Työn imu – näin löydät hyvinvoinnin lähteitä läheltäsi

Koetko työsi merkitykselliseksi ja inspiroivaksi? Uppoudutko toisinaan tehtäviisi niin ettet huomaa ajan kulua? Autatko mielelläsi kollegoita? Onko tapanasi pähkäillä sitkeästi ratkaisuja, kun kohtaat haasteita työssä? – Hienoa, tunnet todennäköisesti työn imua! Tässä blogissa kerromme, millaiset asiat voivat tuottaa työn iloa ja innostusta tulevaisuuden työelämässä. 

Työn imu on myönteinen tunne- ja motivaatiotila, jota luonnehtivat tarmokkuus, omistautuminen ja uppoutuminen. Tarmokkuus ilmenee energisyytenä, sinnikkyytenä ja haluna ponnistella vastoinkäymisissä. Omistautuminen tarkoittaa kokemusta merkityksellisyydestä, innostuksesta ja ylpeydestä työssä. Uppoutuminen on puolestaan syvä keskittymisen tila ja siitä koettu mielihyvä. Työn imu ei ole tilapäinen flow-kokemus vaan pysyvämpi ja laajempi olotila. Ja mikä parasta, se voi levitä vuorovaikutuksessa työyhteisön jäseneltä toiselle. 

Työn voimavaratekijät edistävät työn imun syntymistä ja vahvistavat sitä. Ne ovat työn ominaisuuksia, jotka sekä tukevat tavoitteiden saavuttamista että helpottavat työn vaatimusten kohtaamista. Voimavarat voivat kytkeytyä työtehtäviin, työyhteisön vuorovaikutukseen, työn järjestelyihin tai organisaatioon. Ne ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat elämäntilanteen mukaan. Yksi syttyy liekkeihin päästessään ideoimaan kasvokkain tiiminsä kanssa fläppitaulun ja post-it -lappujen äärellä. Toinen pitää etätyöpäivän ja nauttii suuresti, kun saa paneutua tarkkuutta vaativiin tehtäviin omassa rauhassaan. Kolmas arvostaa sitä, että voi parina päivänä viikossa lähteä töistä jo kahdelta kuljettamaan lastaan pianotunnille.  

Lisää työn imua tulevaisuuden työelämätaidoilla 

Tulevaisuuden monimuotoisessa ja nopeasti muuttuvassa työelämässä korostuvat uudenlaiset taidot, jotka liittyvät esimerkiksi itsensä johtamiseen, vuorovaikutukseen ja oppimiseen. Kun taitoja peilaa työn voimavaratekijöihin, on helppo huomata, että yksilöllä on vastedeskin runsaasti keinoja työn imun vahvistamiseksi. Tässä muutama nosto ajatusten virittämiseksi:  

Yhteistyökyky: Yhä useammassa tiimissä on niin läsnä-, etä- kuin hybridityöntekijöitäkin. Jaa aktiivisesti tietoa, kysy kuulumisia, kiitä ja anna palautetta työskentelipä kollegasi sitten sermin takana tai maailman toisella puolella. 

Tunneäly: Sekä omien että työkavereiden tunteiden havainnointi, tunnistaminen ja ymmärtäminen auttaa rakentamaan luottamuksellista ja turvallista ilmapiiriä.  

Luovuus: Uskalla ajatella uudella tavalla. Sparraile yhdessä kollegoiden kanssa vaikkapa tiimin työskentelytapojen tuunaamiseksi. Pallotelkaa rohkeasti erilaisia ideoita. Ne voivat johtaa hienoihin oivalluksiin ja kehitysaskeliin. 

Ajanhallinta: Työn itsenäisyyden ja joustojen lisääntyessä on tärkeää, että tunnet itsesi ja pystyt vetämään omat rajasi. Vaikka työn imu olisi vahva, myös palautumiselle on varattava riittävästi aikaa. Työn ja muun elämän tasapaino on edellytys jaksamisellesi. 

Jatkuva oppiminen: Kun suhtaudut myönteisellä uteliaisuudella uuden oppimiseen, työelämän jatkuvien mullistusten omaksuminen on helpompaa. Pidä mielesi avoimena ja pyri ottamaan muutokset vastaan joustavalla asenteella. 

Vaikka maailma muuttuu ja työelämä sen mukana, työn voimavaroja ja niistä kumpuavaa työn imua voi tulevaisuudessakin kasvattaa omalla päivittäisellä toiminnallaan. Älä kuitenkaan jää odottelemaan vuosien vierimistä, vaan pyri saman tien lisäämään työn imua, jos olet tähän saakka kokenut sitä vain harvakseltaan. Muuttamalla pieniä asioita omassa vaikutuspiirissäsi voit saada uutta energiaa ja iloa työarkeesi. Jos oikein hyvin käy, tartutat innostusta toisiinkin ja koko työyhteisön hyvinvointi lisääntyy! 

 

Lähteet: 

Työterveyslaitos: Hakanen, Jari 2011. Työn imu. 

The Top 10 Most In-Demand Skills For The Next 10 Years
 

Blogin ovat kirjoittaneet Oamkin Johtamisen ja työhyvinvoinnin YAMK-opiskelijat Tiia Hattara, Katariina Karelehto, Sanna Latosaari, Mari Raita ja Jaana Valonen. 

Saatat pitää myös näistä...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *