrk. Tämä riitti hyvin matkoihin, yöpymisiin ja siitä jäi vielä käyttörahaakin. Kurssin pääteema oli agroturismi, ja muina aiheina käsittelimme muun muassa maaseutuelinkeinojen kehitystä, kotieläintuotannon mahdollisuuksia sekä uusiutuvia energian lähteitä. Luentojen lisäksi matka sisälsi useita päiväretkiä, vierailuja ja työpajoja. Retkipäivien kulut oli katettu ruokailuja myöten täysin. Intensiivisen opiskelun vastapainona pääsimme vierailemaan myös luontokohteissa, maistelemaan paikallisia herkkuja sekä viettämään vapaa-aikaa kauniissa keväisessä Moraviassa.

Mendelin yliopisto oppimisympäristönä

Kuva 1: Vuonna 1919 perustetun Mendelin yliopiston historiaa huokuva päärakennus on toiminut alun perin hoitokotina sokeille. (Kuva Liisa Vimpari)

Modernin genetiikan isän nimeä kantava Mendelin yliopisto sijaitsee vehreällä kampuksella aivan Brnon keskustan tuntumassa. Kampusalue koostuu sekä historiallisista että moderneista rakennuksista ja sen tunnelma on kansainvälinen ja inspiroiva. Yliopisto käsittää viisi tiedekuntaa: maataloustieteet, metsätalous, puutarhatalous, liiketalous sekä alueellinen kehittäminen ja kansainväliset opinnot. Kurssilla tutustuimme näistä kolmen ensimmäisen toimintaan sekä tiloihin.

Kampuksella on maataloustieteellisen tiedekunnan alaisuudessa kalantutkimuslaitos, siipikarjan kasvatus- ja tutkimustilat, panimo, leipomo, lihan- sekä maitotuotteiden jalostustilat, kasvitieteellinen puutarha ja arboretum sekä kasvihuoneita. Pääsimme vierailemaan näillä kaikilla sekä maistelemaan esimerkiksi yliopiston omaa olutta ja leipomotuotteita. Puutarha sekä arboretum ovat yleisölle avoimia, ja niissä vietimmekin mieluusti aikaa sekä tutustuimme alueen kasvilajeihin.

Päiväretkillä kävimme muun muassa yliopiston ratsutilalla, metsässä ja taimistolla sekä sahalla ja jopa koulun omistamassa linnassa. Metsää Mendelin yliopisto omistaa 10 500 hehtaaria ja opiskelijat saavat tutkimuksen sekä käytännön työn lisäksi myös hoitaa riistaa alueella. Maataloustieteellisellä tiedekunnalla on kaksi tutkimusmaatilaa. Vierailimme niistä toisella, joka sijaitsee Brnon lähellä Žabčicessa. Tilalla on 2 000 ha peltoa, yli 600 lypsylehmää ja lihakarjaa jopa 16 eri rodusta. Toisella tilalla Vatínissa tutkitaan rehuntuotantoa ja laatua sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Kuva 2: Ryhmämme opiskelijoita yliopiston kasvihuoneella, jossa tutkitaan muun muassa kasvien jalostusta. (Kuva Liisa Vimpari)

Mitä opimme?

Kansainvälinen intensiivikurssi on omiaan kehittämään osallistujien sosiaalisia taitoja ja monikansallinen ryhmätyöskentely kehittää kielitaitoa huomattavasti. Täysin uudessa ympäristössä toimiminen vieraalla kielellä antaa myös uusia näkökulmia ja itsevarmuutta tulevaan.

Saimme kuulla osallistujamaiden maatalouden erityispiirteistä. Oli yllättävää, kuinka tai-tavasti maatilojen ympärille oli pystytty rakentamaan oheistoimintaa osaksi varsinaista liiketoimintaa. Terveydenhuollon palveluita oli tuotu vakuuttavasti maatilaympäristöön. Mm. eläinavusteinen terapia oli vahvasti esillä useiden maiden toiminnassa. Lähiruoan arvostus puolestaan näkyi palvelutarjonnassa: tšekkiläinen pyöräilyverkosto on suunniteltu niin, että jokaisessa kylässä on avoinna ”vinery”, josta saa paikallista viiniä ja muita lähituotteita. Myös muiden maiden maatilamatkailun valtteja olivat maatilojen yhteydessä sijaitsevat pienpanimot, -meijerit tai muut pienjalostamot.

Herää ajatus, olisiko tässä kannattavuuden kanssa painivien maatilojen tulevaisuus myös Suomessa? Täysin verrattavissa suomalaisten maatilojen toimintaympäristö ei luonnollisesti ole Keski-Euroopan maatiloihin. Suomessa ongelmaksi muodostuu pitkät välimatkat, eikä välimatkojen vuoksi ole esimerkiksi mahdollista jättää lastaan hollantilaiseen tapaan maatilapäiväkotiin työmatkalla.

Kenelle?

Koetko, ettei sinulla ole mahdollisuutta tai uskallusta lähteä pidemmälle opiskelijavaihdolle ulkomaille? Lyhyt intensiivikurssi

Kuva 3: Tšekki on tunnettu olutkulttuuristaan, mutta erityisesti Moravian alueella tuotetaan myös paljon viiniä. (Kuva Jaakko Kyröläinen)

oli oiva tilaisuus meille, jotka emme syystä tai toisesta pysty irtautumaan kotimaasta kuukausiksi. Kahdessa viikossa ehti hienosti tutustua paikalliseen tunnelmaan ja luoda elämän mittaisia muistoja opiskelun ohella. Vaihtokohteena suosittelemme lämpimästi Brnoa ja Mendelin yliopistoa. Yliopisto otti meidät avoimesti vastaan ja oli opiskelumahdollisuuksiltaan erittäin antoisa. Paikallinen hintataso on Suomeen verrattuna huokea, paikalliset ystävällisiä ja liikkuminen kaupungissa helppoa. Kielitaidoksi riitti lähes kaikkialla englanti ja kun kielimuuri iski vastaan, kaikesta selvittiin vähintään elekielellä tai muutamalla sanalla saksaa. Loppujen lopuksi kaksi viikkoa kului kuin siivillä ja jätti jälkeensä orastavan kuumeen palata vielä joku päivä Moraviaan. Na zdraví!

Agrologiopiskelijat

Jaakko Kyröläinen, Maria Träskilä, Liisa Vimpari

 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *